Statele Unite ale Americii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asezarea si intinderea. Statele Unite ale Americii ocupa partea centrala a Americii de Nord, fiind cuprinsa intre Canada la nord, golful Mexic si Mexic la sud.

Partea vestica este scaldata de apele Oceanului Pacific, iar partea estica de cele ale Oceanului Atlantic. Alaska si insulele Hawaii intra in conponenta S. U. A. Cele doua fatade maritime catre cele doua mari oceane Pacific si Atlantic cu o marime de 8000 km deschid S. U. A. calea pe apa catre toate statele Globului. Ca suprafata ocupa locul al 4 pe glob dupa, Rusia, Canada, Rp. Chineza ocupind 9. 809. 108. km patrati. Populatia Statelor Unite ale Americii este de 259. 681. 000 locuitori, densitatea populatiei fiind de 27 locuitori pe km patrati. Capitala S. U. A. este Washington DC cu o populatie de 585. 221 locuitori, iar cel mai mare oras New York cu populatia de Vest este formata din platouri cu o inaltime medie de 2. 000m, si strabatute de vai adinci, din canioane si lanturi muntoase. Cel mai important lant muntos este format din muntii Stincosi, iarin apropierea coastei de vest se gasesc Cascadele si lantul muntos Sierra Nevada.

Muntele Whitney este cel mai inalt virf din S. U. A. (4018 m), iar Valea Mortii, la 85 m sub nivelul marii, este zona cea mai uscata si mai joasa de pe continent. Peisajul divers este format din copaci uriasi in California, izvoare fierbinti si geizeri in Parcul National Yellowstone, Wyoming si Marele Canion in Arizona. Intre coasta ocenului Atlantic si vastele cimpii ale bazinului fluviului, Mississippi se gasesc Muntii Apalasi. Cimpiile din bazinul fluviului Mississippi unesc de la Vest la Est Muntii Stincosi de Apalasi si de la Nord la Sud granita cu Canada si Golful Mexic.

Terenul este in mare parte jos si intins, dar se gasesc si citeva lanturi muntoase, cum sint Ozarks, in Missouri, sau Black Hils in Dakota. Fluviul Mississippi are o lungime de 5970 km, fiind al treilea ca lungime din lume.

Clima. Statele Unite ale Americii de Nord au o suprafata comparabila cu cea a Europei, cu mai multe tipuri de clima. In statele de Sud, linga Golful Mexic, vara este fierbinte si iarna calda. In centru si nord-est, vara este fierbinte si iarna friguroasa, mai ales in Minessota si Dakota, unde nu se simt influentile climei moderat-oceanice; in partea de Nord se simt influentile climei polare. Zonele muntoase din vest au clima friguroasa iarna, datorita inaltimii, iar zapada poate persista pana an luna iulie. In Nord-Vest si in California, vara este fierbinte si iarna blinda. Temperatura variaza in iulie intre 18 grade in Seatle si 28 grade in New Orleans, iar in ianuarie, intre -10 grade la Minneapolis si 13 grade la Los Angeles.

Cantitatea de precipitatii variaza de la peste 100 cm pe coasta de est si de Sud, la 50 cm in bazinul fluviului Mississippi si mai putinde 25 cm in zonele muntoase din Vest. Precipitatiile sunt foarte abundente in apropierea coastei de Vest, in Washington si Oregon 80 cm in zonele joase si 100-150cm inzonele muntoase. Coborind insa spre ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statele Unite Ale Americii - Varianta 5
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 045 cuvinte
Nr caractere:
4 855 caractere
Marime:
9.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
clima, relief, demografie
Predat:
la liceu
Sus!