Turismul Rural (Agroturismul) în Austria

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Analiza componentelor spatiului geografic
1.1 Aşezare
1.2 Cadrul natural
1.3 Capitalul uman şi baza economica din spaţiul rural
2. Componentele potentialului turistic rural
2.1 Arhitectura tradiţională
2.2 Meşteşuguri
2.3 Manifestări etno-folclorice
2.4 Gastronomie
3. Analiza componentelor activitatii de turism
3.1 Infrastructura turistică
3.2 Servicii turistice specific rurale
3.3 Circulația turistică
3.4 Turismul rural, agroturismul și dezvoltarea comunităților locale
4. Politici, legislație și strategii de dezvoltare și promovare a turismului rural
5. Concluzii
Bibliografie

Extras din referat:

1. Analiza componentelor spațiului geografic

1.1 Așezare

De la dealurile line până la munţii acopriţi de gheţari, de la viile pictate parcă de un maestru desăvârşit până la pădurile romantice de brad si verzile păşuni alpine, Austria oferă un cadru impresionant celor ce vor sa scape de agitatia cotidiana. Impartirea sa in landuri, scoate in evidenta doua dintre cele mai importante zone rurale si anume Bregenzerwald si Tirol.

Bregenzerwald este amplasat in provincia Vorarlberg, în partea de Vest a Austriei, în apropierea graniţei cu Germania şi Elveţia, la doar câţiva km depărtare de Bodensee, invecinandu-se cu landul Tirol. Regiunea Bregenzerwald se extinde de la raul Weissach aproape de granița bavareză, în partea de nord pana in regiunile Hochtannberg și Arlberg din partea de sud.

Tirol-ul este o regiune muntoasă ce se află în vecinătatea landurilor Vorarlberg la vest și Salzburg si Carintia la est. Este împărțit în două părți de o fâșie a landului Salzburg. Granițele nordice și sudice a părții vestice constituie granițele Austriei cu Bavaria, Germania (nord) și Bolzano-Bozen, Italia (sud).

Din punct de vedere al așezării geografice, putem observa că Austria nu are ieșire la mare, fapt ce constituie un element negativ în ceea ce privește dezvoltarea turismului, însa datorită cadrului său natural și a promovării turismului rural, Austria reușește să se impună și să devină una dintre cele mai căutate destinații turistice de pe continent.

1.2 Cadrul natural

Bregenzerwald este:

- o combinaţie binefăcătoare de culmi domoale, câmpii întinse, văi romantice de râu şi vârfuri impozante de munte. Locul ideal pentru iubitorii de mişcare şi de natură. De întreţinerea şi refacerea peisajului au grijă în special fermierii. Tipic pentru Bregenzerwald este împărţirea păşunilor în: din vale, de nivel mijlociu şi păşunile alpine.

- Bregenzerwald este situat pe malul estic al lacului Constance, pe un platou format din mai multe terase aflate la poalele Muntelui Pfander - 1064 m

-Partea de nord a regiunii este deluroasa, în timp ce spre sud valea devine mai îngustă și munții mai inalti.

Mulțumita pozitiei sale geografice si a cadrului natural, regiunea Bregenzerwald este cunoscuta ca si statiune pentru ski si capata importanta si datorita vecinatatii cu lacul Constance,ce ocupa o imensa vale glaciara si a carui forma este demna de admirat.

Tirol-ul este:

- Ţara gheţarilor şi a lacurilor montane cristaline foarte bine cunoscută de drumeţi, alpinişti, ciclişti pe munte şi schiori.

- Din punct de vedere turistic Tirolul are pentru fiecare gust oferta potrivită – începând cu destinaţiile nobile din St. Anton şi Kitzbühel până la văile sălbatice şi romantice Pitztal şi Ötztal şi finalizând la regiunea rezervaţiei naţionale Großglockner şi Großvenediger din idilicul Tirol de est.

- cel mai mare lac natural al Tirolului, Achensee, se întinde ca o oglindă verde de smarald în valea Achental, fiind asemănător unui fiord. Pasionaţii de yachting, surfing şi scufundări vor găsi aici condiţiile perfecte. Dar şi în împrejurimile lacului sunt multe de descoperit: se poate juca golf, se poate admira peisajul de la mari altitudini cu ajutorul gondolei Karwendel-Bergbahn sau se poate porni într-o călătorie în timp cu cel mai vechi tren cu aburi care mai funcţionează şi în zilele noastre.

