Geologia este stiinta Pamantului, care studiaza mineralele, rocile, fosilele, structurile tectonice si procesele geodinamice care le-au generat, stratigrafia diferitelor regiuni, procesele care au generat resursele minerale si energetice litosferice.
Etimologia cuvantului "geologie" provine din cuvintele grecesti Ge = Pamant si logos = stiinta si are ca obiect de studiu Pamantul ca intreg din momentul ocuparii locului pe orbita si pana in present.
Obiectivele principale ale geologiei sunt: cunoasterea originii, structurii, compozitiei si istoriei Globului terestru. De asemenea datele de cunoastere din diferite subdomenii ale geologiei permit reconstituirea evolutiei Pamantului.
Geologia mediului studiaza efectul proceselor endogene si exogene associate in geosferele externe, ciclitastile natural si modul cum acestea influenteaza evolutia lumii biologice.
Protectia mediului este considerate in present o prioritate, deoarece societatea umana a progresat si prin "progres" ne referim la economia mondiala, consumul de combustibili fosili si productia industriala care afecteaza echilibrul ecologic.
PROCESELE GEOLOGICE INTERNE SI EFECTUL LOR ASUPRA MEDIULUI
Procesele interne, sustinute energetic de caldura interna a Terrei sunt conditionate de structura si dinamica interna a planetei si se manifesta la suprafata prin:
- Cutremure
- Vulcani
Structura interna si dinamica planetei, in toata complexitatea ei, este cuprinsa in diverse teorii integratoare, intre care tectonica placilor este cea mai argumentata si actuala.
Tectonica placilor
Furnizeaza cadrul conceptual pentru:
- Anticiparea hazardelor associate cu vulcanii si cutremurele
- Identificarea:
ozacamintelor de substante minerale utile
ozacaminte de resurse energetice:
- Solide: carbuni, uraniu
- Fluide: petrol, gaze.
Cutremure
Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie in interiorul Pamantului in urma fracturarii rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafata de-a lungul careia rocile "se rup" si se deplaseaza se numeste plan de falie. Principala forta ce a modelat suprafata Pamantului, de la formare si pana in zilele noastre, este forta ce a dus si la fragmentarea si deplasarea placilor litosferice ce alcatuiesc invelisul extern al Pamantului. Majoritatea cutremurelor se datoreaza miscarilor relative ale placilor litosferice ale Pamantului si se produc predominant la limitele de separatie dintre ele. Alaturi de cutremure, cele mai evidente marturii ale miscarii relative a placilor sunt formele caracteristice de relief create la marginile de placi. Marginile de placi se impart in :
Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont