Structuri Demografice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Structura opulatiei unui anumit teritoriu reprezinta o anumita diferentiere calitativa a acesteia, pe baza unor criterii: Populatia terei vb un nr mare de limbi. In present, se considera ca ezista peste 3000 de limbi vb si peste 6000 de dialecte.

Catolicii predomina in Europa Latina (Franta, Spania, Italia, Portugalia), America Latina, dar se intalnesc si in alte tari europene, in SUA, Canada, Africa si Australia. Centru catolicismului este la Vatican.

Ortodocsi sunt raspanditi in sud-estul si estul Europei. Centru lumi ortodoxe este considerat Constantinopol (Istambul). Protestantii sunt mai numerosi in Germania si tarile nordice, in Anglia, in Scotia si Elvetia precum si in SUA, Canada, Australia, Africa.

Islamismul cuprinde doua grupe mari de oameni: suniti si siiti. Dintremusulmani, siiti predomina in Iran, dar pe ansamblu lumii islamice sunt minoritari, iar sunitii se intalnesc, in restul lumii islamice. Centrul religios al islamului este Mecca.

Budismul si hinduismul sunt religiile celor mai numeroase popare. Principalele centre religioase sunt Lhassa si Banares.

Religiile entice orientale cuprind confucianismul, taoismul (ambele mai frecvente in China) si sintoismul (in Japonia). Iudaismul este religia evreilor, iar principalul centru religios esre Ierusalim.

Animismul este mai frecvent in Africa.

Structura rasiala Se considera ca exista grupuri rasiale cum ar fi: rasa alba, rasa galbena, rasa neagra. In realitate, omenirea este formata dintr-o singura rasa. Daca genele sunt aceleasi, difera combinatia acestora la diferite populatii. Prezenta acestor gene commune, a unei populatii ancestrale comune (cu o vechime apreciata la aproximativ 200. 000 de ani). Migratile din zona originara sunt responsabile repartitia acestor gene si modul lor de combinare.

Structura pe grupe de varsta Grupele de varsta, luate frecvent in considerare sunt urmatoarele: a) sub 15 ani b) intre 15 si 60 de ani c) peste 60 de ani Limita populatiei tinere se considera, uneori si varsta de 20 de ani.

tari cu populatie tanara in care pondarea sub 15 ani este mai mare de 40% tari cu populatie imbatranita, in care proportia tinerilor este mai mica de 20% si a persoanelor varsnice trece de 10% Reprezentarea pe sexe, denumita pirmamida varstelor. Un fenomen interesant, este preponderenta, la varste mici, a populatiei masculine fata de populatie feminine.

- dupa anuarul Statistic al Romaniei, 2002 Structura populatiei pe medii (Urban Rural) In present, se considera ca populatia urbana reprezinta peste jumatatea din totalul populatiei mondiale (56% in 2004). Structura Profesionala Structura profesionala a populatiei rede din totalul populatiei ocupate, numeric sau proportional, acea parte dintre cele trei sectoare economice: sectorul primar (agricultura, pescuit etc) sectorul secundar (industria si constructile) Sectorul tertiar (comert, transport si alte servicii) ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
457 cuvinte
Nr caractere:
3 191 caractere
Marime:
11.58 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
demografie, natalitate
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Structuri Demografice
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Evolutia si nivelul principalilor indicatori demografici inregistrati in ultimul deceniu...
Modul 1. Introducere: provocarile demografice ale mileniului 3 Unitatea 1. Preocupari vechi si...
Orice sistem contabil este influentat de mediul economic, politic, juridic, financiar si cultural...
CURS NR.I OBIECTUL SI ISTORICUL STIINTEI Cuvantul ,,demografie" vine din limba greaca si...
DEMOGRAFIE, OCUPARE SI CONSUM IN SPATIUL EUROPEAN IN PERIOADA 1970- 2001 1.INTRODUCERE...
Sus!