Resursele de Petrol din Siberia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Petrol si gaze din belsug

Siberia. Dintotdeauna  si pentru straini, si pentru rusi  aceasta denumire a avut o rezonanta aparte. Folosita, de-a lungul timpului, ca loc de surghiun pentru cei care se razvrateau împotriva puterii, Siberia nu s-a bucurat de atentie din partea autoritatilor pe masura bogatiilor sale. Regiune deloc prielnica traiului, dar foarte întinsa si bogata în materii prime (rusii obisnuiesc sa spuna, cu mândrie, ca în Siberia poti gasi toate elementele tabelului chimic al lui Mendeleev), Siberia este cea de-a doua importanta provincie a Rusiei, din punctul de vedere al resurselor de petrol si gaze. Potrivit estimarilor Institutului pentru cercetari energetice, resursele din zona Siberiei Orientale pot asigura extragerea anuala de 30 milioane tone titei, pâna în anul 2030. Daca se vor extrage pâna la 50 milioane tone anual, catre 2010-2012 autoritatile ruse vor trebui sa conserve aceste resurse si sa treaca, apoi, la exploatarea lor treptata. Daca nivelul extractiei va atinge cifra de 80 milioane tone/an, atunci, gasirea de noi zacaminte devine necesara.

Si în privinta gazelor naturale situatia din Siberia Orientala este datatoare de sperante. Singura problema o reprezinta cea legata de extractia gazelor naturale din regiune, aceasta activitate fiind profitabila doar în conditiile unui volum extras de 30-40 miliarde mc anual (în acest moment, consumul intern reprezinta doar 1/10 din aceasta cifra). Conditiile de extractie din regiune sunt mult mai dificile decât în Tiumeni (regiune din Siberia Occidentala, din apropierea Muntilor Urali) si, de aceea, costurile gazului sunt destul de mari: ele pornesc de la 35,5 dolari pentru 1000 mc (Regiunea Kovîktinskii) si ajung pâna la 67 dolari pentru 1000 mc (Regiunea Ciaidinskii). Exista posibilitatea ca la un pret de 50 dolari pentru 1000 mc cererea de gaz din regiune poate sa se diminueze pâna la 2-5 miliarde mc/an. Interesul scazut al autoritatilor de la Moscova pentru resursele Siberiei Orientale se explica prin faptul ca, în perspectiva, ele vor reprezenta 10% din potentialul energetic al Rusiei. De asemenea, departarea si costurile pe care le implica transportul gazelor naturale catre Europa vor determina orientarea productiei de gaze naturale a Siberiei Orientale catre zonele de granita, mai apropiate: China, Mongolia si, pe mare, Japonia.

O mare provocare: popularea Siberiei

Principala contradictie legata de dezvoltarea Siberiei Orientale consta în faptul ca, pe de o parte, volumul resurselor este urias (pe lânga petrol si gaze naturale, exista carbune, cursurile de apa ale marilor fluvii si ale râurilor, de-a lungul carora pot fi construite hidrocentrale, ca sa nu mai vorbim despre metalele rare, capitol la care regiunea se situeaza pe primul loc în lume), iar, pe de alta parte, legaturile slabe cu Occidentul (prin Occident avem în vedere nu atât statele din Europa Occidentala sau cele situate la granita de vest a Rusiei, ci însasi partea europeana a Rusiei), precum si cererea interna redusa. Cauza acestui paradox o constituie populatia redusa (conditiile climaterice si infrastructura slab dezvoltata fiind principalul motiv care-i îndeparteaza pe oameni de zona) si departarea regiunii de centrul de greutate economic al Rusiei.

Este adevarat  si tocmai am amintit acest lucru  ca în vecinatatea Siberiei Orientale se afla doua dintre cele mai importante piete de desfacere: China si Japonia. Dupa cum afirma si presedintele Putin în interviul acordat corespondentilor straini centrul activitatilor comerciale se muta, în prezent, de la Oceanul Atlantic la Pacific. Discutam cu vecinii si partenerii nostri. (&) Exporturile noastre (energetice  n.n.) catre statele asiatice nu depasesc 3%. Însa, în 10-15 ani, aceasta cifra va ajunge la 30% în ceea ce priveste petrolul si gazele naturale. În plus, statul a initiat o serie de proiecte privind construirea unor magistrale pentru transportul resurselor energetice. În aprilie 2005, a fost semnat decretul privind construirea unei conducte cu o capacitate de 80 milioane. tone/an. Deja primii 250 de km au fost realizati, autoritatile ruse sperând ca în vara lui 2007 sa atinga zona Lacului Baikal. Destinatia finala a conductei este localitatea Skovorodino (Regiunea Amur). Tot în aceasta perioada urmeaza se fie terminata constructia terminalului petrolier de la Oceanul Pacific. De asemenea, autoritatile ruse au afirmat ca vor initia discutii cu cele japoneze privind transportul petrolului si gazelor catre Japonia (initial, pe calea ferata, iar apoi prin intermediul unei conducte).

Conducta aflata în constructie va crea conditii pentru o dezvoltare rapida a pietelor din tarile Orientului Îndepartat si din Asia de Sud-Est. Totodata, autoritatile ruse spera ca, o data cu sporirea activitatilor productive în zona Siberiei Orientale, sa se produca si o crestere a populatiei, fapt foarte important daca se ia în considerare presiunea demografica exercitata de catre China. Din acest punct de vedere, se poate spune ca pentru autoritatile de la Moscova, sporul de populatie în zona este, de departe, cel mai important obiectiv, el ajutând la mentinerea integritatii teritoriale a Rusiei.

Situatia în ceea ce priveste popularea Siberiei de-a lungul timpului nu a fost una dintre cele mai fericite. Din acest motiv, actualele planuri de populare a Siberiei Orientale, elaborate de catre autoritatile ruse, prevad popularea zonei de sud a Siberiei Orientale si exploatarea locurilor bogate în resurse minerale din nordul regiunii prin intermediul schimburilor (echipele de muncitori sa locuiasca pe perioade scurte de timp).

Se pare ca autoritatile ruse au realizat importanta economico-sociala a zonei si, din acest motiv, au decis sa mizeze pe o schema de dezvoltare a oraselor potrivit careia oamenii vor locui în sud si vor desfasura activitati productive în nord. Care vor fi câstigurile pentru stat? În primul rând, impozitele colectate la nivel local. Si, pe termen lung, ca urmare a unor salarii ridicate, instalarea definitiva a oamenilor într-o zona nu foarte atractiva pentru locuit. Prognozele sunt mai mult decât îmbucuratoare: catre anul 2020 volumul de gaz extras din Siberia Orientala va fi de 120 miliarde mc. Autoritatile ruse intentioneaza sa scoata la licitatie 40 de parcele de forare, care, potrivit estimarilor, contin 24 milioane tone de petrol si 140 miliarde mc de gaz. Daca planul va reusi sau nu va depinde doar de consecventa conducerii de la Moscova.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Resursele de Petrol din Siberia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 687 cuvinte
Nr caractere:
14 943 caractere
Marime:
1.03MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Popa Vasile
Sus!