Poluarea Apei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Apa cel mai surprinzator miracol din lume.

Compusul chimic din doi atomi de hidrogen si un atom de oxigen cu banala formula chimica H2O pare a fi extrem de simplu. Insa nu exista substante mai misterioase decat apa obisnuita!

In conditii naturale apa pura reprezinta un lichid incolor, inodor, fara gust. Doar straturile de apa cu grosimea de peste 2 m au o culoare albastra-verzuie. Apa este cea mai raspandita substanta de pe Terra.

Ea alcatuieste invelisul de apa al Planetei, numit hidrosfera, care include toate marile, oceanele, Lacurile, raurile, bazinele de apa dulce si sarata, mlastinile, panzele freatice. Apa se gaseste atat in atmosfera, cit si in componenta solurilor, a multor minerale si roci, a tuturor organismelor vegetale si animale. Apa este unica substanta care, in functie de temperatura si presiune poate exista in natura, in toate cele trei stari de agregare: lichida, solida si gazoasa. Apa este nu numai cea mai raspandita, dar si cea mai utilizata substanta de pe Pamant, cu cele mai minunate si neobisnuite proprietati, avand un rol important in procesele de aparitie si intretinere a vietii pe Terra, in formarea climei si a reliefului Planetei noastre. Apa, dupa aer, este cea mai mobila substanta. In natura ea se afla intr-o stare de continua miscare, concretizata prin diferite circuite bine determinate, deplasandu-se la distante enorme. Sub actiunea caldurii solare apa se evapora de pe suprafata marilor, bazinelor, rezervoarelor de apa, raurilor, de pe sol si plante. Vaporii de apa astfel constituiti se condenseaza in straturile superioare ale atmosferei in forma de nori, care fiind purtati de vant, cad apoi sub forma de ploaie si zapada, deasupra continentelor. Precipitatiile cazute ajung in sistemele acvatice, se infiltreaza in sol si formeaza ape freatice si subterane. Iesind la suprafata de sub pamint, apa nimereste in riuri si pirauase care o poarta din nou spre mari si oceane.

Circa 1/3 din toata energia solara ajunsa pe Pamint se consuma la evaporarea apei de pe suprafata marilor, oceanelor si bazinelor acvatice. Masele de aer restituie mari cantitati de energie fara a-si schimba esential temperatura. In acest fel, apa Oceanului Planetar reglementeaza clima de pe Terra.

Pe Planeta apa joaca rolul unui solvent foarte important, fara de care materia vie extrem de complexa nu ar putea exista. Aceasta se explica nu doar prin existenta cantitatilor imense de apa pe Pamint, ci si prin capacitatea ei uimitoare de a dizolva cele mai variate substante de origine minerala si organica cu care vine in contact. Datorita acestei proprietati, in natura nu exista apa pura, ci numai solutii si amestecuri, ce contin in stare dizolvata diferite substante solide, lichide si gazoase.

Apa intodeauna contine impuritati chiar si atunci cind cade sub forma de precipitatii atmosferice. Prin capacitatea sa de a dizolva diferite substante, intilnite in calea ei, apa joaca un rol deosebit in procesul de transformare a scoartei ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 952 cuvinte
Nr caractere:
10 153 caractere
Marime:
13.03 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
apa, poluare
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Poluarea Apei - Varianta 4
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1. MEDIUL INCONJURATOR 1.1 Omul si mediul Prin mediu inconjurator se intelege ansamblul de...
Apa este un factor indispensabil vietii.De aceea, in jurul surselor de apa s-a dezvoltat o...
Introducere Am ales ca tema de proiect la Geografie o deosebit de importanta problema cu care...
5.1. Resursele de apa si calitatea lor Apa este un factor indispensabil vietii. De aceea, in...
Mi-am ales aceasta tema datorita faptului ca apa inseamna viata si sanatate.Multa vreme am...
Sus!