Regiunea east north center central nord estică a SUA

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Situata in sudul lacurilor Superior, Michigan, Huron si Erie, motiv pentru care mai este denumita si regiunea Marilor Lacuri, ocupa 9% din suprafata tarii, iar in cuprinsul ei traieste circa 25% din populatia S. U. A. In acelasi timp concentreaza peste 40% din va loarea productiei industriale a tarii si aproximativ 25% din cea agricola. Ca drul natural al regiunii este format dintr-un relief nu prea inalt, brazdat de ape, in care glaciatiunea a incrustat adincile cuvete ale Marilor Lacuri nord americane. Spre sud altitudinea scade, trecindu-se la un relief de cimpie.

Existenta Marilor Lacuri si a riu rilor Ohio si Mississippi, intre care se intinde regiunea, ofera conditii naturale deosebit de favorabile dezvoltarii trans porturilor. Formarea curentilor de trans port al minereului de fier din Minnesota si al carbunelui din Pennsylvania pe Marile Lacuri si pe Ohio a stat la baza aparitiei unor puternice centre indus triale, mai ales in porturile situate la tarmul lacurilor. Regiunea detine insa si resurse proprii de subsol: carbuni (Indiana, Illinois), petrol (Illinois, Ohio, Michigan), minereuri de fier (Wisconsin, Michigan), cupru (Michigan), care sint in prezent intens valorificate.

In legatura cu reteaua foarte intensa a cailor de comunicatie au aparut nu meroase centre care produc mijloace de transport, indeosebi automobile, ramura care si-a gasit cea mai avantajoasa dez voltare in statul Michigan.

Bogatele re surse agricole au favorizat o puternica concentrare a industriei alimentare, a ingrasamintelor chimice si masinilor agri cole. Porturile de la Marile Lacuri au un trafic deosebit de intens. In afara ma rilor porturi Chicago, Toledo, Detroit, Cleveland se intilnesc si alte nume roase porturi cu trafic anual ridicat Milwaukee (circa 8, 5 milioane tone), Sandusky (circa 6 milioane tone), Lo rain (circa 7 milioane tone), Conneaut Ohio (peste 7 milioane tone), Kewaunee (circa 3, 5 milioane tone), Calcite-Michi gan (peste 13 milioane tone), Port In land-Michigan (peste 9 milioane tone), Ashtabula (peste 10 milioane tone) etc.

Metropola economica a regiunii este orasul Chicago, situat pe tarmul sudic al Lacului Michigan si traversat de riu rile Chicago si Calumet, fiind al doilea oras al S. U. A. dupa numarul de locui tori. Impreuna cu numeroasele sale suburbii si orase satelit (Evanston, Skokie, Calumet, Chi cago Haights, Blue Island, Whiting, Hammond, East Chicago, Gary etc.

) situate pe teritoriile statelor Illinois si Indiana, formeaza o conurbatie de 7 milioane locuitori, a doua din S. U. A. In cadrul economiei S. U. A. este pri mul port interior si centru feroviar si al doilea oras, dupa volumul productiei industriale, importanta financiara si co merciala. Orasul Chicago este situat la capatul sudic al marelui sistem de navigatie interioara reprezentat de cele cinci la curi nord-americane si de fluviul St. Lawrence. Dezvoltarea sa este legata de secolul al XIX-lea (in anul 1804 a fost intemeiata prima asezare, iar din 1837 a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Regiunea East North Center Central Nord Estica A Sua
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 798 cuvinte
Nr caractere:
9 485 caractere
Marime:
8.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!