Resurse de combustibili minerali - fosili: cărbunii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Resurse de combustibili minerali – fosili

1. Carbunii

Carbunii se înscriu între cele mai importante substante minerale utile, remarcându-se, între combustibili minerali, prin volumul mare al rezervelor sigure, vechimea exploatarii si utilizarii variate, fiind nu numai o valoroasa sursa de energie primara, ci si materie prima pentru industria chimica.

Carbunii au fost cunoscuti de multa vreme, înca din antichitate, dar, pe scara industriala, acestia sau fost folositi numai odata cu dezvoltarea masinismului, în cursul revolutiei industriale din secolul al-XVIII-lea: mai întâi în Marea Britanie, iar apoi în tari ca Belgia, Germania, Polonia, Rusia, S.U.A. s.a. În aceasta perioada, carbunii aveau rol vital în viata economica, devenind sursa energetica indispensabila, motiv pentru care secolul al XIX –lea a mai fost numit si „secolul carbunelui”.

Importanta economica a carbunilor s-a mentinut pâna în zilele noastre, productia crescând cantitativ, dar scazând ca pondere în balanta energetica, datorita utilizarii si a altor resurse de energie primara, îndeosebi a petrolului.

Carbunii se clasifica în:

- inferiori (turba, lignit, carbune brun);

- superiori (huila, antracit).

Turba este putin folosita în prezent, pe plan mondial, având valoare calorica redusa (sub 3000 kcal/kg). Este de fapt un carbune în formare, acumulându-se în cantitati mari în mlastinile din nordul Europei, Asiei si Americii de Nord. Lignitul reprezinta carbunele energetic cu o mare raspândire pe glob si are un putere calorica de 1600-1500 kcal/kg. Carbunele brun are o putere calorica între 3500 si 7200 kcal/kg. Huila, carbunele cu cea mai mare valoare economica – fiind cocsificabil – are puterea calorica 8600 kcal/kg. Antracitul are o putere calorica mare (8200-9200 kcal/kg).

1.1 Rezervele mondiale de carbuni si

repartitia lor geografica

Evaluarea rezervelor mondiale de carbuni este dificila si, ca urmare, sunt avansate cifre foarte variabile. Sunt utilizate valorile prezentate la Conferinta Mondiala a Energiei de la Munchen (1980), când rezervele sigure si probabile de carbuni au fost evaluate la 10000 –11000 t.c.c, din care trei patrimi carbune superior.

Dintre toti combustibilii minerali, carbunii detin cele mai mari rezerve certe si probabile. Potrivit estimarilor facute cu prilejul aceleiasi Conferinte de la Munchen, acestia reprezinta 90% din rezervele de combustibili fosili, fata de numai 4% petrol si 1% gaze naturale.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Carbunii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
5.7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
5 964 cuvinte
Nr caractere:
32 107 caractere
Marime:
39.38KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!