Protecție în caz de cutremur

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Educatia antiseismica in cazul in care cutremurul se produce in afara activitatii scolare zilnice. Elevi si familia sa trebuie sa cunoasca in primul rand propria locuinta: in ce tip de structura este amplasata, daca va oscila ma mult sau mai putin la cutremur, unde exista pereti despartitori si pareti de rezistenta, tencuieli goase si ornamente cae pot cadea, lampi care si pot balansa si cadea, mobilier suprapus de care trebuie sa te feresti sau sau sa il fixezi de structura, ce surse de incendiu exista (soba, aragaz). In cazul in care se produce un cutremur trebuie sa ai puse intr-un loc cunoscut de toti membrii familiei obiestele necesare: lanterna cu baterii de rezerva, trusa de prin ajutor, alimente reci si conserve, apa potabila in bidoane, stingatorde incendiu, paturi, unele obiecte de imbracaminte etc.

Se discuta in familie ce va face in fiecare membru in caz de cutrmur, unde se evacueaza dupa curemur si care sunt zonele cu pericole.

Este util insa ca si elevii sau studentii sa cunoasca scopul diferitelor masuri care se intreprind spre a intelege sensul protectiei anti seismice si a participa la unele din ele.

1. Identificati mobilierul auxiliar si obiectele grle care atarna peste pupitre, mese, paturi, locuri circulate, ce pot cadea peste acestea, inlocuiti-le cu altele mai usoare, fixati-le contra detasarii sau mutati-le astfel incat sa nu va pericliteze viata in caz de osculatii sau cadere (lampi grele, tablouri, oglinzi, vaze, boxe, acvarii, calculatoare etc.) 2. Asigurati piesele de mobilier grele, zvelete, suprapuse si inalte intre ele si prin prindere de un perete, grinda-solida, mai ales la etajele superioare si in locurile unde se aglomereaza de obicei copiii.

3. Amplasati toate aparatele grele sau pe rotile astfel in cat sa nu fie invacinatatea iesirilor din incaperi sau coridoare spre a nu le bloca prin deplasari la seizme.

4. Limitati deplasarile echipamentelor tehnica si utilitare mari in asa fel incat in caz de cutremur racordurile sa nu sufere deteriorari si sa se degajeze gazesau sa se scurga combustibil, apa, chimicale, etc.

5. Consultati un specialist in structuri de rezistenta, cu privire la tipul si starea peretilor despartitori nestructurali spre a nu prinde de acestia obiecte grele sau pentru a preveni caderea lor peste ocupanti.

6. Este recomandabil sa aveti in sala de clasa si spatii comune, extinctoare amplsate in locuri cunoscute si accesibile langa surse potentiale de incendiu si sa stiti cum sa le utilizati, conform nortmelor P. S. I. 7. Este util sa aveti depozitate grupat intr-nu loc cunoscut o sezerva speciala de alimente uscate si conserve, apa de baut, o trusa de prim ajutor cu medicamente, pansamente, lanterne, un radio cu tranzistor si baterii utilizabile in caz de urgenta, de intrrupere a alimantarii cu energie electrica etc ptr 3 zile.

8. Asigurati usile dulapurilor cu inchizatori eficiente la oscilatii astfel incat deplasarea veselei depozitate sa nu produca ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectie In Caz De Cutremur
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 716 cuvinte
Nr caractere:
9 710 caractere
Marime:
13.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
cutremur, hazard
Predat:
la liceu
Sus!