Valorificarea potențialului turistic Târgul Mureș

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Argumentarea alegerii temei
2.Infatisarea generala a activitatii turistice din Tg-Mures
3.Potentialul turistic al orasului Tg-Mures:
- natural
- relief
- clima
- hidrografie
- flora
- fauna
- antropic
- obiective culturale: Palatul culturii, Cetatea, Catedralele orasului
- institutii:Biblioteca Judeteana, Biblioteca Teleki-Bolyai, Teatrul National
- obiective economice: Platoul Cornesti
- festivaluri, concursuri
- manifeste culturale
4.Incheiere
5.Anexe
6.Bibliografie

Extras din referat:

Argumentarea alegerii temei

Am ales sa scriu despre tema ,,Valorificarea potentialului turistic al Tg-Muresului" pentru ca eu locuiesc in acest oras superb, care are multe de aratat persoanelor care locuiesc in el si turistilor. Este orasul meu natal si ma mandresc cu el!

Municipiul Tg-Mures, este resedinta judetului Mures, straveche asezare pe raul care ia dat numele, localitate la marginea dinspre munti a campiei transilvane, loc al multor evenimente istorice, oras al florilor si al scolilor, vestit si pentru centrul sau de o rara frumusete arhitecturala, azi importanta citadela economica, stiintifica si culturala a tarii, isi ofera cu darnicie ospitalitatea celui ce-i trece portile spre a-i cerceta amintirile istorice, ori pentru a.i admira frumusetile naturale, numeroase monumente ale iscusintei si harniciei oamenilor sai.

Primaverile, verile sau toamnele incarcate de rod aprind prelungi reflexe solare pe acoperisurile mozaicate; originalele simetrii ca si arabescurile cladirilor a caror arhitectura aminteste de stilul Renasterii italiene, de frumusetea barocului francez, de sobrietatea si monumentalitatea stilului gotic confera orasului farmecul specific burgurilor transilvane.

In vecinatatea lor, ori interferandu-se cu ele, se inalta semete constructii moderne, a caror arhitectura inspira forta si gratie, functionalitate si confort, un inalt grad de tehnicitate, precum edificiul Teatrului National, galeriile Luxor, hotelurile Grand, Continental, Concordia, Transilvania, Sala polivalenta, noul spital, ansamblul de locuinte din Piata Teatrului, celelalte ansambluri ce imbogatesc si infrumuseteaza, totodata, zestrea edilitara a vechiului si mereu noului oras transilvanean.

Situat la raspartia unor cai de straveche si intensa circulatie ce-l legau de celelalte tinuturi romanesti,intr-o zona de un pitoresc inedit, cu un relief colinar ale carui livezi si paduri sunt strabatute de vai largi si domoale. Orasul prezinta un interes deosebit pentru turism, sporind de la un an la altul numarul calatorilor din tara si din strainatate dornici sa-l cunoasca sau sa-l revada.

Patrimoniul turistic al municipiului Tg-Mures, deosebit de variat si de mare interes, se inscrie intre cele mai atractive obiective ale domeniului din intreaga zona centrala a Transilvaniei, intre cele mai importante din tara si de rezonanta internationala. De la obiective ale cadrului natural, amenajat sau neamenajat, la cele social-economice, istorice sau literare, de cultura si arta, documente rare si incunabule, vestigii arheologice sau monumente arhitecturale, intalnim atractii pentru cele mai diverse gusturi si exigente ale turistului neavizat sau ale specialistului in diverse ramuri ale stiintei.

Arhive sau muzee, biblioteci sau institutii de cultura si arta, galerii de arta si sculptura, multitudinea de specii floristice ale gradinii botanice sau reprezentanti ai faunei de pe intregul glob -in gradina zoologica- stau la dispozitia celor interesati, a oamenilor de stiinta, a cercetatorilor sau iubitorilor de frumos, a turistului dornic de cunoastere.

Istoria de veacuri a orasului de pe Mures se impleteste organic cu istoria si viata intregii tari, a intregului popor, Targu-Muresul constituind doar o fila intre filele din care este durata patria noastra, o parte a maretului potential si domeniu turistic al Romaniei.

Bibliografie:

1.Judetele patriei, Judetul Mures, autori I.Soneriu, I.Mac, Editura Academiei Republicii Socialiste Romania

2.Targu-Mures, prefata de Kovacs Gyorgy, Editura Meridiane

3.Targu-Mures, Mic indreptar turistic, de Onisie Hossu, Editura sport-turism

4.Cetatea Targu-Muresului de I.Chiorean, Tr.Dusa, Gr. Ploesteanu, Editie aprobata de Comitetul municipal pentru cultura si arta, Tg-Mures

5.Palatul Culturii din Targu-Mures, de Traian Dusa, Editura Meridiane, Bucuresti

6.Judetele patriei, Mures monografie, autori Aurel Lupu, Ovidiu Marcu, Grigore Ploesteanu, Vasile Rus, Margareta Szilagyi, Ecaterina Szurkos, Ioan Soneriu, Editura sport-turism

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea potentialului turistic Targul Mures.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
39 pagini
Imagini extrase:
39 imagini
Nr cuvinte:
14 546 cuvinte
Nr caractere:
75 001 caractere
Marime:
1.48MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
potential turistic, Targu Mures
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!