Schimbări climatice-incalzirea globală

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Schimările climatice 3
1.1 Ce sunt schimbările climatice şi de ce apar ele? 3
1.2 Evoluţia climei 3
2. Încălzirea globală 4
2.1. Ce este încălzirea globală? 4
2.2. Cauze ale încălzirii 4
2.3. Efecte ale încălzirii 5
3. Consecinţele schimbărilor climatice 7
3.1. Consecinţe asupra agriculturii 7
3.2. Inundaţii sau secete 7
3.3. Consecinţe asupra formelor de relief 7
3.4. Consecinţe economice 9
3.5. Consecinţe asupra asigurărilor 9
3.6. Consecinţe asupra transporturilor 9
3.7. Trecerea de nord-vest 10
3.8. Consecinţe asupra sănătăţii 10
393. Consecinţe asupra apărării 10
4. Bibliografie 11

Extras din referat:

1. Schimbările climatice

1.1 Ce sunt schimbările climatice și de ce apar ele?

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mei mari ameninţări din punctul de vedere al mediului, social şi economic.

Variaţiile climatice au existat şi vor exista mereu ca un rezultat al cauzelor naturale. Aceste cauze naturale includ schimbări neînsemnate ale radiaţiei solare, erupţii vulcanice care acoperă pământul de praf ce reflectă căldura solară înapoi în spaţiu şi fluctuaţii naturale ale sistemului meteo în sine.

Totuşi, cauzele naturale pot explica o mică parte a acestei încălziri. Majoritatea covârşitoare a oamenilor de ştiinţă sunt de părere că această încălzire se datorează concentraţiei tot mai ridicate de gaze cu efect de seră, generate de activităţile umane, care blochează căldura.

1.2 Evoluția climei

Atmosfera conține vapori de apă, dioxid de carbon și alte gaze naturale care lasă razele soarelui să treacă, dar absorb căldura reflectată de Pământ. Acest proces natural denumit „efectul de seră” menține temperatura planetei la un nivel care permite existența vieții pe Pământ. Fără acesta, temperatura medie pe glob ar fi insuportabilă, situându-se în jurul valorii de – 18°C.

Observaţiile indică creşteri ale temperaturilor medii globale ale apei şi ale oceanului, o topire extinsă a zăpezii şi gheţii şi creşterea globală medie a nivelului mării. Conform temperaturilor reconstituite de climatologi, ultimul deceniu din secolul al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea constituie cea mai caldă perioadă din ultimii 2000 de ani. Epoca actuală este mai caldă cu câteva zecimi de grad faţă de maximul medieval. Temperatura medie a aerului în apropierea suprafeţei Pământului a crescut în ultimul secol cu 0,74 ±0,18 °C.

2. Încălzirea globală

2.1. Ce este încălzirea globală?

Stim cu totii ca incălzirea globală este fenomenul de creştere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum şi a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii.

2.2. Cauze ale încălzirii

2.2.1. Efectul de seră

Efectul de seră este un fenomen natural prin care o parte a radiației terestre în infraroșu este reținută de atmosfera terestră. Efectul se datorează gazelor cu efect de seră care reflectă înapoi această radiație.

Principalul element responsabil de producerea efectului de seră sunt vaporii de apă, cu o pondere de 36 - 70 % urmaţi de dioxidul de carbon, cu o pondere de 9 - 26 %, metanul, cu o pondere de 4 - 9 % şi ozonul, cu o pondere de 3 - 7 %. Alte gaze care produc efect de seră, însă cu ponderi mici, sunt protoxidul de azot hidrofluorocarburile, perfluorocarburile şi fluorura de sulf.

2.2.2. Fenomene sinergice

Vulcanismul contribuie la încălzirea globală în două moduri:

• prin gazele cu efect de seră (în general CO2) care sunt conținute în magmă;

• prin cenușa vulcanică, și aerosolii sulfuroși care obturează radiația solară

2.2.3. Efectul antropic

Activitatea umană în perioada industrializării a dus la:

• Emisii de dioxid de carbon ca urmare a arderii combustibililor fosili pentru transporturi, încălzire, climatizare, producerea curentului electric în termocentrale și în industrie. Creșterea emisiilor de CO2 este agravată de defrișări, care se datorează tot activității omului, defrișări care reduc cantitatea de CO2 absorbită de plante.

• Emisii de metan, ca urmare a activităților agricole, cum ar fi creșterea vacilor și cultivarea orezului, datorită scăpărilor prin neetanșeitățile conductelor de transport și distribuție a gazului metan precum și datorită utilizării solului.

Observații:

Academia de Studii Economice din București

Facultatea de Comerț

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Schimbari Climatice-Incalzirea Globala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 426 cuvinte
Nr caractere:
14 504 caractere
Marime:
39.84KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
dna. Popescu
Sus!