Portugalia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Republica Portugheza este o tara situata in extrema sud-vestica a Europei, din Peninsula Iberica, avand granita cu Oceanul Atlantic in vest si in sud, si cu Spania in nord si in est. De asemenea include doua grupuri de insule ale Atlanticului: Insulele Azore (Acores) si Insulele Madeira.

Capitala. Lisabona (Lisboa), oras situat intr-o regiune colinara, in apropiere de litoralul atlantic, pe tarmul nordic al estuarului riului Tejo; 677 790 locuitori-1991 (2 074 000 locuitori aglomeratia urbana-1992, peste 1/5 din populatia tarii). Lisabona este cel mai mare centru economic al tarii: financiar bancar, comercial, industrial (constructie de masini, reparatii de superpetroliere, rafinarea petrolului, industria chimica si alimentara s. a.). Important centru international al transporturilor portuare si aeriene (aeroportul international Portela), care leaga Europa cu America de Sud, Africa si Asia. Principalul centru cultural stiintific si universitar: Academia de Stiinte (fondata in1779) si alte trei academii, 6 universitati (intre care Universidade de Lisboa, cea mai veche-fondata in 1288-din Portugalia) si alte institutii de invatamint superior, cca 30 de societati stiintifice (intre care Societatea geografica, fondata in 1875, Institutul Camoes, fondat in 1929) numeroase institute de cercetare, cca 20 de biblioteci (Biblioteca Nationala, fondata in 1796, peste 2 mil de volume, Biblioteca Fundatiei Calouste Goulbenkian s. a), 16 muzee, citeva teatre, orchestra simfonica, gradina zoologica; Monumente: Turnul Belem (1515-21), castelul Sao Jorge (sec. 14-16), palatele Mitre si Foz (sec. 17), Palacio das Cortes (sec. 16), Palacio Nacional de Ajuda (1816-26) s. a., catedrala romano-catolica (sec. 14), numeroase biserici din sec. 16-18 (Madre de Deus, Sao Roque, Sao Vicente de Fora, Sao Miguel s. a.), Obeliscul (1640), Apeductul (sec. 18), Podul peste Tejo, numeroase statui etc.

NATURA. Relieful Portugaliei corespunde marginii vestice a vechiului soclu al Mesetei Iberice si se prezinta diferentiat la N si S de fluviul Tejo. Portugalia nordica este predominant muntoasa, constituita din lanturi paralele (NE-SV), cu altitudini moderate: Serra de Marao (1 415 m), Serra de Nogueira (1 318 m), Serra de Caramulo, Serra de Estrela (cu altitudinea maxima de pe teritoriul tarii: Pico de Serra, 1 991 m). Portugalia sudica este ocupata de cimpii valurite (Alentejo) si platouri joase, limitate de lanturi muntoase, intre care, in S, Serra de Monchique (902 m altitudine maxima) si Serra de Malhao. Tarmul (832 km) este jos si rectiliniu. Partea insulara este constituita din arhipelaguri vulcanice Azore/Acores (2 355 km?), aflat la cca 1 500 km V de Portugalia si compus din 9 insule mari (Sao Miguel, Pico, Faial s. a.) si Madeira (797 km?), cu insula Madeira (740, 6 km?), Porto Santo, Selvanges s. a., la 500 km de tarmul african (Maroc). Clima temperat-oceanica, cu temperaturi relativ uniforme pe litoral si cu amplitudini in interior, cu precipitatii relativ bogate, care scad ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 338 cuvinte
Nr caractere:
14 035 caractere
Marime:
134.48 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
portugalia, stat
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Portugalia - Varianta 3
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Programul conceput se desfasoara pe o perioada de 12 zile si 11 nopti, si este un program de tip...
Portugalia (portugheza Portugal) sau Republica Portugheza (portugheza Republica Portuguesa) este...
Portugalia este o tara de o frumusete si o diversitate uimitoare, locuita de un popor cald si...
Republica Portugheza este o tara situata in extrema sud-vestica a Europei, din Peninsula Iberica,...
In secolele 15 si 16, Portugalia a fost o mare putere maritima, punand bazele unui vast imperiu...
Sus!