Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scotia este o tara bogata in vechi castele, in forturi si orase istorice. Este tara legendelor animiste si a fantomelor care bantuie prin castele ca Glamis, Fivye si Barnbougle, prin Insulele Skye si prin multe alte locuri. Este, de asemenea, si un paradis al pescuitorilor de somon, al jucatorilor de golf si al degustatorilor de whisky. In acest teritoriu situat in nordul Marii Britanii, elementele peisajul englez (campurile, gardurile din piatra, parcurile) se regasesc intru totul. In acelasi timp, in peisajul scotian se conserva un caracter ceva mai salbatic, influentat desigur si de climatul specific, care, aici, este mult mai aspru.

Scotia are o suprafata de 78. 772 km2 si o populatie de aproximativ 5, 2 milioane de locuitori. Lipsa de uniformitate in raspandirea populatiei si densitatea scazuta a ei sunt, de asemenea, caracteristice acestui spatiu, fiind, puternic influentate de conditiile naturale si istorice. Populatia Scotiei a scazut mult din cauza emigrarilor din seccolele al XIX-lea si al XX-lea, spre SUA si Canada, sau spre Australia si Noua Yzeelanda (intre 1841-1921 au emigrat 1. 850. 000 de scotieni, iar intre 1921 si 1931, 390. 000). Scotia poate fi impartita in trei regiuni in care particularitatile reliefului si ale activitatii umane sunt distincte: Southern Uplands, Central Lowlands (cu o mare densitate de populatie, bogata in minereuri si cu o agricultura prospera, centrul vietii urbane si industriale) si magnificul Highlands, carora li se adauga Shetland si Arhipeleagul Orcade.

Southrn Uplands sunt alcatuite din dealuri domoale, acoperite cu ierburi, din loc in loc iviindu-se stanci colturoase. Varfurile dealurilor sunt in general lipsite de vegetatie, insa versantii sunt acoperiti de Ierburi, ceea ce favorizeaza cresterea orilor si a vitelor. Peisajul este foarte asemanator celui englez, parcelele fiind delimitate de garduri din piatra.

Central Lowlands este traversata de vaile raurilor Clyde, Forth si Tay. In aceasta regiune, agicultura este foarte dezvoltata, relieful nefiind foarte inalt, iar parcelele cu culturi fiind intrerupte de petice de padure. Aproape trei patrimi din populatia Scotiei se concentreaza in aceste tinuturi. Extremitatile vestice si estice ale regiunii sunt acoperite de marile arii urbane Glasgow si Edinburgh.

Highlands (Tinuturile de Sus), situate in partea nordica, o zona sterpa si stancoasa, acopera doua trimi din Scotia. Aici se inalta doua lanturi muntoase importante: Northwest Highlands si Muntii Grampieni. Acesti munti au culmi paralele ce se desfasoara de la nord-est catre sud-vest, fiind separate de o vale adanca, numita Glen More sau Mrele Glen. Varful cel mai inalt al Insulelor Britanice, Ben Nevis 1343 m, se ridica la sud de Glen More. Cea mai mare parte a Tinuturilor de Sus este lipsita de paduri, fiind numita moor sau heath. Padurile de aici au fost in intregime taiate in sec. XVII-XVIII, pentru a se crea suprafetele necesare pastoritului, cea mai rentabila activiate ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Scotia
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 205 cuvinte
Nr caractere:
6 061 caractere
Marime:
10.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
geografie, scotia
Predat:
la liceu
Sus!