Resursele Litosferei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Litosfera ofera o mare varietate de resurse naturale, care prezinta valoare economica deosebita. Litosfera se reprezinta, la suprafata, printr-un relief foarte variat, apreciat ca suportal activitatilor umane. calitatile reliefului ca resursa naturala se refera lavarietatea formelor majore si minore, care au grade diferite de favorabilitate pentruamplasarea de asezari si cai de comunicatie, pentru folosinte in agricultura. De asemenea altitudinea reliefului aduce diferentieri in gradul de propicitate a mediului, resimtite in peisaj si in prezenta sau absenta activitatilor umane. Expunerea versantilor aduce moduri diferite de utilizare si de locuire.

Resursele de soluri cu grade variate de fertilitate sunt repartizate pe circa 51% din suprafata uscatului, ceea ce inseamna ca unui locuitor al Terrei ii revin numai 0, 126 ha. Calitatea de baza-fertilitatea-confera solului valoarea de resursa, care se exprima prin capacitatea de productie a terenurilor folosite pentru obtinerea de biomasa vegetala. Gradul de fertilitate al solurilor rezulta din contributia factorilor genetici, variabili de la o zona de clima la alta.

-solurile fertile, repartizate pe circa 10% din intinderea continentelor populate si reprezentate molisoluri, aluvisoluri si soluri negre tropicale; -solurile mediu fertile, care acopera 1/3 din suprafata uscatului si au o larga reprezentare in America de Sud, Africa si Australia; -solurile slab fertile (spodosoluri, cambisoluri, umbrisoluri) reprezinta 8-9% din intinderea ucatului dar acopera suprafata mai mare in America de Nord si Eurasia; -solurile nefertile (21, 2% din intinderea uscatului) sunt formate din histosoluri (tundra) si aridosoluri (deserturi) pe mari suprafete in Australia Africa, America de Nord si Eurasia.

-terenurile slab sau deloc solificate (27, 7%) formate din litosoluri montane grohotisuri, stancarii), lacuri, balti, zapezi, ghetari in Eurasia, America de Nord si Antartida.

-resurse energetice; -resurse metalurgice; -resurse chimice; -resurse materiale de constructie; Resursele energetice Toate domeniile de activitate folosesc energie. Acest fapt explica importanta combustibililor fosili si a altor resurse, care au o distributie neuniforma in scoarta terestra.

Resursele energetice cuprind combustibili fosili (carbunele, petrolul, gazele naturale, sisturile bituminoase), substantele bituminoase radioactive (uraniu, thoriu, plutoniu) si alte resurse neconventionale. Resursele de petrol si gaze naturale formeaza zacaminte a caror valoare economica este data de durata de exploatare. Desigur ca cea mai rentabila este exploatarea zacamintelor supergigantice. Cele mai multe dintre acestea se gasesc in Bazinul Golfului Persic si numai un sfert din numarul lor priveste Federatia Rusa si Kazahstan, Statele Unite ale Americii, Africa de Nord, China si Venezuela.

Rezervele sigure de petrol sunt evaluate la 135 miliarde tone, ceea ce ar asigura o durata de exploatare de circa 40 de ani.

Cat privesc ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele Litosferei
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 524 cuvinte
Nr caractere:
14 978 caractere
Marime:
14.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!