Previzualizare referat:

Extras din referat:

Turcia , tara in S-E Europei ,si S-V Asiei, invecinata la N-V cu Bulgaria si Grecia ,la nord cu Marea Neagra ,la N-E cu Georgia si Armenia ,in E cu Iranul ,in S Iraq ,Siria ,Marea Mediterana ,iar in V cu Marea Egee .Capitala este Ankara .

Turcia moderna a fost fondata de Mustafa Kemal Ataturk dintr-o portiune a Imperiului Otoman , stat care a disparut de pe harta politica a lumii dupa Primul Razboi Mondial .Turcia a devenit un stat condus de civili din 1961 iar in prezent presedintele Turciei este Suleiman Demirel .

Turcia detine aproximativ 779,452 km patrati de pamant ,din care 3% se afla pe teritoriu European.

Orasul care face legatura intre Europa si Asia este Istanbulul ,oras cu vechi origini inca din vremea Imperiului Bizantin , fiind capitala acestuia si numindu-se

Constantinopol .Ca populatie Istanbulul este cel mai mare oras avand aproximativ 7,331,900 de locuitori intinzandu-se pe mai mult de 400 km patrati (estimare la nivelul anului 1994 ).

Istanbulul este impresionant .Este plin de relicve vechi ca :

Moscheia Albastra ,construita intre anii 1609-1616 pentru sultanul Ahmet I de catre Mehmet Aga ,unul din fii lui Sinan .S numeste Moscheia Albastra deoarece culoarea ei predominanta era albastrul care acum este un gri-verzui datorita scurgerii timpului . Moscheia este inconjurata de un gard format din coloane si arcade .In interior moscheia este decorata cu motive arabesti iar peretii sunt acoperiti de motive florale . Deasupra locului de veci al sultanului se gasesc aceleasi motive florale sculptate in lemn scump si in fildes .

Sfanta Sofia ,lacas de cult bizantin terminat in 537 e.n. a servit ca o catedrala in vechiul oras bizantin si transformata in moscheie dupa 1453 ,anul in care Constantinopolul este cucerit de otomani . Cladirea initiala a fost distrusa in 532 intr-un incendiu .Imparatul Iustinian I a ordonat reconstructia catedralei care s-a terminat in

537 ,cu toate ca finisajele au continuat pana in 563 .Astfel Sfanta Sofia a devenit un loc de pelerinaj ,de aceea a fost decorata cu aur , mozaicuri , candelabre din cristal si picturi religioase faimoase pentru finetea cu care au fost lucrate . Ea a fost transformata in ctedrala catolica de catre primii cruciati din 1204 , a devenit ortodoxa in 1261 . In 1453 , Sfanta Sofia a fost transformata in moscheie , i s-au adaugat minarete , aurul a fost furat , mozaicurile au fost acoperite cu ciment .A functionat ca moscheie pana in 1930 , iar in 1935 a devenit muzeu . Din acest an pana in prezent se incearca restaurarea ei .

Palatul Topkapi a fost resedinta sultanilor din anii 1465-1853 . Complexul de cladiri care alcatuieste Palatul Topkapi isi ia numele de la “Poarta tunului” , care se gaseste pe malul Bosforului ,poarta pe care sultanul iesea din gradina palatului si se putea plimba pe Bosfor cu corabia proprie . Constructia a inceput in 1459 din ordinul sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului . In 1853, curtea regala a fost mutata la Palatul Dolmabahçe . Dupa ce a servit ca harem pana in 1909 , palatul a fost declarat muzeu in 1924 . Topkapi a fost sediul sultanului si casa lui , guvernul si trupele de elita ale imperiului.Cladirile Palatului includ Scoala Otomana ,Divanul locul in care lucrau cancelarii sultanului ,haremul care include peste 300 de incaperi .Printre exponate se gasesc armuri , arme ,bijuterii ,haine scumpe ,cel mai mare diamant din lume ,trasuri ,tacamuri ,mobila scumpa .

