Vinăria de la Purcari

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vinaria de la Purcari si „istoria turnată în sticle”

Vinurile de Purcari sunt rodul tradiţiilor milenare în domeniul vinificaţiei din Republica Moldova. Astfel, pe parcursul secolelor Moldova este patria unor vinuri extraordinare. Microzona din Purcari este slăvită datorită compoziţiei deosebite a solului. Purcarii viticoli se situează pe aceeaşi latitudine ca şi celebrele podgorii Bordeaux. Rădăcina viţei-de-vie pătrunde adânc prin straturile de carbon, în căutarea apei.

Pozitia economico geografica

Vinăria, mică după standardele moldoveneşti, este situată în colţul sud-estic al ţării în micro zona Purcari, a cărei sol fertil şi bogat în calciu, în combinaţie cu o climă perfectă pentru cultivarea viţei de vie, creează condiţii optime pentru producerea unor vinuri de excepţie, în special vinurilor roşii tipice acestei regiuni.

Astfel daca am merge din municiliul Chisinau spre vinaria Puracri care se afla in raionul Stefan-Voda, satul Purcai traseul direct ar fi: Chisinau – Merenii Noi – Talmaza – Purcari.

Microzona din Purcari este binecunoscută datorită compoziţiei deosebite a solului: porţiuni de teren cu sol lutos-argilos, acoperite cu un strat subţire de cernoziom, sau cernoziom lutos, având pe alocuri un conţinut sporit de carbon.

Purcarii viticoli se situează pe aceeaşi latitudine ca şi celebrele podgorii Bordeaux. Rădăcina viţei-de-vie pătrunde adânc prin straturile de carbon, în căutarea apei. Aceste pământuri, încălzite de un soare blând, sunt ideale pentru cultivarea soiurilor roşii, clasice de struguri de calitate superioară. De aici, gustul unic al vinurilor de Purcari.

Clima se caracterizează prin temperaturi active de 32-33°C şi relativa umiditate a aerului.

Purcarii sunt de fapt o câmpie înaltă colinară, situată în apropierea râului Nistru. Albiile şi luncile râului sunt adânc conturate şi de obicei au pante line, întinse, şi coline înalte. Altitudinea variază de la 120-160 metri.

Formula calităţii si savorii unice ale vinurilor din această regiune? Condiţii naturale favorabile, şi munca asiduă a omului în vie, timp de secole.

Podgoriile din Purcari sunt situate pe coasta de vest a Nistrului. Pantele principale sunt cele de Est şi Sud-vest. Pantele line şi de obicei foarte întinse au un unghi de 5-10°, mai rar 15°. Vânturile dinspre Marea Neagră îmblânzesc gerul iernii, iar vara domolesc arşiţa. Aici, viţa-de-vie nu se supraîncălzeşte in timpul zilei, iar noaptea solul se răceşte treptat si strugurii se coc în voie, ceea ce contribuie la obţinerea gustului armonios al vinului. Şi nu orice vin, ci o gamă impresionantă de vinuri roşii.

Solul deosebit din Purcani, cu textură nisipoasă şi lutoasă în a cărei compoziţie intră un element rar, rubidiul, favorizeaza obţinerea de vinuri de culoare specifică, de la purpuriu, la roşu intens, mergând până la roşul întunecat, aproape negru.

ISTORIA VINURILOR DE PURCARIVinurile de Purcari sunt rodul tradiţiilor milenare in domeniul vinificaţiei de pe teritoriul Moldovei. Regiune unde s-a cultivat vita de vie din cele mai vechi timpuri, devenita colonie Romana, Basarabia a preluat influenta romana in vinificaţie şi in obiceiul consumării vinului. Pe parcursul secolelor tradiţiile si-au adâncit rădăcinile, in paralel cu înnoirile, iar Moldova a devenit ceea ce este binecunoscut azi: patria unor vinuri extraordinare.

Momente cheie din istoria unor vinuri de elită

1847: După aderarea Basarabiei la Rusia, conform Decretului Special din 1827, în Purcari este înfiinţată prima gospodărie vinicolă specializată. Deja în anul 1847, în cadrul Expoziţiei Agricole din Basarabia, degustătorii sunt surprinşi de buchetul fin şi gustul intens al vinului de Purcari. Vinul obţine atunci prima sa medalie de aur.

1878: Triumful „Negru de Purcari”! Vinificatorii din Purcari îşi expun creaţia la Expoziţia Mondială din Paris (1878). La degustarea închisă, juriul remarca in mod special un vin sec, de un roşu intens, crezând că este un nou sortiment de vin de Bordeaux. Experţii rămân surprinşi când afla că, de fapt, acest vin deosebit provine dintr-un sătuc necunoscut de pe malul Nistrului – Purcari. Vinului numit „Negru de Purcari” i se acorda prima sa medalie de aur la o expoziţie internaţională.

2003: Perioada moderna din istoria vinurilor de Purcari începe o dată cu fondarea companiei „Vinăria Purcari”, în 2003. Scopul principal în crearea Companiei a fost renaşterea cupajelor istorice unice, renumitele Roşu de Purcari şi Negru de Purcari. Pentru aceasta este reconstruit combinatul din microzona Purcari, unde compoziţia specifică a solului şi condiţiile climaterice sunt ideale pentru cultivarea soiurilor de struguri necesare. Sistemul de producere a vinurilor de Purcari este complet retehnologizat şi dezvoltat in multe privinţe. Sunt renovate beciurile vechi, construite încă în 1827. Actualmente sunt cele mai vechi şi cunoscute beciuri din Moldova. Conacul din Purcari reprezintă una din curiozităţile ţării, figurând la loc de cinste pe cartea de vizită a Moldovei.

2006: În aprilie 2006, „Vinăria Purcari” însumează 27 trofee, obţinute la diverse concursuri şi degustări internaţionale specializate pentru gustul şi calitatea superioară a vinurilor sale.

TEHNOLOGIA DE PRODUCERE A VINULUI

Vinurile de Purcari sunt produse cu ajutorul celor mai moderne sisteme, care dotează secţia de prelucrare şi macerare a strugurilor, secţia de fermentare a mustului, secţia de tratare la frig, secţia de prelucrare şi păstrare a producţiei vinicole, secţia de îmbuteliere precum şi laboratorul modern şi oficii utilate, bine amenajate.

Observații:

Amplasarea si rolul vinariei de la Purcari asupra economiei Republicii Moldova Universitatea de Stat din Moldova

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vinaria de la Purcari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 731 cuvinte
Nr caractere:
19 867 caractere
Marime:
158.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Sochirca Vitalie
Sus!