Superlative Asiatice

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Agata, Akashi Kaikyo.3
Alakol, Arabia.4
Asama, Aso San.5
Baikal, Baikal- Amur.6
Bandai-San, Bangladesh.7
Batura Muztagh, Bengal, Bosfor.8
Bratsk, Cherrapunji.9
China, Chomolungma, Damasc, Dhaulagiri, Dikson.10
Dusink, Ekibaskuz, Fedcenko, Gange- Brahmaputra, Gansu.11
Himalaya- Karakorum, Hong- Kong, Huanghe, Indonezia, Java, Jerihon.12
Jakpolung, Karakum, Maldive, Malham Ma’ Ara, Marea Moarta.13
Marele Canal, Marele Zid Chinezesc, Mongolia, Muztaghdavan, Obi .14
Rusia, Seikan, Taigaua Eurasiatica, Tibet, Tokyo.15
Bibliografie.16

Extras din referat:

SUPERLATIVE GEOGRAFICE ASIATICE

Asia este cel mai intins continent de pe Pamant, si de asemena si cel mai populat. Suprafata lui constituie 8,7% din suprafata totala a Terrei si 29,8% din uscatul acesteia. Populatia Asiei reprezinta mai mult de 60% din intreaga populatie a Pamantului. Se poate considera ca fiind o subregiune a uni continent mai intins, Eurasia, situata la este de Muntii Ural , Canalul Suez, Marea Neagra si Marea Caspica. Limitele acestui continent: Muntii Ural si raul Ural la vest, Oceanul Arctic la nord, Oceanul Indian la sud,iar la est Marea Japoniei.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Asia

- AGATA, localitate in Siberia, unde a fost inregistrata cea mai ridicata presiune atmosferica: 1083,8 mb= 812,8mm, la 31 decembrie 1968. Este situata la 262m altitudine in inima Podisului Siberiei Centrale, in apropierea Cercului Polar Arctic. Se afla in zona anticiclonului siberian- regiune a sistemului baric, cu diametrul de cateva mii de km, in care presiunea creste de la periferie spre centru si masele de aer au o miscare divergenta. Aceasta regiune de mare presiune se datoreaza maselor de aer rece care cantoneaza iarna deasupra partii nordice a continentului asiatic. Pana in anul 1968, recordul de presiune ridicata era detinut de orasul Barnaul (cu 1079 mb= 809,2 mm inregistrata la 23 ianuarie 1900), situat tot in Siberia- la cca. 1200 km SV de Agata.

- AKASHI KAIKYO, podul suspendat cu cea mai mare deschidere. Situat in Japonia, podul uneste rutier insulele Honshü si Shikõkü, prin intermediul Insulei Awaji (a sasea ca marime din arhipelagul japonez). Podul cuprinde trei sectiuni; una centrala (1991m deschidere)- intre doua turnuri de otel inalte (deasupra apei) de 298m si doua laterale (spre Insula Honshü si respectiv spre Insula Awaji), ambele de 960m. Calea de rulare auto se afla la 65m deasupra apei si este sustinuta de doua cabluri principale cu diametrul de 1,12m (alcatuite la randul lor din 290 cabluri mai subtiri).

http://www.montgomerycollege.edu/~eli/

Akashi%20Kaikyo%20Bridge.png

La constructia podului, menit sa reziste unui cutremur de 8,5 pe scara Richter, s-au folosit 181400t otel si 1,42mil. T beton. Inaugurarea a avut loc pe 5 aprilie 1998, costurile productiei, timp de 10 ani, fiind de 3,6 miliarde $. Impreuna cu podul Ohnaruto dat in folosinta in 1995 si care uneste Insula Awaji de Insula Shikõkü, podul Akashi Kaikyo asigura legatura terestra moderna (autostrada) intre Insulele Honshü si Shikõkü.

- ALAKOL, cel mai „migrator” lac. Lac sarat in Kazahstan, care, numai in ultimele trei decenii s-a deplasat cu cativa km, fenomen mai putin obisnuit, ceea ce face din el cel mai „migrator” lac. Alakol se afla in SE Kazahstanului, la 48°lat. N si 81° long. E, in apropiere de granita cu China, la 180 km E de mai cunoscutul lac Balhas, intr-o depresiune tectonica (unde exista un adevarat sistem lacustru), la 347m alt.; suprafata 2650 km²; adancime 45m. Explicatia

http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:AlaKol.

jpg&h=512&w=800&sz=83&hl

=ro&start=3&tbnid=rdW4M0N_ kZ_GBM:&tbnh=92&tbnw

=143&prev=/images%3Fq%3Dalakol%26gbv%3

fenomenului este data de vanturile care, in regiunea respectiva, ating viteze de pana la 190km/ora, fiind, in fapt, adevarate uragane, care starnesc, in lac, valuri uriase ce sapa continuu tarmul nordic . Explicatia vitezei deosebite pe care o capata vantul in zona lacului o constituie, se pare, existenta unui ”accelerator” natural amplasat in asa-numita „ Poarta a Tungariei”, aflata intre lanturile muntoase Djungarskie Alatau si Tarbagatai.Trecand prin acest sector ingust, curentii de aer isi sporesc viteza ca intr-un veritabil tunel aerodinamic, atingand valori foarte mari. Lacul prezinta si alte fenomene aparte a caror explicatie inca nu a fost gasita: desi este alimentat de multe rauri de munte, apa sa este sarata; in ciuda faptului ca multe alte lacuri din zona isi au nivelul in scadere , unele aflandu-se chiar in pericol de a seca, nivelul acestuia creste continuu; pe una din insulele de pe lac a fost descoperita o specie de pescarus disparuta in restul regiunii.

- ARABIA- cea mai mare peninsula (3,25 mil. km²). Situata in partea de SV a continentului Asia, separata de Africa prin Marea Rosie, de restul Asiei prin Golful Persic si desertul Siriei, Arabia mai poarta denumirea de Insula Arabilor.

http://www.theodora.com/wfb/photos/saudi_arabia/masmak_fortress_saudi_arabia_photo.jpg

Alcatuita geologic dintr-o parte mai veche cu roci vulcanice si metamorfice (dezvoltata in V, spre Marea Rosie) si una mai noua, sedimentara, unde depozitele (in principal calcare si gresii), cu grosimi de pana la 6500m, adapostesc imense rezerve de hidrocarburi. Arabia are un relief in care predomina podisurile nisipoase. Relieful este mai inalt, depasind 3000m, in SV (Hadur Shuaib 3760m altitudeinea maxima) si in SE (Muntii Omanului, 3019m). Caracteristicile sunt pustiurile nisipoase, Rub’al Khali, dezvoltat in jumatatea sudica a Arabiei , fiind cel mai mare desrt continuu de nisip de pe glob (518000 km²).

- ASAMA, vulcanul cu cele mai frecvente explozii in epoca contemporana: peste 2000 in perioada 1900-1958 (anul ultimei eruptii); 66 eruptii in perioada 685- 1900.Este situat in centrul insulei japoneze Honshü, la 100 km NV de Tokyo; conul sau atinge alt de 2542m. Cea mai puternica eruptie a fost cea din anul 1783, cand a aruncat bombe vulcanice de mari dimensiuni. Doua dintre acestea au format o insula- in prezent locuita- pe raul Shimno care curge la poalele vulcanului.

Observații:

Superlativele asiatice nu sunt numai geografice...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Superlative Asiatice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
5 101 cuvinte
Nr caractere:
28 389 caractere
Marime:
1.68MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Iulian Sorcaru
Sus!