Previzualizare referat:

Extras din referat:

Se spune despre Stockholm ca este un oras-arhipelag, desi elementele sale fundamentalese intind si se inalta pe numai 13 dintre cele 24. 000 de insule, insulite si ostroave de la acea margine rasariteana a Suediei, unde apele Marii Baltice se intalnesc cu cele ale marelui lac Malar.

Dupa cum i-a ramas si numele, Insula Djurgarden era, inca din secolul al XVI-lea, o minunata gradina, un parc rezervat numai membrilor familiei regale, oferind si azi o oaza de liniste, printre pajisti, plantatii de flori si stejari, vile si baze nautice, dar acum pentru toti cei un milion de locuitori ai orasului. S-a pastrat aici, pentru vizitatorii contemporani, superba resedinta a celui care a fost fratele regelui Gustav al V-lea, Printul Eugen, un talentat pictor peisagistdin prima jumatate a veacului 20, care a adunat in palatul sau, alaturi de propiile-i creatii, multe picturi si sculpturi din vremea sa. Dar atractiile prioritare pentru turistii straini sunt, fara indoiala, cele trei muzee de renume international.

Vasa - corabia uriasa. Intr-o magnifica montare, muzeul Vasa expune uriasa carcasa a corabiei de razboi, cu acelasi nume, construita sub regele Gustav Adolf, dar esuata in ziua lansarii din anul 1628 si ranfluata abia 333 de ani mai tarziu, in 1961, si readusa, aproape miraculos, la starea de a putea oferi un fascinant tablou muzeal, alaturi de sutele de marfuri descoperite in compartimentele sale Skansen - Muzeul Satului. In marele muzeu etnografic exista si o adevarata gradina zoologica, cu specific scandinav, alaturi de nenumaratele reprezentari ale arhitecturii autohtone din vechi timpuri.

Abba - la Muzeul Nordic. Muzeul este adapostit de un palat special construit, in 1907, purtand amprenta arhitecturii Renasterii din tarile scandinave. In patrulaterul din interiorul sau, incadrat de patru cupole uriase, te pierzi intr-o sala inalta cat trei etaje, in mijlocul careia troneaza masiva statuie a prea maritului rege Gustav Vasa, cioplita in lemn de stejar si pictata multicolor de catre prodigiosul sculptor suedez Karl Milles. Prin mii si mii de exponate, acest muzeu e o adevarata enciclopedie vizuala a evolutiei civilizatiei materiale, spirituale, artistice alumii din nordul Europei. Si nu m-am mirat sa vad, inaugurat de curand, in cadrul sau, un compartiment expozitional dedicat faimoasei formatii Abba! Dar cate alte descoperiri, precum cele de mai sus, nu se pot face explorand toate cele 13 insule pe care freamata un oras tentacular ca Stockholmul! Ele pot fi considerate adevarate Insule ale Comorilor!

Din cauza acestei ingramadiri uluitoare de pamanturi insulare este atat de greu sa distingi la Stockholm unde incepe si unde e sfarseste marea. In Stockholmul de azi, nici nu-ti prea dai seama cand treci de pe oinsula pe alta, in paienjenisul de poduri, de toate marimile, pe care-l srabati, incercand sa ajungi la locurile cele mai deosebite de pe cuprinsul sau. Poate ca ti-ar fi lesne sa explorezi tot acest univers insolit folosind ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stockholm - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
638 cuvinte
Nr caractere:
3 533 caractere
Marime:
8.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
suedia, oras, Stockholm
Predat:
la liceu
Sus!