Resursele minerale ale pământului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Resursele minerale
Originea zacamintelor
Zacamintele hidrotermale
Compozitia solutiilor
Originea solutiilor
Cauzele precipitarii
Exemple de zacaminte hidrotermale
Zacaminte magmatice
Pegmatitele
Cristalizarea fractionata
Magmele imiscibile
Zacaminte sedimentare
Zacaminte evaporitice
Zacamintele de fier si fosfor
Placersurile
Zacaminte reziduale
Imbogatirea secundara
Zacamintele Romaniei – expresie a evolutiei prealpine si alpine a litosferei din sud-estul Europei.
LISTA UNITĂŢILOR METALOGENETICE
Lista ocurenţelor cu acumulări de substanţe minerale utile de pe harta
Utilizarea substantelor minerale
Metalele
Substante nemetalice
Substante chimice
Substante fertilizante
Materiale de constructii
Materiale ceramice si abrazive
Viitorul resurselor minerale

Extras din referat:

Resursele minerale

Numarul si diversitatea substantelor minerale este atat de mare incat nu poate fi facuta o clasificare a lor unanim acceptata. Aproape orice roca si mineral pot fi utilizate la ceva. Societatea moderna, a carei industrie este bazata indeosebi pe energie, si un grup restrans de metale pentru constructia utilajelor, cere deasemenea si un numar de produse minerale nemetalice (ca argile si calcar pentru confectionarea cimentului, gips pentru confectionarea tencuielii, sarea pentru componente chimice si apatit (fosfat de calciu) pentru ingrasaminte).

Pentru a acoperi veriatele nevoi ale societatii, oamenii din intreaga lume exploateaza cateva sute din aceste produse minerale. Cantitatile folosite sunt enorme si sunt in continua crestere.De exemplu, in SUA in anul 1985 cantitatea de fier si otel folosita este echivalenta cu 500 kg pentru fiecare persoana din tara. In acelasi an, utilizarea nisipului si a pietrisului a fost de 3000 kg/persoana; de roca macinata, 3900 kg; de aluminiu, 20kg; si de cupru, 8 kg. Daca sunt adaugate si substantele minerale extrase pentru energie (petrol si carbuni) avem un total de 15.000 kg sau 15 tone metrice de substante minerale care sunt extrase si folosite in fiecare an pentru fiecare persoana care traieste in SUA. Datorita standardelor variate de viata din lume, cantitatea de material extras pentru fiecare persoana din lume este de doar 3750 kg. Totusi consumul este in crestere lenta deoarece standardele de viata sunt din ce in ce mai bune.

Pentru anul 1985 cei 4.8 mild de oameni din lume au consumat 18 mild tone metrice din minerale nou extrase. Este greu de imaginat unde se duc aceste substante minerale, dar sunt utilizate in fiecare colt al vietii noastre. Acestea construiesc drumuri si zgarie-nori, genereaza electricitate, fac automobile si scrumiere, cresc si transporta mancarea si fac haine si chiar toate obiectele familiare care ne inconjoara. Chiar si hartia pe care sunt printate aceste randuri contine substante adaugate la materia vegetala din care este fabricata hartia.

Resurse de minerale

Multe natiuni industrializate poseda o baza minerala putermica; deoarece acestea sunt bogate in multe tipuri de zacaminte minerale (fiecare roca contine o imbogatire intr-unul sau mai multe minerale) care sunt exploatate intens. In acest moment nici o tara nu are rezerve minerale suficiente si fiecare trebuie sa se baze pe import pentru a-si procura necesarul de minerale (Fig.1).

Fig.1. Cateva substante minerale pentru metalele pe care SUA le importa comparativ cu ceea ce extrag din zacaminte proprii. (Datele sunt pentru anul 1980, dar procentele se schimba putin de la an la an)

Resursele minerale au caracteristici distincte care le diferentiaza de resursele vegetale si animale, produse prin agricultura, pasunat, silvicultura si pescuit. In primul rand, ocurentele mineralelor utilizabile sunt limitate in abundenta si sunt localizate in locuri distinctive in crusta terestra. Acesta este principalul motiv pentru care nici o natiune nu are necesarul de rezerve minerale. Deoarece resursele minerale sunt restranse si distribuite inegal, acestea trebuiesc cautate pe intreg globul. Principala ramura din geologie care se ocupa cu descoperirea de resurse se numaste geologie economica.

In al doilea rand cantitatea de minerale disponibile in orice tara este rar cunoscuta cu exactitate, probabilitatea de descoperire de noi zacaminte este greu de apreciat. Ca rezultat, productia pe o perioada de timp este greu de estimat. Astfel, o tara care azi are rezerve de minerale pentru a-si satisface necesarul, in viitor poate deveni o tara importatoare. Un exemplu edificator este Marea Britanie. Acum un secol, Marea Britanie era o tara care exploata, producea si exporta staniu, cupru, wolfram, plumb si fier, astazi, cele mai multe dintre zacaminte au fost epuizate, iar Marea Britanie a devenit o tara aproape total importatoare.

In al treilea rand, spre deosebire de plante si animale care sunt produse anual sau sezonier, zacamintele sunt saracite prin exploatare, eventual epuizate si deci sunt practic neregenerabile.

Deci mineralele au doar „o recolta” pe ocurenta; acest dezavantaj poate fi compensat prin descoperirea de noi ocurente sau prin utilizarea deseurilor-prin reutilizarea repetata a aceluias material. Aceste particularitati a industriei minerale fac ca in cadrul sau geologii prospectorii si inginerii sa joace un rol esential in descoperirea si extractia substantelor minerale utilizate de societate. A fost nevoie de multa ingeniozitate pentru a aduce productia de minerale la stadiul prezent. Deoarece zacamintele cunoscute sunt exploatate foarte repede in timp ce cererile de minerale sunt in continua crestere, suntem siguri ca va fi nevoie de mai multa ingeniozitate in viitor.

Conform U.S. Geological Survey, rezervele si resursele mondiale pentru diferite metale, estimate la nivelul anului 2003, erau urmatoarele:

Metal Rezerve

(mii tone metal) Resurse

(mii tone metal)

Fe 150 230000

Pb 140 1500

Zn 460 1900

Cu 940 1600

Ag 570

Au 89 100

La nivelul productiei din anul 2000, gradul de acoperire in resurse (fig. 2) varia intre cca. 30 de ani pentru aur, cca. 50 de ani pentru cupru si zinc si cca. 130 de ani pentru nichel.

Fig. 2. Gradul de acoperire in resurse la nivelul productiei din anul 2000 pentru diferite metale.

In anul 2001 industria miniera mondiala a produs peste 6 miliarde de tone de produse brute, cu o valoare de mai multe mii de miliarde de dolari.

Volumul anual al productiei mondiale pentru diferite substante minerale, inregistrat la nivelul anului 2000, principalele state si companii producatoare precum si domeniile principale de utilizare ale acestora sunt prezentate in tabelul1.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele Minerale ale Pamantului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
12 598 cuvinte
Nr caractere:
72 353 caractere
Marime:
4.31MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Prof. Dr. Gheorghe C. Popescu
Sus!