Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vulcanul este o formatie geologica de forma conica formata prin eruptia lavelor, cenuselor, si gazelor dintr-un focar cu topituri magmatice situate in adancime.

Vulcanul este de fapt o gaura in scoarta terestra,prin care erup in aer gaze,cenusa si roci semitopite,care impreuna alcatuiesc lava.Partile cenusii vulcanice cad pe sol,se asaza stratificat si se solidifica sub forma unei roci usoare si cenusii.In timpul milioanelor de ani,aceste straturi formeaza muntii vulcanici.

Deseori ei sunt inalti,conici,cu crater pe varful conului vulcanic.Multi dintre ei se ridica pe fundul oceanului.Cativa vulcani sunt foarte tineri.

Exemple:

In februarie 1943,in Mexic se nastea un nou vulcan.Intr-o zi s-a descoperit o mica fisura in solul unui lan de porumb.In 24 de ore fisura s-a transformat intr-o prapastie d 25 m latime, care apoi s-a deschis, lasand la suprafata cenusa si rocile incandescente.

In scurt timp aceasta prapastie s-a transformat intr-un deal de 10m inaltime.Vulcanul a fost denumit Paricutin,a atins inaltimea maxima de 405m dupa 9ani de activitate.Si unele insule au fost create de vulcani subacvatici.In 1963 a erupt un vulcan subacvatic in apropiere de coasta sudica a Islandei,aruncand in aer gaze si nori de fum.In urma eruptiei de lava s-a nascut o noua insula:Surtsey,denumit dupa Surtr,un zeu antic in lumea nordica.Eruptia s-a terminat abia dupa 3ani,insula crescand la 1,9 km patrati suprafata.

Vulcan, munte sau deal format din acumularea materialelor ce au erupt prin una sau mai multe deschizaturi (numite ventre vulcanice) facute in suprafata pamantului.Termenul vulcan poate desemna, ventrele propriu-zise.Vulcanele situate deasupra nivelului marii sunt cele mai cunoscute, dar majoritatea vulcanilor lumii sunt situati sub mare, formati de-a lungul sistemelor de creste ce se intersecteaza in adancul oceanului planetar Conform The Smithsonian Institution, 1511 vulcani situati deasupra nivelului marii au fost activi in ultimii 10.000 ani,539 dintre ei au erupt cel putin odata de-a lungul istoriei scrise.In medie, intre 50-60 de vulcani situati deasupra nielului marii ,sunt activi in fiecare an; jumatate din acestea sunt defapt continuarile eruptiilorr din anii precedenti, iar celelalte sunt noi

Eruptiile vulcanice din regiunile populate reprezinta o adevarata amenintare la adresa oamenilor, a proprietatilor si a agriculturii. Pericolul provine , in cele mai multe cazuri , din jeturi fierbinti si ce se misca cu o viteza foarte mare, care contin materiale explozive, cenusa ,si cele mai distructive, raurile de lava. Pe langa eruptiile explozive chiar si vulcanele din regiuni nepopulate , pot arunca cenusa adanc in atmosfera, creand nori de cenusa, care reprezinta o amenintare serioasa la adresa avioanelor.

II)GENEZA VULCANULUI

Globul terestru are mai multe straturi, profunzimea fiecarui strat geologic este determinata de greutatea specifica a rocilor componente. Astfel in centru (miezul Terrei) se gasesc cele mai grele elemente care, prin procese fizico-chimice exoterme, ajung la temperaturi foarte ridicate (mii de grade Celsius), fapt ce determina topirea rocilor cu formare de gaze. Acest fenomen cauzeaza presiuni deosebit de mari, gazele cauta sa strapunga straturile de la suprafata. Rocile vecine magmei sufera procese de transformare, fiind numite roci metamorfice.d

Un vulcan se formeaza prin ridicarea scoartei alcatuind "conul vulcanului", sub presiunea gazelor si magmei (rocile topite). Materiile incandescente ies la suprafata printr-un crater (deschidere cu forme si diametre diferite). Un crater putin adanc se numeste patera.

III)ALCATURIE

Materialele expulzate prin eruptii se depun in jurul punctului de emisie, constituind un aparat vulcanic, alcatuit din cos, crater si con.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vulcani.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
2 057 cuvinte
Nr caractere:
11 169 caractere
Marime:
324.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
geografie, vulcani, tipuri de vulcani
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!