Relațiile transatlantice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In ultimul an, in domeniul relatiilor transatlantice, a aparut o criza generata de divergentele de interese dintre SUA si unii dintre principalii sai aliati europeni, care s-a manifestat cu putere cu prilejul interventiei militare din Irak. Existenta acestor divergente a declansat o ampla dezbatere la nivel transatlantic, in mediile politice si academice, referitoare la rolul NATO in asigurarea securitatii si promovarea intereselor statelor membre.

Aceste evolutii reflecta o schimbare a structurii legaturilor dintre SUA si aliatii lor europeni, evidentiata si prin faptul ca politicile externe si de securitate ale SUA si ale membrilor europeni sunt centrate mult mai putin pe NATO (pe relatia transatlantica), in comparatie cu perioada Razboiului Rece.

Mai mult, fostul secretar al Departamentului de Stat al SUA, M. Albright, sublinia recent ca psihologia parteneriatului, ce a caracterizat relatiile transatlantice in ultimele decenii, a fost inlocuita, in ultimul timp, cu o psihologie a ignorarii aliatilor europeni de catre SUA, pe de o parte, si cu una a competitiei cu SUA de catre principalele state membre ale UE, pe de alta parte.

Intre evolutiile ce au influentat semnificativ relatia transatlantica dupa incheierea Razboiului Rece, putem retine: 1) Scaderea relevantei strategice a Europei, ca spatiu central de competitie pentru putere la nivel global si ca principala preocupare pentru politica de securitate si aparare a SUA; 3) Accentuarea fenomenului globali zarii si influentele sale asupra perceptiilor decidentilor politico-militari in ceea ce priveste caracteristicile securitatii interna tionale si utilizarea instrumentelor de putere (si influenta) in relatiile dintre state (sau dintre state si institutiile interna tionale, ) organizatiile nonguvernamentale etc; 4) Impunerea SUA ca putere hegemo nica in cadrul sistemului international si cresterea dezechilibrului de putere la nivel transatlantic.

Diferendele aparute, in ultimii ani, intre SUA si unii dintre aliatii sai europeni, sunt expresia unui conflict politic ce are la baza relatiile de putere dintre cei doi parteneri transatlantici. Manifestarea acestora evidentiaza deosebirile de viziune existente in ceea ce priveste natura puterii in sistemul international si rolul SUA in cadrul acestuia, in calitate de putere hegemonica (unila teralism vs. multilateralism si rolul puterii militare in relatiile internationale). Diferenta de putere dintre SUA si membri europeni ai NATO (evidenta in domeniul militar prin capabilities gap) a condus la aparitia unor viziuni strategice referitoare la modul de asigurare a securitatii internationale si de reactie fata de noile tipuri de riscuri si amenintari; existenta acestor perspective diferite se reflecta in manifestarea unor interese de politica externa divergente intre SUA si unii membri europeni din NATO.

Principalele domenii de manifestare a divergentelor dintre SUA si aliatii sai europeni in ultimii ani vizeaza: diferente pe ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile Transatlantice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 124 cuvinte
Nr caractere:
7 061 caractere
Marime:
12.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
relatii, transatlantic
Predat:
la liceu
Sus!