Râurile interioare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Afluienti ai Dunarii: Tisa - izvoreste din Ukraina, formeaza granita de 62 km. Afluientii Tisei sunt Viseu si Iza, care izvoresc din muntii Rodnei, strabat depresiunea Maramures, pe raul Iza se afla orasul Sighetul Marmatiei.

Somesul- se formeaza din Somesul Mare, care izvoreste din muntii Rodnei. Somesul mic se imparte in Somesul Cald si Somesul Rece care izvoresc din muntii Apuseni.

Pe Somesul Mic se afla orasul Cluj Napoca, iar pe Somesul Mare Satu Mare.

Crisul se imparte in Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, acestia izvoresc din muntii Apuseni.

Crisul Repede se afla intre muntii Plopis si Padurea Craiului, strabate depresiunea Vad Borad, trece prin orasul Oradea.

Muresul izvoreste din Carpatii Orientali (Vrajmasul Mare), desparte muntii Calimani de Gurghiu, formand defileul Toplita, trece prin depresiunea Giurgeu, intra in Depresiunea Colinara a Transilvaniei. Orasele strabatute: Reghin, Targu Mures, Ogna Mures, Alba Iulia. Desparte Apusenii de Carpatii Meridionali si Poiana Rusca, mai strabate orasul Deva. Trece prin Dealurile de Vest si Campia de Vest, ca oras Arad.

Afluienti Tarnava Blaj Tarnava mica si Tarnava mare tarnava mica strabate orasul Tarneveni, iar tarnava mare strabate orasele Sighisoara si Medias.

Ampoi, Aries, care izvoresc din muntii Apuseni Sebes, Strei, izvoresc din Carpatii Meridonali (Grupa Parang). Cernea, care izvoreste din Poiana Rusca.

Aranca este un rau scurt care izvoraste din Campia de Vest.

Bega izvoreste din Poiana Rusca, trece prin Timisoara, este primul rau din tara noastra canalizat si cu sistem de ecluze.

Timis izvoreste din muntii Semenic, formeaza limita dintre muntii Banat si Retezat Godeanu, orasele strabatute sunt, Caran Sebes si Lugoj.

Afluienti Raul Mare din Retezat Godeanu si Bistrita din Poiana Rusca.

Caras izvoraste din muntii Banatului.

Nera trece prin depresiunea Almajului si formeaza cheile nerei, se varsa in Dunare langa Bazias. Grupa de Sud: Cerna izvoraste din Retezat Godeanu, strabate orasul Orsova.

Bahna Topolnita aceste doua rauri izvorasc din Podisul Mehdinti.

Desnatui izvoraste din Podisul Getic. Jiul - se formeaza din Jiul de Est care izvoraste muntii Parang si Jiul de Vest care izvoraste din muntii Retezat Godeanu, acestia se unesc in depresiunea Petrosani. Unitatile pe care le traverseaza sunt Carpatii Meridionali, Subcarpatii Getici, orasul Targu Jiu, trece prin Podisul Getic, Filias, Campia Romana si Craiova.

Afluienti ai Jiului: Motru care izvoraste din Retezat Godeanu, formeaza limita intre Subcapatii Getici si Podisul Mehedinti.

Gilord care izvoraste din muntii Parang.

OLT izvoraste din Carpatii Orientali (Hasmasul Mare), trece prin depresiunile Ciuc si Brasov, formeaza defileul Tusnad.

In depresiunea Brasov primeste ca afluienti pe Barsa. Tot in Carpatii Orientali traverseaza muntii Petrosani unde formeaza defileul de la Ragos. Patrunde in Depresiunea ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Raurile Interioare
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
805 cuvinte
Nr caractere:
4 795 caractere
Marime:
10.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
rauri, ape
Predat:
la gimnaziu
Sus!