Starea Mediului Geografic în Depresiunea Beiusului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Vestul Muntilor Apuseni se caracterizeaza prin prezenta unor culmi muntoase joase ce se desprind din nodul orografic al Bihorului, printre care

se insira o serie de culoare cu relief deluros.

La inceput, in urma scufundarii unor zone din orogenul Muntilor Apuseni, aceste culare au functionat ca bazine de sedimentare, cu aspect de golfuri ale Bazinului Panonic (depresiuni golf-Depr. Beius, Vad-Borod, Zarand).

Prin aceste "depresiuni golf" se face separarea masivelor muntoase intre ele cat si trecerea de la spatiul montan la Campia Vestica.

O astfel de "depresiune golf" consider ca este si "Tara Beiusului", drenat de raul Crisul Negru si afluentii sai, care separa, pe de o parte Muntii Padurea Craiului si a Bihorului, de Muntii Codru Moma, iar pe de alta parte face legatura dintre Muntii Apuseni si Campia Crisurilor.

a)Relieful:

Intre limitele aratate de-a lungul evolutiei sale relieful Depresiunii Beiusului a capatat anumite particularitati zonale. Din lucrarile de specialitate care apartin lui L. Sawicki (1912), Emm de Mortanne (1924), M Pauca (1935), R Fiecheux (1933), V Mihailescu (1954), I Berindei (1965) se considera ca relieful deluros din Tara Beiusului este, rezultatul unui proces de eroziune, care s-a desfasurat asupra unui piemont de acumulare ce era situate in pliocenul superior la poalele muntilor astfel ca Dealurile Beiusului pot fi incadrate in categoria dealurilor piemontane.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Starea Mediului Geografic in Depresiunea Beiusului .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
633 cuvinte
Nr caractere:
3 781 caractere
Marime:
9.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
relief, populatie, clima
Predat:
la liceu
Profesorului:
Marian Marin
Sus!