Precipitațiile atmosferice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Precipitatiile atmosferice cuprind totalitatea produselor de condensare si cristalizare a vaporilor de apa din atmosfera, denumite si hidrometeori, care cad de obicei din nori si ajung la suprafata pamantului sub forma lichida (ploaie si aversa de ploaie, burnita etc.), solida (ninsoare si aversa de zapada, grindina, mazariche etc.), sau sub ambele forme in acelasi timp (lapovita si aversa de lapovita). In meteorologie, observatiile asupra precipitatiilor atmosferice se efectueaza vizual (felul, durata si intensitatea lor) si instumental, masurand si inregistrand continuu cantitatea de apa cazuta in timpul caderii precipitatiilor. Particularitatile si repartitia precipitatiilor, ca si a altor elemente meteorologice, depind direct de caracterul miscarilor aerului, respectiv de gradul de dezvoltare al convectiei termice, dinamice sau orografice, precum si de deplasarile advective.

Din cauza caldurii soarelui apa marilor si oceanelor se evapora, iar vaporii invizibili de apa se ridica in atmosfera. Pe masura ce vaporii de apa se ridica in aerul rece, se condenseaza in micipicaturi de apa. Milioane depicaturi mid de apa se aduna siformeaza un nor. Cand norii trecprin straturi red de aer seformeaza opredpitatie lichida numita polaie. Ceata este insotita adesea de ploaie marunta si deasa ce duce la formarea burnitei. Burnita este formata din picaturi fine de apa, care par a pluti in aer.

Roua se formeaza in noptile de vara cand peste suprafata racita a Pamantului se deplaseaza o masa umeda de aer.

Bruma se realizeaza in aceleasi conditii ca si roua.

Temperatura aerului si a suprafetei trebuie sa fie negativa, spre deosebire de roua.

Ce este zapada ? Iarna cand este frig picaturile de apa se transforma in cristale de gheata, care se lipesc intre ele si formeaza fulgi de zapada.

Ce este grindina ? Uneori vara picaturile de ploaie trec in caderea lor prin straturi foarte reci de aer.

Atunci ele se transforma in boabe de gheata numite grindina.

Ce este mazarichea ? Mazarichea este o forma de precipitatie solida care cade sub forma de graunte de gheata apropae sferici al caror diametru nu depaseste 5 mm. Mazarichea ia nastere prin sublimarea vaporilor de apa in jurul cristalelor de gheata.

Ce este lapovita ? Uneori iarna cand este cava mai cald (zero grade) cad picaturi de apa amestecate cu flgi de zapada.

Aceasta se numeste lapovita.

Ce este poleiul ? Iarna cand ploua marunt apa ingheata formand o pojghita alunecoasa deasupra solului si a obiectelor de pe el.

Ce este chiciura ? chiciura Reprezinta rezultatul inghetarii picaturilor de apa ce formeaza ceata. Ce este ceata ? In diminetile racoroase de toamna cand vaporii de apa se condenseaza foarte aproape depamant seformeaza ceata. Ceata se formeaza datorita advectiei aerului cold si umedpe suprafete red, alteori sub influienta radrii locale a aerului (mai ales noapteape timp senin si cald) sau din cauza cresterii cantitatii vaporilor de apa (prin ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Precipitatiile Atmosferice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
494 cuvinte
Nr caractere:
2 744 caractere
Marime:
7.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
precipitatii, atmosfera
Predat:
la liceu
Sus!