Portugalia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Portugalia (portugheza Portugal) sau Republica Portugheza (portugheza Republica Portuguesa) este o tara situata in extrema sud-vestica a Europei, din Peninsula Iberica, avand granita cu Oceanul Atlantic in vest si in sud, si cu Spania in nord si in est. De asemenea include doua grupuri de insule ale Atlanticului: Insulele Azore (Acores) si Insulele Madeira.

Pornind de la Reconquista ca o tara independenta in 1143, si cu teritoriu aproape constant din Secolul XIII, Portugalia a avut o legatura profunda cu oceanul. Din cele mai vechi timpuri, pescuitul si comertul maritim au fost printre activitatile economice principale portugheze. Interesul lui Henry Navigatorul (secolul XV) in explorare, impreuna cu dezvoltarile tehnologice in navigatie ale timpului au permis iceperea expansiunii portugheze si progreselor in cunoasterea geografica.

Dupa perioada ei de glorie mondiala din secolele XV-XVI, Portugalia a pierdut mult din bunastarea sa prin distrugerea Lisabonei intr-un cutremur din anul 1755, ocuparea sa in timpul Razboaielor Napoleonice si prin pierderea coloniei sale braziliene in 1822. O revolutie din 1910 a distrus monarhia portugheza, initiind o perioada de republicanism haotic (Prima Republica); in 1926 un coup detat nationalist militar a inceput o perioada de cinci decade de fascism.

In 1974, o revolutie militara de stanga a instalat un guvern care a instituit o serie de reforme democratice. Anul urmator, Portugalia a declarat independenta coloniilor sale din Africa: Mozambic, Angola, Guinea-Bissau, Capul Verde si Sao Tome si Principe) si si-a pierdut colonia Timorul de Est din Asia din cauza unei invazii indoneziene. Portugalia insasi a intrat in Uniunea Europeana in 1986, pierzand o alta dependenta asiatica, Macau, redaruita unei suveranitati chineze in decembrie 1999. In anii ce au urmat loviturii de stat, Portugalia a indepartat progresiv institutiile nedemocratice si s-a stabilizat ca o democratie constitutionala. Cele patru mari organe politice portugheze sunt presedintia, primul ministru si Consiliul de Ministri (guvernul), Parlamentul si puterea judiciara.

Presedintele, ales pentru un mandat de 5 ani, in mod direct, prin vot direct, de asemenea comandant sef al fortelor armatei. Puterile prezidentiale includ alegerea primului ministru si a Consiliului de Ministri, in care presedintele trebuie sa fie ghidat de rezultatele alegerilor. Consiliul de Stat, un organ prezidential de supraveghere, este compus din sase ofiteri civili seniori, orice fost presedinte ales incepand cu 1976, cinci membri alesi de catre Ansamblu, si cinci alesi de catre presedinte.

Guvernul este condus de catre un prim ministru, care numeste Consiliul de Ministri.

Ansamblul Republicii (Assembleia da Republica) este un organ unicameral compus din 230 de deputati. Alesi prin vot universal conform sistemului de reprezentare proportionala, deputatii servesc un mandat de patru ani, cu exceptia cazului in care presedintele dizolva Ansamblul si cere ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Portugalia - Varianta 4
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
955 cuvinte
Nr caractere:
5 426 caractere
Marime:
225.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
stat, populatie
Predat:
la gimnaziu
Sus!