Rezervații naturale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bogatia si raritatea elementelor floristice si faunistice precum si varietatea si frumusetea peisajului autohton, zestre si mandrie a intergului nostru popor au impus, in cadrul actiunii de ocrotire a cadrului natural, crearea in judetul Constanta a numeroase rezervatii naturale de mare interes stiintific, dar si turistic. Pentru turistii care viziteaza litoralul romanesc al Marii Negre nu este greu sa descopere, la sud de Constanta, in apropierea garii Agigea si la numai 4 km de statiunea Eforie Nord, unica rezervatie naturala de dune marine din tara noastra, care prin ineditul pe care il reprezinta din punct de vedere floristic si faunistic, imbinat in mod fericit cu farmecul insolit al acestor movile de nisip satisfac nu numai curiozitatea stiintifica a unui biolog, dar si simtul estetic al oricarui vizitator indragostit de peisajul marin.

Situata pe platoul unui mal inalt, intrat destul de mult in mare, rezervatia ocupa un pitoresc teritoriu nisipos extins pe o suprafata de cca 5 ha, la aproape 50 m de mare, langa cladirea unde isi are sediul o unitate a Institutului Roman de Cercetari Marine.

Legatura cu rezervatia se face atat pe calea ferata, prin intermediul statiei Agigea, cat si pe soseaua ce duce pana la Sanatoriul balnear Agigea. Dunele s-au format prin depunerea continua a nisipului adus de vant, din directia nord, dinspre un vechi golf marin, ocupat in prezent de lacul Agigea, situat la nivelul marii.

Imprejmuita si ferita de actiunea distrugatoare a animalelor, rezervatia si-a pastrat destul de bine aspectul natural si tipic de duna cu flora si fauna ei specifica.

In putine locuri din tara, pe o suprafata de teren atat de restransa se intalnesc numar atat de mare de plante de nisip, unele caracteristice litoralului atlantic, mediteranean si caspic, altele intregului tarm pontic, in sfarsit cateva, descoperite pentru prima oara in aceasta rezervatie, constituie cazuri unice in continentul european. Dupa aprecierile specialistilor dunele adapostesc peste 120 de specii de plante cu flori si numeroase specii de animale, multe dintre ele de un deosebit interes stiintific, iar unele de o reala valoare estetica pentru ansamblul teritoriului rezervat. Raritatea floristica ce constiuie faima acestor dune este ciucusoara de nisip intodusa in stiinta, ca specie distincta de eminentul cercetator al botanicii romanesti E. Nyarady si denumita stiintific Alyssum borzaeanum in cinstea ilustrului botanist roman Al. Borza, intemeietorul Gradinii botanice din Cluj-Napoca. Aceasta ciucusoara este un endemism al regiunii pontice apusene si una din plantele care predomina numaric pe anumite portiuni ale dunelor de la Agigea realizand in luna mai aspecte foarte caracteristice, de o rara frumusete. Este o planta inalta de 10-25 cm, la baza cu lastari sterili ai caror frunze acoperite de peri au culoare alba. Florile numaroase, grupate in inflorescente caracteristice, sunt de culoare galbena.

Tot o raritate floristica este si Ephedra ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rezervatii Naturale
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 761 cuvinte
Nr caractere:
15 373 caractere
Marime:
21.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
rezervatii, natura
Predat:
la liceu
Sus!