Potențialul turistic și valorificarea lui în statul Florida - statul scăldat în soare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Situata in regiunea Sud- Atlantica , cu o larga iesire la Oceanul Atlantic, Florida este o fabrica de vise. Atractiile nenumarate oferite de peninsula fac din aceasta unul dintre cele mai captivante locuri din SUA.

Denumirea de Florida a fost aleasa de cel care a si descoperit peninsula, Juan Ponce de Leon. Aceasta denumire vine de la Pascua Florida, care in spaniola inseamna Duminica Floriilor, si tocmai in aceasta zi Leon a atins tarmul Floridei.

Spaniolul Juan Ponce de Leon a descoperit tarmul estic al Floridei in 1513. El pornise in cautarea ,, Bimini’’, tinutul tineretii fara batranete, potrivit legendelor spaniole. In secolele XVII SI XVIII, in Florida s-au desfasurat lupte crancene intre spanioli, englezi si francezi.. Spania a vandut terenul acesta mlastinos Statelor Unite in 1819, dar Floriad a fost acceptata in Uniune de abia in 1845, ca al douazeci si saptelea stat. In timpul razboiului de secesiune, Florida s-a alaturat statelor din Sud, care au fost in cele din urma invinse. In consecinta, marile plantatii muncite de sclavi au incetat sa existe.Din anul 1970, Florida este supranumita oficial ,, statul scaldat in soare’’.

I.PREZENTARE GEOGRAFICA

I.1.RELIEF:

Statul Florida ocupa peninsula cu acelasi nume situata in Sud- Estul SUA, care are o lungime de 650km, precum si teritoriul situate in in continuarea acesteia , pe tarmul de nord-vest al Golfului Mexic. Cu exceptia catorva delauri impadurite, acest stat este in intregime acoperit de campii.

La nord se afla o regiune carstica plina de lacuri, cu dealuri care ating inaltimi de maxim 100m. Tarmul golfului Mexic abunnda in golfuri si lagune, in timp ce coasta nisipoasa a Oceanului Atlantic urmeaza o linie aproape dreapta. Aceasta se datoreaza formarii de coarde litorale, care inchid lagunele putin adanci. Mlastina Everglades din Sud este tot ce a mai ramas din balta uriasa care acoperea candva o treime din teritoriul Floridei.

I.1.1.Everglades

Triburile indienilor din sudul Floridei, seminolii, numeau aceasta zona Pa-hay-okee, adica ,,ape ierboase’’. Cea mai mare parte a terenului este plat, jos si acoperit de ape- o preerie de ceapraz (un fel de rogoz cu marginile zimtate) inalt de pana la 4m. Aici cresc insa si copaci, padurile subtropicale dese si mlastinile intunecate, pline de chimparosi, iti lasa impresia ca undeva in ascunzisurile lor, ar putea pandi vreun dinozaur. Cele mai mari animale care traiesc aici sunt crocodilii, panterele, ursii negri, vidrele si cerbul cu coada alba. In 1947, o parte a acestei zono a fost declarat parc national.

Inima regiunii este un rau putin adanc, lung de 160km si lat de aproximativ 80m, punctat de insule joase numite hammocks. Raul izvoraste din lacul OKEECHOBEE, nu mai adanc de 30 cm, dar cu o suprafata de 1865 km patrati.

Vegetatia abundenta a insulitei include stejari albi, mahon, diverse specii de palmieri si gumbo limbo( un fel de pin-denumit copacul,, turist’’). Datorita apelor bogate, aici traiesc o sumedenie de pasari. In anii 1880, odata cu popularea umana a zonei, mii de pasari au fost ucise pentru pene, dar in 1905 a fost adoptata o lege prin care pasarile, exceptie face vanatul, erau protejate. Peste 350 de specii traiesc azi in aceste mlastini:lopatari, starci, egrete, ibisi, anhinga etc.

Prin ape la tarmurile peninsulei Florida, luneca siluete gratioase, undele patrunzand in mlastinile cu mangrove din Golful Whitewater. Sunt lamantinii, sau vaci de mare, lungi de cca 3 m si cantarind aproape o jumatate de tona. Traficul acvatic aglomerat din preajma tarmului a ucis numerosi lamantini, altii purtand cicatrice de pe urma barcilor cu motor. In Florida mai traiesc doar 1000 de lamantini, dar programe de protective sunt in curs de aplicare. Nu doar lamantinii poarta cicatrice de pe urma intalnirilor cu omul. La inceputul anilor 1900, oamenii stability in zona au descoperit ca straturile de ceapraz mort constituie un ingrasamant excelen, astfel ca au inceput activitatea de desecare. Acum, aproape un sfert din din teritoriul Everglades este teren agricol, apa fiind indiguita si canalizata. Astfel este afectat echilibrul apei si faunei. Mentalitatea a inceput insa sa se schimbe, iar lacul OKEECHOBEE, poluat cu reziduuri este in curs de a fi curatat.

I.2 RESURSE MINERALE

Florida dispune de zacaminte de fosfati. Astfel, zacamintele bogate de fosfati din regiune alimenteaza 80% din consumul Statelor Unite.

I.3.CLIMA

Clima Floridei este tropical umeda. Temperaturile medii in Miami ating +190 C in ianuarie si +300C in iulie. Vara, umiditatea aerului este ridicata. Cicloanele tropicale sunt prezente din iunie pana in octombrie.

Situarea la marginea zonei tropicale (insulele Dry Tortugas, cel mai sudic punct al statului, se afla la doar 100 km distant de Cuba) explica de ce Florida este atat de des bantuita de uragane. Acestea produc pagube imense, mai ales in localitatile de pe coasta.

Observații:

Proiectul a fost prezentat la cursul de geografie turistica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Turistic si Valorificarea lui in Statul Florida - Statul Scaldat in Soare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 442 cuvinte
Nr caractere:
13 191 caractere
Marime:
1.89MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Nedelcu Ion
Sus!