Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prima atestare documentara pentru judetul Valcea este consfiintita in condica manastirii Cozia, ca fiind ziua de 8 ianuarie 1392, zi in care Mircea cel Batran, Domn al Tarii Romanesti (1386 - 1418), emite un hrisov prin care daruieste manastirii Cozia toate drepturile asupra "albinaritului".

Istoricii au descoperit in mai toate localitatile din zona existenta unor intinse arii de locuire din vremuri indepartate, acest teritoriu era strabatut de o puternica retea de comunicatii care leaga tinuturile dinspre Dunare cu cele din Transilvania, aceasta fiind aparata de o centura de fortificatii formata din castrele: Rusidava (Dragasani), Pons Aluti (Ionesti), Pons Vetus (Caineni).

Judetul Valcea este asezat in jumatatea sudica a Romaniei la poalele Carpatilor Meridionali, de-o parte si de alta a raului Olt, fiind traversat de drumul european E81/DN7, principala artera de circulatie ce leaga capitala tarii Bucuresti, de principalele tari ale Europei centrale si de vest.

Judetul Valcea are o suprafata de 5765 kmp, cu o populatie de 432.375 locuitori si o densitate de 75 locuitori / kmp. Numarul mare de locuitori este dat in primul rand de municipiul Ramnicu Valcea, resedinta de judet, cu o populatie de 119.000 locuitori. Printre orasele judetului cu o populatie mai numeroasa amintim: Dragasani, Baile Govora, Baile Olanesti, Calimanesti - Caciulata, Horezu si Ocnele Mari.

Judetul Valcea se bazeaza pe o economie prezenta in majoritatea sectoarelor cu preponderenta in turism, industrie, agricultura, transporturi, comert si servicii.

In domeniul industriei se inregistreaza succese semnificative in domeniul energetic, in industria lemnoasa, in industria constructoare de masini, in industria usoara, chimie si petrochimie.

Un rol important in economia judetului Valcea il reprezinta turismul, datorita resurselor turistice naturale si a infrastructurii specifice.

Statiunile din Valcea se bucura de privilegiul de a intruni armonios doi factori naturali de cura si anume: factorul climatic si factorul hidromineral.

Clima, prin valorile elementelor sale componente, este caracterizata ca fiind temperat - continentala, cu aerul mereu proaspat, ozonat. Numerosi turisti beneficiaza de proprietatile curative ale topoclimatului zonei prin cura de aer, cura de teren sau helioterapie.

Varietatea reliefului este reflectata de urmatoarele proportii:

- 40% din suprafata formeaza zona montana;

- 20% din suprafata sunt reprezentate de depresiuni si dealuri subcarpatice;

- 40% din suprafata reprezinta zona piemontana.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valcea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 047 cuvinte
Nr caractere:
6 702 caractere
Marime:
9.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
relief, populatie, clima, cultura
Predat:
la liceu
Sus!