- Parcul National Hohe Tauern reprezinta o alta atractie turistica oferita de cadrul natural, fiind cel mai mare parc naţional al Europei Centrale. Totodata aici se alfa si leaganul alpinismului.

1.3 Capitalul uman si baza economica din spatiul rural

În această ţară turismul rural reprezintă o activitate care a contribuit la dezvoltarea de noi preocupări - devenite în timp profesii -care au condus la creşterea economică a aşezărilor săteşti.

In Bregenzerwald sunt 30000 de locuitori in 22 de asezari iar densitatea populatiei este de 146 loc/km 2. Economia in Bregenzerwald este bazata pe agricultura,turism si artizanat. Aceste trei sectoare coopereaza intre ele constituind un mare avantaj atat pentru locuitori cat si pentru turisti. Un alt element ce contribuie la baza economica a regiunii este producerea de branza si asa numitul DRUM AL BRANZEI. Denumirea de Käsestraße înseamnă mai mult decât un drum, ea reprezintă un lanţ format din unităţi de producere a brânzei, gospodării tradiţionale, pensiuni şi magazine cu brânzeturi.

Tirolul are o populatie de 714.449 loc si o densitate de 56.5 loc./km² . O mare parte din veniturile populatiei si un rol cheie in dezvoltarea tarii o are industria turismului care domina restul surselor de venit. Agricultura nu contribuie dpdv economic, dar are o influenta pozitiva in mentinerea peisajelor. O alta caracteristica a economiei este data de veniturile obtinute pe timp de iarna, datorita statiunilor de ski. Prelucrarea lemnului, decorarea sticlei si obtinerea poduselor din piele contribuie atat la economie cat si la identitatea regiunii.

2. Componentele potentialului turistic rural

2.1 Arhitectura traditionala

Bregenzerwald: Atunci când este vorba de îmbinarea arhitecturii cu peisajul natural încântător, tehnica de construcţie combină standardele de eficienţă energetică şi stilul de construcţie cu mentalitatea locuitorilor. Se foloseşte cea mai importantă resursă regenerabilă din regiune - lemnul. Prin urmare, peisajul este dominat de numeroasele construcţii de lemn. Odinioară, construcţiile de lemn erau caracteristice pentru casele ţărăneşti, acum ele sunt o parte importantă din cotidian. De aici rezultă o convieţuire dinamică între tradiţional şi modern: tradiţionale sunt vechile cabane de pe păşunile alpine cu ferestre mici, însă arhitectura contemporană din lemn este modernă, îmbinând lemnul cu suprafeţe vitrate ample şi cu elemente de oţel.

Bibliografie:

“Evolutii si tendinte in turismul international-Aspecte teoretice si practice” – Andreea Baltaretu, Ed.Universitaria, Bucuresti 2006

“Turism rural.Turism urban”- Simon Tamara,Candea Melinda,Tataru Alexandra, Bogan Elena,Ed.Transversal, Bucuresti

http://www.creeaza.com/afaceri/turism/Turismul-rural-in-tarile-europ841.php

https://www.scribd.com/doc/224982602/Suport-Curs-Turism-Rural

www.austria.info

www.wikipedia.org

http://www.bregenzerwald.at/w/de/

http://www.austria.info/ro/descoperiti-austria/bregenzerwald-1135429.html

https://www.academia.edu

http://www.bregenzerwald.at/w/en/architecture/

http://tourismus.schwarzenberg.at/en/tradition-culture/traditional-costume

http://www.visittirol.ro/mestesugul-in-tirol

http://www.visittirol.ro/obiceiuri-si-traditii

http://www.visittirol.ro/costume-populare-tiroleze

http://tourismus.schwarzenberg.at/en/culinary

http://www.bregenzerwald.at/w/en/culture-food/culinary/

http://www.visittirol.ro/mancaruri-bauturi

http://www.austria.info/ro/cazare-in-austria/cazare-putin-mai-altfel-1431523.html

http://www.austria.info/ro/austria-activ/drume-ii-f-r-bagaj-1161080.html

Observații:

Universitatea din Bucureşti

Facultatea de Geografie

Geografia Turismului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul Rural (Agroturismul) in Austria.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 259 cuvinte
Nr caractere:
23 860 caractere
Marime:
33.71KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!