Trasee turistice în județul Bihor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Judetul Bihor, situat în nord-vestul tarii, este una din cele mai frecvente porti de acces spre interiorul tarii datorita retelei de circulatie nationala si internationala prin cai rutiere E60, E79, E671, cai ferate si aeroport. Bihorul se situeaza în cadrul a trei unitati geografice majore, Câmpia de Vest, Dealurile Vestice si Muntii Apuseni. Râurile din cuprinsul judetului apartin bazinului hidrologic al Crisurilor, fiind reprezentate prin Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru si afluentii acestora.

Teritoriul judetului prezinta o mare varietate de peisaje, dispuse în amfiteatru, de la altitudinea de 100m, în vest, pâna la 1.848m în partea de est. Astfel, în jurul salbelor de lacuri ale câmpiei, turistul dornic de drumetie poate sa ajunga la frumusetile carpatine fie urcând munceii ce se desprind tentacular din Masivul Bihorului, fie, mai ales pe vaile largi, prin sate cu bogata traditie populara.

Bihorul, prin frumusetile peisajului natural, prin monumentele istorice, prin elementele folclorice si etnografice ofera turistilor posibilitati de recreere, studiu si cercetare, precum si posibilitati de refacere a sanatatii pe tot parcursul anului.

Zone turistice:

Datorita peisajului multicolor, se pot distinge zone turistice distincte, cu caracter specific.

O prima zona o reprezinta Oradea, oras resedinta de judet, împreuna cu cele 2 renumite statiuni balneo - climaterice: Baile Felix - ce dateaza din secolul XIII - si Baile 1 Mai.

Obiectivele cultural - istorice ce confera zonei o deosebita importanta turistica sunt: Palatul Baroc si Basilica baroca (sec. XVIII), Muzeul Tarii Crisurilor, Catedrala Episcopala Ortodoxa "Biserica cu Luna", Muzeul Memorial "Iosif Vulcan", Muzeul Memorial "Ady Endre", Palatul si Pasajul "Vulturul Negru", construite în stil secesionist, Teatrul de Stat - în stil neoclasic, Cetatea medievala, etc.

Baile Felix - centru turistic de renume european - este cel mai însemnat punct turistic al judetului. Efectele curative ale apelor geotermale sunt cunoscute si recunoscute înca din evul mediu. O serie de hoteluri cu baze proprii de tratament din Baile Felix, cum ar fi: International, Crisana, Mures, Somes, sunt adevarate "citadele ale industriei curative" ce au intrat demult în circuitul turistic international.

O alta zona turistica de mare importanta o constituie partea de sud-est a judetului. Aici se afla cele mai interesante masive muntoase ale judetului: Muntii Bihorului - nucleul Carpatilor Occidentali - cu vârful Curcubata Mare - 1848m. În partea de nord a Muntilor Bihorului se situeaza platoul Padis (rezervatie geologica) cu un relief carstic cu diferite forme: lapiezurile, dolinele, marmitele, gurile de pestera.

Rezervatiile speologice din aceasta zona sunt: pestera si ghetarul "Focul Viu" de 165m lungime, avenul "Bortig" de 54 m adâncime, pestera "Micula".

Rezervatiile mixte sunt: "Cetatile Ponorului", "Cetatea Radesei", "Valea Galbenei", Masivul Vladeasa si Muntii Codru Moma, care cuprind numeroase obiective naturale, în special forme carstice, multe de interes european. Poate fi mentionat celebrul izbuc intermitent de la Calugareni, Pestera Câmpeneasca, care prezinta sub monumentalul portal cea mai mare cascada subterana a tarii(40m).

Acestor masive li se adauga Tara Beiusului, privita ca o entitate etnografica perfect individualizata, care pastreaza imaginea unor sate specializate pe anumite mestesuguri. Se pot vizita satele de olari, arta prelucrarii lemnului fiind reprezentata prin celebra lada de zestre de la Budureasa sau tesaturile populare sunt caracteristice satelor Pietroasa si Valea de Jos.

Depresiunea Vad - Borod si Muntii Ses si Padurea Craiului din centrul judetului Bihor constituie o alta zona turistica ce cuprinde fenomene naturale carstice: pestera Vântului, Pestera Vadu Crisului, "Pestera batrânului".

O alta zona turistica o reprezinta zona Câmpiei de Vest cu obiectivele turistice usor accesibile. Un element demn de interes este complexul lacurilor amenajate de la Cefa. Tot în zona de câmpie se afla statiunea balneo - climaterica Tinca, asezata pe pitorescul mal al crisului Negru.

Tot situat în zona de câmpie se afla municipiul Salonta, al doilea oras ca marime al judetului Bihor, cu Turnul Ciunt în centrul urbei.

În Câmpia Ierului, în localitatile Otomani si Salacea se executa interesante împletituri din stuf si nuiele. Tot în acest teritoriu, la Diosig, Salacea si Sacueni pot fi admirate vechile pivnite de vinificatie.

Conditiile naturale amintite favorizeaza turismul montan. Statiunea Stâna de Vale, situata la altitudinea de 1100m în inima Muntilor Bihor, este o adevarata perla a Muntilor Apuseni, dispunând de un climat cu efecte terapeutice.

Observații:

referat prezentat l aseminarul de arii protejate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Trasee Turistice in Judetul Bihor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 281 cuvinte
Nr caractere:
21 220 caractere
Marime:
21.53KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!