Previzualizare referat:

Extras din referat:

Poluarea atmosferei, marilor, oceanelor si apelor freatice, despaduririle si eroziunea solului sunt procese care afecteaza, degradand permanent mediul de viata al planetei.

Alterarea factorilor de mediu are loc continuu si rezulta ca urmare a activitatii oamenilor. Ajung astfel in atmosfera dioxid de carbon si de sulf, metan, oxizi de azot, precum si alti poluanti.

Mareea poluanta reprezentata de totalitatea acestor gaze accumulate in atmosfera formeaza un filtru care actioneaza intr-un singur sens, lasand caldura soarelui sa patrunda spre sol, impiedicand in acelasi timp radiatia pamantului incalzit sa se intoarca in atmosfera. Se produce in felul acesta dezechilibru in schimbul natural care mentine stabilitatea climatului. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de efect de sera si consta in cresterea temperaturii aerului, a solului, in formarea uraganelor pustiitoare si a inundatiilor distrugatoare.

Schimbarile intervenite in regimul vanturilor, ploilor si modificarea anotimpurilor vor duce la transformarea cu precadere a regiunilor reci si desertice. Agricultura care functioneaza avand la baza conditiile naturale de ploaie si caldura va fi cea mai afectata. Perturbarea acestor conditii va bulversa productia agricola, iar consecintele privind securitatea alimentara a populatiei globului nu pot fi decat sumbre, accentuand criza manifestata deja prin cresterea demografi- vate in prezent, din Canada, SUA, Rusia, Suedia, Finlanda si alte tari sa devina productive, culturile lor neputand acoperi pierderile din regiunile traditionale, Incalzirea planetei va duce la topirea ghetarilor din calotele polare.

Astfel nivelul apelor din mari si oceane va creste. O crestere de 3metri ar insemna inundarea tuturor porturilor din lume, a oraselor si a regiunilor de pe toate coastele continentale, afectand astfel o treime din zonele locuite ale planetei.

Oceanul planetar-o zona poluata Oceanul planetar nu poate fi vazut in intreaga lui imensitate si stralucire decat din spatial cosmic. Numai din Cosmos poate fi cuprinsa in intreaga ei splendoare, frumusetea de nedescris a planetei noastre. Oceanul planetar face din Terra o planeta a apelor, unica, nu numai in sistemul nostru solar si in galaxia din care facem parte.

Cu toate acestea, cu greu poate fi inteles jaful si comportamentul salbatic si iresponsabil al oamenilor asupra oceanului planetar.

Poluarea cu petrol, poluarea radioactiva provenita din caderile de pulberi rezultate in urma experientelor nucleare, depozitarea in adancul oceanelor a deseurilor de la centralele atomice, contaminarea cu germeni patogeni concentrate in apele litorale prin canalele de scurgere si prin gurile de varsare ale raurilor si fluviilor care transporta toata mizeria oraselor pe care le strabat in drumul lor spre mare, accidente scaldate cu deversari de petrol care devasteaza zone intregi, fac ca din unele locuri sa dispara in totalitate viata. Exploatarea irationala prin pescuitul excesiv, starea dezastruoasa a balenelor si a pestilor ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
664 cuvinte
Nr caractere:
3 929 caractere
Marime:
26.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
poluare, mediu
Predat:
la liceu
Sus!