Previzualizare referat:

Extras din referat:

Roma - cetatea eterna, este situata in partea central vestica a peninsulei Italice, intr-un relief coliniar (orasul celor sapte coline), de-o parte si de alta a fluviului Tibru (Tevere), la doar 28 km de tarmul Marii Tireniene.

Orasul Roma se afla pe locul unor vechi asezari ale sabinilor, latinilor si etruscilor, unificate intre 745-753 i. Chr. Potrivit traditiei, intemeietorii Romei au fost legendarii Romulus si Remus, care inaugureaza monarhia (un sir de sapte regi, care fortifica cetatea in jurul Capitoliului); dupa acest regim monarhic a fost instituita republica patriciana. Incepand cu a doua jumatate a sec. III i. Chr., Roma se afirma ca cel mai important oras din Italia Centrala, iar dupa razboaiele punice (264-146 i. Chr.) orasul devine centrul lumii mediteraneene. Astfel, in apogeul sau antic, in timpul lui Augustus, Roma avea o populatie de 1, 5 mil. loc., devenind capitala celui mai vast imperiu al antichitatii, intins pe trei continente (peste 3 mil. km2 si o populatie de 70 mil. loc.). Un fapt deosebit de important il reprezinta patrunderea crestinismului la Roma, activitatea apostolului Petru, incepand cu a doua jumatate a secolului I; de altfel conform traditiei, mormantul sfantului apostol Petru se afla la baza celebrei biserici din Vatican.

Dupa divizarea Imperiului Roman (330 d. Chr.), Roma devine capitala Imperiului Roman de Apus, pentru o scurta perioada (395-476). Urmeaza o lunga perioada de declin, indeosebi intre sec. V-VIII, dupa care din anul 756 (in urma donatiilor lui Carol cel Mare), Roma va deveni capitala statului papal, unul dintre cele mai stralucite centre ale Renasterii europene.

In perioada moderna, Roma va fi teatrul multor evenimente: fortificarea orasului de catre Papa Leon al IV-lea (846), rascoala condusa de Arnaldo de Brescia (1054), ocuparea Romei de Carol Quintul (1527), Napoleon I (1799), statutul special de al doilea oras al Imperiului Napoleonian (1809), centru al revolutiei din 1848, centru al rezistentei sub conducerea lui Garibaldi, si in sfarsit dupa unificarea Italiei, capitala statului independent din 1871 pana in prezent. Si in secolul al XX-lea, cetatea eterna se va afla in centrul unor importante evenimente istorice: marsul asupra Romei (1922), caderea regimului fascist (1943), eliberarea de catre aliati (4 iunie 1944), proclamarea republicii (1946), sau punerea bazelor Uniunii Europene (Pietei Comune) in anul 1957. Coordonate economice: Prin pozitia sa geografica, potentialul uman, resursele naturale etc., Roma a devenit in secolul al XX-lea un important centru economic italian. Principalele firme industriale activeaza in domeniul constructiilor de masini, chimiei, industriilor textile si alimentare. Zonele industriale sunt dispuse in cartierele Salanio, Prenestina si Via Tiburtina.

Roma este fara indoiala cel mai important nod de comunicatii, inca din antichitate acest lucru este evidentiat de expresia toate drumurile duc la Roma, constructia de drumuri si viaducte ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 022 cuvinte
Nr caractere:
6 209 caractere
Marime:
11.03 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
roma, italia
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Roma - Varianta 3
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Rome (Italian and Latin: Roma) is the capital city of Italy and of the Lazio region, as well as...
Roma a fost construita pe sapte coline.Toate cele sapte coline sunt la est de raul Tibru, in...
Traveling is one of the most valuable and enriching experiences in our lives increasing our...
Roma, capitala Italiei, situata in partea central-vestica a Peninsulei Italice, pe cursul...
Sus!