Roșia Montană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rosia Montana este o comuna din Romania, situata in judetul Alba. Se intinde pe o suprafata de 4161 ha si numara 3716 de locuitori. Comuna Rosia Montana cuprinde urmatoarele sate: Gura Cornei, Corna, Rosia Montana, Bunta, Ignatesti, Gura Rosiei, Balmosesti, Iacobesti, Tarina, Blidesti, Bucium Sat, Dogaresti, Hilesti, Floresti, Bisericani, Carpenis). Rosia Montana este situata la aproximativ 800 m altitudine pe versantul nord-vestic al Carpatilor Meridionali, in sudul Muntilor Apuseni (la poalele Muntilor Metaliferi), la cca. 80 de km de orasul Alba Iulia, resedinta judetului Alba, la 50 km de orasul Brad, la 11 km si respectiv 15 km de alte doua orase Abrud si Campeni.

Vegetatia din comuna Rosia Montana este reprezentata de paduri de foioase si conifere si de pasuni alpine.

Clima este temperat continentala, tipica pentru zone de altitudine medie (850 m): iernile reci si lungi - 4-6 - luni pe an si verile scurte; temperatura medie anuala este cuprinsa intre 6-8 C, iar temperatura medie a lunilor extreme este de - 4 C in ianuarie si 15 C in iulie. Regimul precipitatiilor se inscrie intr-o medie de 800 - 1000 ml/an, iar umiditatea aerului se situeaza intre 72-91 %. Resursele de apa sunt constituite din ape curgatoare si ape subterane, inclusiv unitati lacustre. Localitatea se afla in bazinul Ariesului, fiind strabatuta de la est la vest de un afluent al acestuia - Rosia, purtand si numele local de foies; are debit variabil, ce depinde de acumularile hidrografice din lacurile artificiale. Apele curgatoare care traverseaza comuna sunt formate din paraie ce se varsa in Valea Rosiei. In raul Valea Rosie se varsa si apele subterane rezultate in urma exploatarilor miniere aurifere. Relieful a fost modelat de reteaua hidrografica, colinele in panta lina si platourile sunt de formatie sedimentara. Muntii Apuseni si sub-ansamblurile sale geografice sunt repartizate pe mai multe judete si regiuni. Sunt, deci, sub influenta mai multor strategii de dezvoltare regionle, deoarece nu exista o unitate institutional administrativa care sa le reprezinte unitar.

Rosia Montana face parte din ansamblul geografic al Muntilor Apuseni, munti care formeaza un ansamblu izolat al lantului muntos al Carpatilor si au caracteristici specifice. In cadrul Muntilor Metaliferi, patrulaterul aurifer delimiteaza zona cea mai bogata in argint, aur, arama, plumb si zinc din Romania. Suprafata sa este de 2500 km ?. El este delimitat de localitatile Caraci, Baia de Aries, Zlatna si Sacaramb. Rosia Montana este un mic bazin geologic al Patrulaterului aurifer caracterizat prin bogatia sa in minereu de aur si argint. Pasunile, padurile si stancile formeaza peisajul caracteristic al Muntilor Apuseni, in care gospodariile traditionale se integreaza din vremuri milenare. Peisajul este completat de tauri, lacuri artificiale construite pentru a sustine activitatea miniera. Cinci dintre aceste tauri sunt vizibile si astazi, ele avand in permanenta apa: Taul Tarinii ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rosia Montana - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
5 556 cuvinte
Nr caractere:
27 001 caractere
Marime:
27.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
rosia montana, munti
Predat:
la liceu
Sus!