Ploiești - analiza zonelor funcționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dintre orasele importante ale tarii, Ploiestiul se afla la cea mai mica distanta de capitala. Cu toate acestea si cu toate ca, pe parcursul a 4 secole, a avut stranse legaturi cu Bucurestiul, el si-a pastrat personalitatea. De asemenea, orasul are bine definite zonele functionale, asupra carora voi face o analiza detaliata.

Asupra descrierii, analizei si interpretarii orasului s-au oprir de-a lungul timpului mai multi istorici, autori si alte personalitati. Printre acestia se remarca Vasile Parvan, Nicolae Iorga-autorul legendei despre formarea Ploiestiului. Legenda spune ca, demult, inainte de intemeierea Tarii Romanesti intr-o poiana, spre marginea de miazanoapte a nesfarsitului codru al Vlasiei, a poposit un cioban, Mos Ploe, cu turmele sale. Gasind aici iarba buna pt oi, dar si pamant rodnic pt agricultura, nu a plecat mai departe, ci a facut case pt el si copiii lui, intemind astfel o asezare careia i-a dat numele sau. Despre istoria, economia si cultura orasului Ploiesti a scris Mihail Sevastos in Monografia orasului Ploiesti aparuta in 1937, in care autorul mentioneaza: Mihai Viteazul a intemeiat orasul Ploesti in 1599, cu prilejul concentrarii trupelor care, in toamna acestui an, au trecut in Ardeal. Locurile ii erau cunoscute prin bogatia vanatului si a pescuitului. El isi facuse aici chiar curti. Mihai Viteazul alese acest punct pentru adunarea ostilor, avand in vedere atat drumul Teleajenului, cat si posibilitatile de aprovizionare imbelsugata si eftena in acel loc unde se intalnesc sesul, dealul si muntele, cu diversele lor produse, si unde rascrucea marilor drumuri usura schimbul de marfuri. Articole valoroase a publicat si profesorul Nicolae Simache care a fost un pasionat cercetator al istoriei judetului Prahova. Alti autori, ca Ioan Monizi, pornind de la afirmatia lui Nicolae Balcescu ca aici ar fi fost inca din timpul lui Mircea cel Batran o capetenie a judetului, au pretins ca numele ar veni de la ploaie sau de la ostenii destinati sa apere granitele.

Atitudinea ploiestenilor fata de razboi si de problema independentei a fost exprimata de presa ploiesteana, in special de ziarul Vocea Prahovei (director C. Iennescu), care a protestat impotriva masacrelor din Balcani. Prin descriere, Ploiestiul este o straveche asezare, ridicata intre stejarii seculari ai legendarului codru al Vlasiei, unde culmile domoale ale dealurilor se infratesc cu apa Teleajenului. Ploiestiul apare in documente abia in 1503-ca sat mosnenesc-iar din 1597, prin hrisovul dat de primul fauritor al unitatii nationale, Mihai Viteazul, ajunge Cetate de scaun a voievodului si targ care, cu trecerea vremii devine tot mai prosper. (Gh. Niculescu/I. Velcea, Judetul Prahova) Datorita pozitionarii orasul a avut o viata indelungata, nelasandu-se acaparat de capitala. Ploiestiul este traversat de meridianul de 26o si de paralela de 44o55. Paralela de 45o trece prin zonele suburbane Ploiestiului. Municipiul ocupa peste 60 km2, din care 35 km2 reprezinta zonele suburbane. Se gaseste in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ploiesti - Analiza zonelor functionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 520 cuvinte
Nr caractere:
12 886 caractere
Marime:
19.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
ploiesti, zone
Predat:
la liceu
Sus!