Resursele Miniere Metalifere Chimice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Resursele miniere metalifere Substantele miniere metalifere vizeaza resurse folosite ca materii prime in metalurgie. Pentru metalurgia feroasa se valorifica minereurile de fieroase, la care se adauga manganul, cromul, molibdenul, cobaltul, vanadiul, wolframul, titanul, etc.

Minereul de fier se gaseste in scoarta terestra in minereuri magnetice, sedimentare si metaforfice, sub forma de magnetit, hormatit, limonit, siderit si anterit.

Magnetitul este minereul cel mai bogat in metal (68% - 72%), si de aici valoarea economica mai mare. Resursele se magnetit au raspandire limitata si reprezinta numai 15 % din rezervele de minereu de fier.

Hematinul (sub 70% fier) are o raspandire mai larga in scoarta terestra, de 33% din rezervele de minereu de fier.

Resursele sigure de minereu de fier sunt evaluate la 1. 020 miliarde de tone, cele mai importante resurse fiind cantonate in Rusia, Ucraina, America de Nord.

Minereul de crom are calitatea de a ridica rezistenta la coroziunesi oxidare a otelului si aliajelor neferoase, fiind folosit si pentru prodiuctia de coloranti, insiderurgie ca materialrefractarsi in industria sticlei. Cele mai importante zacaminte sunt stocate, indepozite stratiforme sau lenticulare, in Africa de Sud (2/3 din rezerva mondiala), Zimbabwe (23%), Rusia, Finlanda, Albania, etc.

Minereul de nichel formeaza rezerve apreciate la 1, 5 milioane tone, aceasta fiind concentrata in proportii de 75% in patru tari.

Minereul de vanadiu, cu rezerve totale apreciate la 15 milioane tone, este cantonat in proportie de 95% in doua tari.

Minereul de wolfram (tungsten) formeaza rezerve sigure care nu depasesc 1, 8 milioane tone, grupate in proportie de 70% intr-o singura tara.

Minereul de titan, folosit la obtinerea otelurilor speciale, foarte dure si rezistente la coroziune si la aliajelor pentru industria aeronautica.

Minereul de molibden, cu resurse evaluate la 8, 5 milioane tone, este stocat in proportie de 78 % in S. U. A. si China.

Minereul de cupru este constituit in rezerve de 600 milioane tone, cu o durata de exploatare de 200 de ani. Cele mai mari resurse sunt detinute de America Latina (1/3 din rezerva mondiala), America de Nord, si Europa.

Minereurile de plumb si zinc sunt, de regula situate in acelasi zacamant, rezervele de plumb fiind apreciate la 500 milioane tone, cu o durata de exploatare de 200-300 ani. Rezervele de zinc, evaluate la 540 milioane de tone, se vor exploata timp de 250 ani. Cele mai mari cantitati de plumb si zinc sunt situate pe continentul american (1/2 din rezerva mondiala). Minereul de staniu, intrebuintat in aliaj cu cupru pentru obtinerea bronzului, formeaza rezerve de 20 milioane tone, repartizate, in proportie de 2/3, in Asia de Sud - Est. Metalele pretioase: Aurul se gaseste in scoarta sub forma de filoane sau combinatiicu diferite elemente, in minereuri complexe. Zacaminte mari sunt situate in Africa deSud, Rusia, S. U. A., Canada.

Africa de Sud asiguramai mult de 50% din ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele Miniere Metalifere Chimice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
917 cuvinte
Nr caractere:
4 697 caractere
Marime:
7.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!