Palatul Dolmabahçe a fost resedinta sultanilor dupa 1853 .Printre exponate se numara unul dintre cele mai mai candelabre din lume de 4 tone , mobila incrustata cu fildes , picturi foarte valoroase , covoare persane ,colectii de arme si armuri ,bijuterii .

In inima Istanbulului se gasesc printre Hoteluri , bazare , magazine , restaurante ,banci si case impunatoare un obelisc egiptean si podul Galata peste Bosfor care face legatura intre Asia si Europa .

Cea mai veche institutie de invatamant superior din Istanbul este Universitatea (1453); altele fiind : Universitatea Tehnica (1773), Universitatea Marmara (1883), Un mijloc de locomotie fiind automobilul sau autobuzul .

Daca continuam o incursiune imaginara se la Istanbul inspre sud , trecand cu feribotul Stramtoarea Canakkale urmatorul mare obiectiv turistic este Troia , oras al Greciei antice , situat la aprox. 6.5 km de Marea Egee in N-V Asiei Mici . A fost fondat in Era Bronzului ,aprox.3000 I.Hr..Orasul Troiei a fost obiectul Razboiului Troian , descris in poeziile lui Homer.Grecii antici ii spuneau Ilus dupa fondatorul lui Ilium, fiul lui Tros.

Orasul Troia a fost crezut o legenda pana in anul 1870 ,an in care arheologul german Heinrich Schliemann a inceput sapaturile sub peretii actuali din piatra a vechiului oras .El a descoperit printre altele o comoara de aur ,bijuterii din aur ,bronz , argint pe care le-a numit Comoara lui Priam (se gaseau la muzeul Bode din Berlin ,dar au fost pierdute in timpul Celui de-al diolea Razboi Mondial ).Dar arheologul german se inselase pentru ca sapase prea mult ,descoperind obiecte dinaintea Razboiului Troian .Sapaturile au fost continuate de catre asistentul lui, Wilhelm Dörpfeld , ale carui descoperiri din 1893 si 1894 au aratat ca locul descoperit de Schliemann este chiar locul Razboiului Troian. Intre 1932 si 1938 noi sapaturi s-au efectuat de catre specialisti de la Universitatea din Cincinnati, sub conducerea lui William Sempel si Carl Blegen . O noua faza a sapaturilor a inceput in 1982, sub supravegherea Universitatii din Tubingen si Universitatii din Cincinnati.

Astfel au fost determinate mai multe faze ale dezvoltarii Troiei: Troia I, o asezare mica , cu un perete construit din pietre mici si lut , care este datat in 3000 I.HR.; Troia II , o fortareata preistorica , cu ziduri mai puternice , un palat , case , care dateaza din mileniul 3 I.Hr. ;Troia III (nivelul la care Schliemann a gasit comoara), IV, si V, orase preistorice construite pe ramasitele Troiei II din anii 2300 pana in 2000 I.Hr. ; Troia VI, o fortareata, mult mai mare decat cele precedente, cu ziduri puternice, turnuri, porti, si case ce dateaza din 1900 pana in 1300 I.Hr. sau mai tarziu; Troia VIIA, o reconstructie a Troiei VI, construita dupa ce orasul a fost distrus intr-un cutremur; Troia VIIB si VIII, orase grecesti, cu case simple din piatra, datand probabil din 1100 I.HR. pana in primul secol I.Hr.; si Troia IX, orasul greco-roman Ilion, sau Noul Ilion, cu un Templu al Atenei, cladiri publice, un teatru mare, care a existat din anul 500 I.Hr. pana in 100 e.n.

Schliemann a descoperit primele cinci asezari si a identificat Troia II cu Troia Homerica. Descoperirile lui Dörpfeld , confirmate de Blegen , au aratat ca Troia Homerica este defapt Troia VIIA, care a fost distrusa intr-un incendiu in anul 1260 I.HR., data ce atesta si Razboiul Troian.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turcia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 312 cuvinte
Nr caractere:
12 113 caractere
Marime:
133.47KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!