Procesele geologice interne și efectul lor asupra mediului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Geologia este stiinta Pamantului, care studiaza mineralele, rocile, fosilele, structurile tectonice si procesele geodinamice care le-au generat, stratigrafia diferitelor regiuni, procesele care au generat resursele minerale si energetice litosferice.

Etimologia cuvantului “geologie” provine din cuvintele grecesti Ge = Pamant si logos = stiinta si are ca obiect de studiu Pamantul ca intreg din momentul ocuparii locului pe orbita si pana in present.

Obiectivele principale ale geologiei sunt: cunoasterea originii, structurii, compozitiei si istoriei Globului terestru. De asemenea datele de cunoastere din diferite subdomenii ale geologiei permit reconstituirea evolutiei Pamantului.

Geologia mediului studiaza efectul proceselor endogene si exogene associate in geosferele externe, ciclitastile natural si modul cum acestea influenteaza evolutia lumii biologice.

Protectia mediului este considerate in present o prioritate, deoarece societatea umana a progresat si prin “progres” ne referim la economia mondiala, consumul de combustibili fosili si productia industriala care afecteaza echilibrul ecologic.

PROCESELE GEOLOGICE INTERNE SI EFECTUL LOR ASUPRA MEDIULUI

Procesele interne, sustinute energetic de caldura interna a Terrei sunt conditionate de structura si dinamica interna a planetei si se manifesta la suprafata prin:

- Cutremure

- Vulcani

Structura interna si dinamica planetei, in toata complexitatea ei, este cuprinsa in diverse teorii integratoare, intre care tectonica placilor este cea mai argumentata si actuala.

Tectonica placilor

Furnizeaza cadrul conceptual pentru:

- Anticiparea hazardelor associate cu vulcanii si cutremurele

- Identificarea:

ozacamintelor de substante minerale utile

ozacaminte de resurse energetice:

- Solide: carbuni, uraniu

- Fluide: petrol, gaze.

Cutremure

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie in interiorul Pamantului in urma fracturarii rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafata de-a lungul careia rocile “se rup” si se deplaseaza se numeste plan de falie. Principala forţa ce a modelat suprafaţa Pământului, de la formare şi până în zilele noastre, este forţa ce a dus şi la fragmentarea şi deplasarea plăcilor litosferice ce alcătuiesc învelişul extern al Pământului. Majoritatea cutremurelor se datorează mişcărilor relative ale plăcilor litosferice ale Pământului şi se produc predominant la limitele de separaţie dintre ele. Alături de cutremure, cele mai evidente mărturii ale mişcării relative a plăcilor sunt formele caracteristice de relief create la marginile de plăci. Marginile de placi se impart in :

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Procesele geologice interne si efectul lor asupra mediului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
933 cuvinte
Nr caractere:
5 602 caractere
Marime:
203.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!