Podișul Moldovei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Este un podis situat in partile de est si nord-est ale Romaniei, continuandu-se si dincolo de Prut, in Republica Moldova si Ucraina. Orientarea naturala a reliefului, urmata de o orientare similara a drumurilor, axelor de transport si functiilor economice (indeosebi agricole si comerciale) au facut ca Podisul Moldovei sa se sprijine pe Dunare (interconectarea cu fluviul realizandu-se la Chilia - principalul port al Moldovei dintre Prut si Nistru pe vremea lui Stefan cel Mare - Reni, Galati). Limitele acestei forme geografice sunt: In era precambriana-proterozoic, ca urmare a orogenezei balkaliene, apare ca uscat Platforma Est-Europeana constituita din sisturi cristaline. Aceasta se prelungea in nordul podisului Moldovei, coborand in trepte spre Carpatii Orientali.

In era mezozoica-cretacic, ca urmare a orogenezei alpine, partea sudica a Podisului Moldovei sufera un proces lent de scufundare, fiind invadata de apele marii. De-a lungul erelor mezozoica si neozoica s-au produs regresiuni si transgresiuni repetate care au dus la depunerea unor strate groase de roci sedimentare.

Podisul pare ca uscat la sfarsitul erei neozoice si inceputul erei cuaternare treptat, de la nord la sud.

In a doua parte a erei cuaternare-holocen, agentii exogeni, in principal apele curgatoare, au definitivat aspectul actual al Podisului Moldovei.

Petrografie Peste fundamentul cristalin se gasesc strate groase de roci sedimentare, depuse de-a lungul erelor mezozoica si neozoica (calcare, gresii, marne, argile, pietrisuri, nisipuri), inclinate usor spre sud-est (in jumatatea de nord) si spre sud (in jumatatea de sud). Relief Caracterizare Podisul Moldovei este cel mai intins si mai tipic podis din tara, desfasurat aproximativ de la nord la sud.

Acesta prezinta altitudini diferite in functie de subunitate: este mai inalt in partea de nord-vest, unde atinge 500-600 metri, mai jos in nord-est (200 metri) si coboara usor de la 500 metri la 200 metri in partea de sud.

In partea de nord-vest, relieful este alcatuit dintr-o alternanta de culmi, depresiuni si culoare orientate spre sud-est. In partea de nord-est, relieful este alcatuit din dealuri scunde despartite de vai largi si joase, orientate spre sud-est. In partile centrala si sudica este un relief de coline joase si o succesiune de dealuri prelungi cu interfluvii netede. Vaile sunt adanci cu versanti inclinati, largindu-se spre sud.

Pe versanti se evidentiaza intense procese torentiale si alunecari de teren.

Subdiviziuni si diviziuni Podisul Sucevei este subdiviziunea cea mai inalta (688m) si este situat in partea de nord-vest, intre hotarul cu Ucraina si Valea Moldovei.

Acesta cuprinde: - Orasul cel mai important Suceava - Zone joase: depr. Radauti, cul. Siretului, valea Sucevei - Zone inalte: dl. Botosanilor, pod. Dragomirnei, P. Falticenilor - Dealuri: Dragomirnei, Falticenilor, Ciungi (688 m), Ibanesti, Bour, Cozancea, Dealul Mare.

- Depresiuni: Radauti, Culoarul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Podisul Moldovei - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 051 cuvinte
Nr caractere:
11 977 caractere
Marime:
17.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
moldova, podis
Predat:
la liceu
Sus!