Roci magmatice - bazalt

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 3
Scoarta terestra 5
Rocile Vulcanice 7
Geneza si compozitia mineralogica a rocilor magmatice 7
Structura rocilor magmatice 10
Texturile rocilor magmatice 14
Roci Eruptive 16
Utilizarile rocilor eruptive 21
Bazaltul 22
Formare 22
Raspandire 22
Componentele principale 22
Utilizare bazalt 25
Bibliografie: 27

Extras din referat:

INTRODUCERE

Geologii incearca de mult timp sa afle varsta Pamantului pe baza urmelor gasite in roci, dar numai in ultima vreme au inceput sa ajunga mai aproape de raspunsuri. Majoritatea geologilor il considera pe James Hutton (1726 - 1797) - medic si om de stiinta scotian - parintele geologiei moderne. In 1785, bazat pe propriile studii si observatiile facute asupra proceselor naturale, el a elaborat si a publicat Teoria Pamantului. El si-a dat seama ca suprafata Pamantului este in continua schimbare. Efectele vremii, de exemplu gerul dezagregheaza treptat rocile, raul transporta rocile tocite in lacuri si mari, care prin depunerea lor formeaza noi roci sedimentare impreuna cu aluviunea de nisip si namol.

Dupa teoria lui Hutton, caldura si presiunea au transformat depunerile adanci de aluviuni in roci metamorfe. El a descris si o a treia categorie de roci, in care a enumerate bazaltul, si granitul considerand ca acestea s-au format din solidificarea magmei vulcanice. Aceasta categorie a primnit denumirea de roca eruptiva sau magmatica. Hutton a inteles ca rocile, care candva erau ingropate in adancul Pamantului fie acestea magmatice sau sedimentare, de multe ori s-au ridicat si au format uscat nou sau munti. Ulterior si acestia s-au erodat.

Foto 1. James Hutton - Portret de Henry Raeburn, 1776

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/James_Hutton

Hutton era interesat si de varsta relativa a rocilor. De exemplu, a examinat niste roci complexe din Scotia si a ajuns la concluzia ca acestea au fost roci sedimentare cand s-au format si ulterior s-au transformat in roci metamorfe. A gasit filoane subtiri de granit in aceste roci care s-au format din substanta topita presata intre straturile metamorfe. Din aceasta a tras concluzia ca filoanele de granit trebuie sa fie mai tinere decat rocile metamorfe. Totodata a mai recunoscut ca uneori diferenta de varsta dintre partea superioara a unui strat si partea inferioara a stratului de deasupra acestuia, este foarte mare. Acest plan de demarcatie se numeste discordanta sau discontinuitate stratigrafica. Discordanta se formeaza cand inceteaza formarea rocilor si sunt supuse erodarii. Dupa o perioada indelungata, cand aceste roci ajung din nou sub nivelul marii, se formeaza roci noi deasupra lor. Hutton era constient ca procesele cercetate de el sunt foarte lente, si din aceasta cauza istoria Pamantului trebuia sa fie foarte lunga. Nu a avut posibilitatea sa aprecieze varsta Pamantului, dar a mentionat ca "nu am gasit urme ale unui inceput si nici semne care sa indice un sfarsit". Pamantul s-a format in urma cu peste 4,5 miliarde de ani. Planeta Pamant este a treia planeta de la Soare si cea mai mare dintre planetele telurice ale Sistemului Solar, atat pentru masa, cat si pentru diametru. Aproximativ 29,2 % din suprafata Pamantului este un uscat format din continente si insule. Restul de 70,8 % este acoperit cu apa. Stratul exterior al Pamantului este impartit in mai multe placi tectonice rigide care migreaza pe suprafata de-a lungul a multe milioane de ani. Interiorul Pamantului ramane activ cu un nucleu interior din fier solid, un miez exterior lichid care genereaza campul magnetic al Pamantului si o manta de convectie care conduce tectonica placilor. Conform datarilor radiometrice si a altor dovezi.

Scoarta terestra

Scoarta terestra constituie mai putin de 1% din masa planetei noastre, mai precis. Este alcatuita in principal din oxigen, magneziu, aluminiu, calciu, sodiu, potasiu si fier. Exista 8 elemente chimice care la randul lor constituie circa 99,5% din scoarta terestra.

Pe planeta noastra exista roci de diferite tipuri. De cand s-a format planeta noastra, s-au format milioane de-a lungul anilor si in functie de caracteristici si origine exista diferite tipuri. Aceste roci nu sunt permanente, dar sunt in continua evolutie si schimbare. Desigur, acestea sunt schimbari in timpul geologic. Cu alte cuvinte, la scara umana, nu vom vedea formarea si distrugerea unei roci complete, dar acestea au ceea ce se numeste un ciclu de roci.

Rocile sedimentare se numesc astfel acele roci care se formeaza prin acumularea de particule diferite de diferite dimensiuni, care provin din alte particule care au formatiuni de roci. Toate particulele care alcatuiesc roca se numesc sedimente. Aceasta este originea numelui sau. Aceste sedimente sunt transportate de factori geologici externi, cum ar fi apa, gheata si vantul. Sedimentele care formeaza roci sedimentare sunt transportate de diversi factori geologici si depozitate in asa-numitele bazine sedimentare.

Rocile magmatice sau magmatitele sunt roci vulcanice care s-au format prin solidificarea prin racire a magmei care provine din mantaua superioara (astenosfera) a pamantului.

Rocile metamorfice sunt roci care la originea lor au fost fie roci sedimentare , fie roci magmatice. Ele au fost insa supuse diverselor procese de presiune imensa si caldura odata ce prim miscari tectonice au fost transportate in interiorul crustei terestre. Procesele au dus in timp la schimbarea compozitiei si structurii cristaline a acestor roci, astfel incat este foarte dificil de stabilit originea lor.

Bibliografie:

Revista Arborele Lumii

https://geologyscience.com/rocks/basalt/

https://www.academia.edu/29105082/Clasificarea_Rocilor

https://www.scientia.ro/univers/40-terra/2802-rocile-magmatice-metamorfice-sedimentare-16.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Basalt

https://www.wikiwand.com/ro/Bazalt

https://geology.com/rocks/basalt.shtml

Download referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
4 681 cuvinte
Nr caractere:
25 277 caractere
Marime:
36.84 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geologie
Data publicare:
15.05.2023
Structură de fișiere:
  • Roci magmatice - bazalt.docx
Predat:
Facultatea de Ecologie , Universitatea Ecologica din Bucuresti
Specializare:
Ecologie si protectia mediului
Materie:
Geologie
An de studiu:
I
Profesorului:
Popescu Valentin
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
1. MINERALELE Mineralele sunt substante naturale, omogene din punct de vedere...
Tipul rocii: roca magmatica Chimism: acid silicic (ca. 60%) Alcatuirea mineralogic : contine...
Introducere Mineralogia este stiinta naturii care studiaza mineralele din punct de vedere al...
Acvamarinul (l.latina aqua marina = ,,apa de mare") este o varietate a berilului, mineral...
Scoarta terestra este alcatuita din minerale adica substante naturale momogene din punct de...
Sus!