Absorbanti de oxigen si etilena pentru ambalajele produselor alimentare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

In SUA, Japonia si Australia, sistemele de ambalare active si inteligente sunt deja aplicate cu succes pentru a prelungi termenul de valabilitate sau pentru a monitoriza calitatea si siguranta alimentelor. In ciuda acestui fapt, indiferent de activitatea intensa de cercetare si dezvoltare privind ambalajele active si inteligente, exista doar cateva sisteme semnificative din punct de vedere comercial pe piata. Absorbantele de oxigen adaugate separat ca plicuri mici in interiorul ambalajului sau atasate ca etichete in capac au probabil cea mai mare semnificatie comerciala in ambalajele alimentare active din zilele noastre. De asemenea, se utilizeaza emitatori/generatoare de etanol si absorbanti de etilena, dar intr-o masura mai mica decat absorbantii de oxigen.

Alte tehnici active semnificative din punct de vedere comercial includ, de exemplu, absorbanti pentru umiditate si in afara mirosului si absorbanti/emitatori pentru dioxidul de carbon. In ceea ce priveste ambalajele inteligente, indicatorii de temperatura a timpului si indicatorii de oxigen sunt cei mai utilizati in tarile mentionate mai sus.

In Europa, doar cateva dintre aceste sisteme au fost dezvoltate si sunt aplicate. Acest decalaj in comparatie cu SUA, Japonia si Australia se datoreaza partial reglementarilor europene stricte pentru materialele care intra in contact cu alimentele, care nu pot tine pasul in intregime cu inovatiile tehnologice si interzic in prezent aplicarea multora dintre aceste sisteme. In plus, cunostintele exigue despre acceptarea de catre consumatori, aspectele economice si impactul asupra mediului al acestor noi tehnologii si, in special, cunostintele privind dovezile solide ale eficacitatii si sigurantei lor demonstrate de cercetatorii independenti au inhibat utilizarea comerciala. Ambalajele in vid si ambalajele de protectie a gazelor (ambalaje modificate in atmosfera) au avut o pozitie stabilita in multe tari europene din 1980. Ambalajele in vid, ambalajele de gaz si ambalajele active concureaza intre ele, cel putin intr-o anumita masura. Cu toate acestea, toate aceste tehnologii au propriile avantaje si dezavantaje, iar cea mai buna tehnologie de pachet ar trebui sa fie selectata in functie de cerintele individuale de la caz la caz.

Discutiile dintre VTT Biotechnology si diverse parti din lantul de aprovizionare cu alimente din Finlanda si, de asemenea, din alte tari au aratat ca, inainte ca sistemele de ambalare inteligente si active sa poata fi lansate in numar mai mare pe piata, este necesara o demonstratie a functiei si beneficiilor acestor sisteme in lantul de aprovizionare cu alimente. Din acest motiv, VTT a demarat un proiect de aproximativ un an "Demonstrarea ambalajelor inteligente ca instrument de control al calitatii in lantul de aprovizionare cu alimente" in Finlanda. Proiectul este finantat si sustinut de Tekes, Agentia Nationala de Tehnologie a Finlandei, companii de ambalare si grupuri de franciza.

Ambalajul activ este definit ca ambalaj care modifica starea alimentelor ambalate, astfel incat sa se prelungeasca termenul de valabilitate si sa se imbunatateasca siguranta acestuia. In ambalajul activ, principiile active sunt incluse in ambalaj sau incorporate in materialul ambalajului. Unele dintre aceste principii sunt "modificatori ai atmosferei", cum ar fi absorbanti de oxigen, absorbanti sau generatoare de dioxid de carbon, absorbanti de si regulatori de umiditate (Ooraikul si Stiles, 1991; Rooney, 1995; Dong, 2016.). Acestea sunt de obicei incluse in ambalaj ca faza separata de exemplu, plicurile familiare de silice utilizate ca absorbanti de umiditate. Oxidarea fierului este frecvent utilizata pentru indepartarea oxigenului. Indepartarea etilenei in ambalajele care contin fructe si legume proaspete este importanta pentru prevenirea maturarii accelerate. Etilena este adsorbita de carbon activ sau oxidata de permanganat de potasiu. Alternativ, principiul activ, care poate fi un agent de conservare sau un antioxidant este inclus in filmul ambalajului si eliberat incet in atmosfera ambalajului in timpul depozitarii.

Un alt tip de pachet activ este cel care contine un susceptor cu microunde, pentru intensificarea incalzirii prin microunde. Acest tip este utilizat pe scara larga pentru ambalarea floricelelor cu microunde.

Conservarea alimentelor implica prelucrarea alimentelor in asa fel incat sa previna cresterea microorganismelor si sa incetineasca oxidarea grasimilor care poate provoca rancezire. Prevenind oxidarea alimentelor, putem creste durata de valabilitate a unui produs alimentar. Tehnologia ambalarii active in conservarea alimentelor s-a imbunatatit zi de zi. Depozitarea produselor alimentare in pachete impermeabile la oxigen este una dintre cele mai fiabile metode. De asemenea, plicurile absorbante de etilena au fost folosite pentru a creste durata de valabilitate a fructelor, legumelor si florilor. Asa dar in continuare vom discuta despre utilizarea absorbantului de etilena si a absorbantului de oxigen in conservarea alimentelor.

Bibliografie:

Cum ajuta absorbantii de etilena si oxigen la conservarea si reducerea risipei alimentare? (beechems.com)

Grade alimentare de oxigen Absorbere Producatorii si furnizorii - China Factory - Chunwang (absorbwell.nl)

Absorbanti de oxigen Producatori si furnizori - China Oxygen Absorbers Factory - Chunwang (absorbwell.nl)

Vanzare directa absorbant de etilena pentru producatorii si furnizorii de fructe - China Factory - Chunwang (absorbwell.nl)

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 578 cuvinte
Nr caractere:
8 860 caractere
Marime:
24.89 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentara
Data publicare:
27.03.2022
Structură de fișiere:
  • Absorbanti de oxigen si etilena pentru ambalajele produselor alimentare.docx
Predat:
la master
Nota primita:
Nota 9
Te-ar putea interesa și:
Ambalarea produselor alimentare Problema interactiunii ambalajelor polimeri cu produsele...
Ambalajele din sticla sunt utilizate pentru: ambalarea berii, a vinului, a apei minerale, a...
MICROBIOLOGIA PRODUSELOR ALIMENTARE Microbiologia produselor alimentare, stiinta microbiologica...
Fabricarea unor produse de calitate are implicatii favorabile asupra promovarii progresului...
CERCETARI PRIVIND TRANSFORMARILE MICROBIOLOGICE LA AMBALAREA SUB VID SI IN ATMOSFERA MODIFICATA A...
Sus!