Rolul Ozonului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin strat de ozon se intelege ozonul distribuit intre suprafata pamantului si limita superioara a atmosferei.

Rolul ozonului atmosferic in context ecologic este acela de a permite desfasurarea vietii pe Pamant, prin retinerea radiatiei ultraviolete letale (C), cu o lungime de unda mai mica de 280 nm si prin filtrarea la doze tolerabile a radiatiei ultraviolete biologice (UV - B) (280-320 nm). Procesul de absorbtie a radiatiei ultraviolete se petrece cu preponderenta in stratosfera cu degajare de caldura. In acest fel ozonul produce incalzirea atmosferei si prin aceasta regleaza regimul termic al globului terestru.

Orice modificare a ozonului stratosferic produce dereglari in cele doua aspecte ecologice mentionate, respectiv absorbtia ultravioletului letal si bilantul caloric al Pamantului.

Prima atentionare privind o posibila perturbare a concentratiei ozonului atmosferic de catre activitatile umane a fost facuta de catre H.S. Johnston (1971) care a aratat pericolul pe care il prezinta introducerea compusilor de clor, brom, oxizi de azot in stratosfera prin zborurile aeronavelor. Studiile lui Moline si Rowland (1974) au completat aceasta imagine prin incriminarea CFC si a halonilor.

S-a ajuns la concluzia ca o serie de substante chimice introduse in atmosfera prin activitati antropice produc scaderea ozonului stratosferic. Ca urmare Organizatia Meteorologica Mondiala in colaborare cu UNEP infiinteaza in 1977 o retea mondiala de statii de masurare a ozonului.

Scaderea concentratiei ozonului stratosferic afecteaza sanatatea si mediul inconjurator. Astfel, pentru o descrestere a concentratiei ozonului de 10 % se prognozeaza o crestere de 26 % a incidentei cancerului de piele, cresterea cazurilor de cataracta cu 12-15 milioane si orbirea a 1-1,5 milioane de oameni. Se va produce o scadere a sistemului de imunitate biologica prin afectarea ADN.

Peste 300 de specii de plante sunt afectate de cresterea radiatiei UV cu consecinte asupra recoltelor. Este afectat serios si lantul trofic marin.

Scaderea concentratiei ozonului stratosferic are implicatii de ordin climatic a caror marime si sens depind de zona este afectat ozonul in distributia sa verticala.

Aparent paradoxal, acolo unde concentratia ozonului scade si anume in stratosfera, este dorita cresterea sa, iar in zonele unde concentratia sa creste, adica in troposfera si in special in straturile joase ale acesteia, se lupta pentru scaderea ei.

In troposfera cresterea concentratie de ozon are urmari nefaste asupra sanatatii umane (stari de disconfort, iritarea mucoasei ochilor si a aparatului respirator, afectarea functiei respiratorii, cefalee), asupra starii fiziologice normale a vegetatiei, asupra fiabilitatii materialelor (cauciucul natural si artificial sunt distruse rapid, colorantii organici se degradeaza, etc.). Este de remarcat faptul ca ozonul

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul Ozonului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6.5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 056 cuvinte
Nr caractere:
6 264 caractere
Marime:
11.40KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
strat de ozon, poluare, protectie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Iures Margarita
Sus!