Viata In Apele Poluate Ale Romaniei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apele care contin mari cantitati de substante organice sau minerale in descompunere se numesc, poluate. Paraiele care primesc scursorile gunoaielor, raurile intraurbane in care se varsa canalele oraselor si raurile care primesc scursorile fabricilor de bere, glucoza, zahar, hartie etc., intra in aceasta categorie. Flora si fauna de ape limpede si bogata in oxigcn impreuna cu pestii si-n special pastravii - daca e vorba de regiunea muntoasa - dispar completamente din apele astfel murdarite. O asociatie biologica particulara, aceea a organismelor zise, saprobii, inlocuiste treptat vechea biocenoza de apa curata si sfarseste prin a ramanc stapana absoluta. Aceste organisme sunt indicatori pretioti in ceea ce se numeste, analiza biologica a apelor, atat de interesanta in piscicultura si mai ales in salmonicultura. Prahova de la Busteni pana la varsare este un exemplu tipic de rau poluat datorita aportului insemnat de substante organice in descompunere varsate in albia ei de catre numeroasele fabrici de hartie de la Busteni si de bere de la Azuga. Apa este bruna-cafenie ca gudronul, face impresia ca ar contine pacura la suprafata. Toate plantele verzi au disparut. Nici o tufa de alge sau de muschi pe care sa se odihneasca privirea. Odata cu plantele verzi au disparut o sumedenie de fiinte acvatice sensibile fata de substantele organice in putrezire fata de reducerea cantitatii de oxigen dizolvat, consecinta a puternicelor oxidari cure au loc. Asa, nu mai intalnim larvele de efemere, de frigane, de perlide etc., etc, pe care le gasim de exemplu ini paraul Peles de la Sinaia. In locul plantelor cu clorofila s-au dezvoltat schizomicetele. Nenumurate tufe alb-cenusii de Sphaerotilus natans Kutz fixate de pietre sau de crengi uscate cazute in apa, plutesc ca niste cozi de miel in directia curentului.

Aglomerari sociale de Tubifex (oligochet tubicol) si de Chironomus (dipter nematocer) s-au intins ca pecinginea formand pete mari rosii ca sangele pe malul negru si rau mirositor de la fund. Aceste organisme reoifile si, polisaprobii sunt extrem de abundente mai ales la Cumpatul, langa Sinaia, in fata Statiunii zoologice. Nici un peste, nici un pastrav nu se mai aventureaza in acest mediu extrem, devenit toxic prin schimbarea chimismului apei (S t e i n m a n n 1926). Daca aportul de substante organice ar inceta sau s-ar micsora, apa Prahovei s-ar curati, s-ar asana de la sine (autoepuratie). Altfel rolul de epuratori il iau aceste fiinte polisaprobii, care ataca molecula complexa a substantelor organice, o sfarama, o mineralizeaza. Bactriaceele ca Beggiatoa alba, S.

natans prin metabolismul lor transforma substantele ofganice dizolvate cu molecula foarte complexa in materii mai simple.

Viermii oligocheti (Tubifex) si larvele de Chironomus se hranesc cu substante organice in suspensie care se depun la fund, remineralizandu-le in tulbul lor digestiv. Prin aceste procese, fiintele polisaprobii sfarsesc - atunci cand aportul nu este prea mare - ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 131 cuvinte
Nr caractere:
5 908 caractere
Marime:
203.13 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ape, poluare
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Viata In Apele Poluate Ale Romaniei
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Introducere Prezenta metalelor grele in mediile acvatice afecteaza serios viata organismelor...
In Romania se regasesc toate categoriile de ape (rauri, lacuri, ape subterane si mare) RAURILE:...
,,Teoria economica va trebui invatata si unii vor gasi teoria captivanta prin ea insasi. Cei care...
I. GLOBALIZAREA CA INTERRELATIONARE SI INTERDEPENDENTA COMPLEXA Scopul unitatii de curs...
Partea I-a : Ape naturale Introducere In tot universul exista o mplecula pe care omul o cauta...
Sus!