Potențialul natural din Grecia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Grecia este o zona montana, cu terenuri neregulate si diverse formatiuni geomorfologice, elemente ce sunt in conjunctura cu locurile geografice si climatul mediului inconjurator, care creeaza conditii favorabile pentru cresterea si proliferarea padurilor.

Legea care reglementa infiintarea parcurilor naturale a aparut in 1937.Primul parc national,Olympus a fost declarat in anul 1938.

In prezent Grecia are 10 parcuri nationale:Olympus, Parnassos, Parnitha,Vikos - Aoos, Ainos,Sounio,Oeta,Pindos,Prespes,Samaria.

Parcurile cuprind zone impadurite,cu o suprafata totala de peste 68 732 ha,din care 34 378 ha sunt parcurile propriu-zise.Acestora li se adauga doua parcuri marine:Parcul National Marin Zakynthos si Parcul National Marin Alonissoa(in insulele Sporade de Nord) - 1992. Pitorestile paduri ale Greciei (Padurea Haidou din Xanthi, padurile vesnic verzi din Insula Sapientza, etc.) joaca un rol important in conservarea mediului inconjurator.

Pe langa parcurile nationale deja enumerate,Grecia mai gazduieste 10 suprafete umede,cu imposranta internationala:Golful Amvrakikos,Delta Axios-Loudia-Aliakmon,Delta Evros,laguna Kotychio,lacul Mikri-Prespa,lacurile Koronia si Volvi,lacurile Vistonis-Porto si Lagos Ismaris, laguna Messis,laguna Mesolonghi si lagunele adiacente,alaturi de Delta Nestos.

In ultimul deceniu,in spatiul insular maritim au luat nastere si doua geoparcuri:Padurea Pietrificata (in insula Lesbos) si Psiloritos(din insula Creta).

Parcul National Parnitha (Attica) se intinde pe o suprafata de 3.800 ha., a fost infiintat in 1961 si contine paduri de brad si pin, ca de altfel si tufarisuri, care sunt specifice vegetatiei mediteraneene (gorunul, arbusti, rodia, copacul lui Iuda, etc.). Aici sunt zone racoroase si fertile, cu un microclimat specific, care sunt acoperite de plante aeriene, salcii si paduri de foioase.

Parcul are un numar mare de specii diferite de animale, dar populatia lor este mica. Sumt incluse animale precum caprioara, bursucul, dihorul, nevastuica si veverita si, mai nou, a aparut aici vulturul auriu. Dintre insectele care exista in zona, sunt cateva care reprezina o amenintare pentru padurile de pin.

Parcul National Parnasssos (Grecia Centrala) a fost infiintat in 1938 si are o suprafata de 3.600 ha., predominand aici speciile vegetale de brazi si pini, si de asemene aici mai exista o varietate de plante rare. Principala specie de planta care creste pe crestele insorite, este iarba ,,fescue", alaturi de alte tipuri de plante salbatice.

Fauna zonei cuprinde specii de animale salbatice comune, cum sunt: vulpea, iepurele,veverita si sacalul. Mai exista cateva specii rare de pasari, cum sunt soimul si vulturul, numarul mare de vrabii si diferite familii de ciori. Aici mai intalnim si o varietate larga de serpi si insecte.

Parcul National Iti (Grecia Centrala) este situat in sudul vaii raului Sperchios si a luat fiinta in 1966. O parte din teritoriu este acoperit de paduri de brad si pin negru. Printre aceste paduri intalnim exemple de Iily Lilicum Cholcedonium alpin, in timp ce padurile de stejari, arbusti, oleandru cresc pe pantele joase.

Fauna Muntilor Iti este bogata in special in caprioare si cerbi, capre salbatice si mistreti salbatici. Mai este aici si o larga varietate de pasari, incluzand vulturi, ulii, soimi, bufnite, potarnichi si pupeze. Alte specii care prezinta interes sunt broasca si broasca testoasa, dar si reptilele si numeroasele tipuri de insecte.

Parcul National Vikos - Aoos (Epir). Zona Pindului, care are o suprafata de 12.600 ha. si include Stramtoarea Vikos si Ravena Aoos, a fost declarata Parc National in 1973. padurile sale sunt alcatuite din artari, stejari, salcii, dar include si paduri de ulm , tei si alun, brad cedru si pin cu scoarta alba si neagra.

Fauna din regiune este foarte bogata in specii de mamifere, cum ar fi: urs, lup, caprioara, capra salbatica, mistret salbatic, fata de animalele mai mici cum sunt pisica salbatica, iepurele de camp, dihorul si veverita; mai multe specii de pesti care vietuiesc in apele raurilor, de asemenea, si vidre si numeroase insecte de apa interesante.

Parcul National Olympos (Tesalia). Acesta a fost primul Parc National al Greciei (1937), care are o suprafata de 5.000 ha. si este unul dintre cele mai lungi din lume, iar din 1982 a devenit Rezervatie a Biosferei. ,,Resedinta zeilor" mitologiei grecesti, Muntele Olimp (2917 m.) este brazdat de trecatori adanci deasupra carora se inalta piscuri de peste 2900 m.- Myticas (2950 m.), Stefani, Dios,Skala,Pantheon, ai caror versanti sunt imbracati de codrii de stejar, platan, ulm, fag, brad, pin, ienupar, maslin si fistic. Cuprinde aproximativ 1700 de specii de plante,ceea ce constituie 25% din flora Greciei,incluzand cateva specii rare si chiar exemplare unice de flori salbatice.

Multe dintre plantele descries se afla la altitudini joase,fiind specii tipic mediteraneene.Arborele fosil Jankaea heldreichii,relicva a erei glaciare,este deosebit de interesant pentru cercetatori.In zona alpinalipsita de arboret,au fost raportate doar 150 de specii de plante,dintre care jumatate sunt specifice doar Balcanilor,iar 23 sunt strict endemice(ca de exemplu Achillea ambrosica,Festuca olympica,Poa thessala,silene dionysil).Diferentele altitudinale si

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul natural din Grecia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 509 cuvinte
Nr caractere:
23 455 caractere
Marime:
19.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
natura, rezervatii, grecia
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!