Previzualizare referat:

Extras din referat:

Statul este amplasat in inima Romei (Italia), pe colina Vatican, de pe dreapta Tibrului, de dimensiuni liliputane (lungime max. 900 m, latime maxima 600m), situat la 41 54 lat N, 12 27 long E. Clima este mediteraneana, cu temperaturi medii lunare cuprinse intre 7 C (in ianuarie) si 25 C (in iulie) si precipitatii in jurul a 650 mm/an. Este format din basilica San Pietro, piata San Pietro, Palatul Vatican, muzee si gradini. Activ turism legat de inestimabilele valori cuprinse in muzeele sale. Nu publica statistici asupra economiei si finantelor. Sursele de venit ale statului sunt reprezentate de Instituto per le opere di Religione apoi de contributii voluntare, donatii. Populatia: Vaticanul are 749 de locuitori (1980: 830), din care 402 au cetatenia statului Vatican; garda elvetiana numara 100 de persoane.

Culte: catolicism. Statul Vatican reprezinta centrul de comanda suprem al catolicilor din lumea intreaga. Catolicismul este religia cu cei mai multi adepti de pe glob (950 mil de persoane, 1994). Istoria: Statul papal ia fiinta in secolul al optsprezecelea cand papa dobandeste in stapanire fostele posesiuni bizantine din Italia Centrala, facand din Roma centrul politic si religios al bisericii catolice. In Evul Mediu statul papal joaca un important rol in politica europeana. Dupa ocuparea Romei de catre trupele italiene in anul 1870, papa se retrage in Vatican. Statul Vatican ia fiinta prin tratatul de la Lateran (11. 2. 1929). Conclavul Vaticanului alege la 16. 10. 1978 pe cardinalul Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia drept cel de-al 266-lea papa sub numele de Ioan Paul al doilea devenind primul papa neitalian din 1523 si cel mai tanar din ultimul secol.

Capitala: Vatican. Cartier in NV Romei, capitala Italiei, dezvoltata in timp ca resedinta papala in jurul bisericii construite de imparatul Constantin (sec. IV) pe locul mormantului Apostolului Petru. Din 1934 dispune de o statie de cale ferata proprie legata de reteaua feroviara italiana; heliport. Important centru de cultura: Academia Pontificala de Stiinte, alte 6 academii, universitati (intre care Pontificias Universitas Gregoriana, f. 1553); activitate editoriala (carti, un cotidian, L Osservatore Romano, periodice), post de radio cu programe in 37 de limbi. Monumente: Vatican este o suma de monumente istorice, de arta si arhitectura.

Se impune basilica San Pietro, cea mai mare biserica din lume, Capela Sixtina (pictata de Michelangelo), Apartamentela Borgia (pictate de Pinturicchio), Pinacoteca etc Armata: Garda palatina creata in 1850 a fost suprimata in 1970. Garda elvetiana creata in 1480 de papa Sixt al 4-lea este recrutata dintre elvetienii de religie catolica si are in prezent un efectiv de circa 120 de persoane.

Turismul: Vatican dispune de un patrimoniu artistic si cutural inestimabil, care atrage anual milioane de turisti din intreaga lume.

Si-au castigat celebritatea basilica San Pietro, Capela Sixtina (sec. 15-16, cu picturi de Michelangelo), muzeele ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
579 cuvinte
Nr caractere:
3 589 caractere
Marime:
147.90 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
stat, vatican
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Vaticanul
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Date generale: Capitala: Vatican Oras principal: Vatican Limba oficiala: limba latina...
I. INTRODUCERE Vaticanul este un stat ecleziastic, sub autoritatea absoluta a papei bisericii...
Obiectivele cursului: Cursul urmareste familiarizarea studentilor cu o tema particulara a...
Cursul urmareste familiarizarea studentilor cu o tema particulara a studiului relatiilor...
Daca in prima jumatate a secolului XX, cand Bisericile Ortodoxe manifestau un dinamism neasteptat...
Sus!