Previzualizare referat:

Extras din referat:

Municipiul Ploiesti, unul din orasele mari ale Romaniei, resedinta a judetului Prahova, este situat la 60 km nord de Bucuresti, pe coordonatele de 26, 03 grade longitudine estica si 44, 94 grade latitudine nordica. Suprafata actuala a Ploiestiului este de aproape 60 km patrati. Se invecineaza la nord cu comuna Blejoi, la sud cu comunele Barcanesti si Brazi, la vest cu comuna Targsoru Vechi, la est cu comuna Bucov. Municipiul Ploiesti se gaseste in apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Calugareasca si are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importanta zona de turism alpin din Romania.

Istoric Conform legendelor, ciobanul Mos Ploaie, impreuna cu cei sapte feciori ai sai, a poposit candva intr-o poiana a codrului intins care acoperea pe vremuri aceste tinuturi. Gasind aici loc adapostit, apa buna, pamant roditor, n-a mai plecat, intemeind asezarea careia i-a dat numele. Se mai povesteste ca Ploiestii aveau sapte case si un schit de maici si ca locuitorii, inmultindu-se, si-au cucerit locuri de case si ogoare, ca toporani in lupta cu padurea.

Istoricii si arheologii au scos la iveala o serie de marturii semnificative care atesta o locuire neintrerupta a acestor meleaguri, strans legate de intreaga arie a civilizatiilor traco-geto-dace. Sapaturile arheologice au pus in evidenta unele vestigii mezolitice in zona Ploiesti-Vest si a unor asezari neolitice in zona Ploiesti-Nord. Deasemeni s-au gasit vestigii din epoca bronzului, precum si din perioadele mai recente din secolele VIII - VI i. Hr. pana in pragul epocii romane.

Cu privire la data infintarii si la primii locuitori ai unei localitati cu numele Ploiesti exista putine marturii scrise. Dupa Nicolae Balcescu, ar fi existat pe vremea lui Mircea cel Batran o Capitanie a Ploiestiului (ca. 1413). Din punct de vedere documentar, toate lucrarile de istorie se opresc la anul 1503, de cand dateaza prima aparitie in actele Brasovului a unor nume de carutasi ploiesteni, Dragoi, Tudor, Neagu si altii. Prezenta unor ploiesteni pe pietele unor orase din Ardeal denota ca localitatea avea un nume si o baza economica ce-i permiteau sa intre in relatii comerciale cu centre de peste munti. Numele mai apare intr-un hrisov din 1567, semnat de domnul Tarii Romanesti, Petru cel Tanar, prin care se intarea o vanzare a cinci razoare de vie intre un anume Avrut din Ploiesti si logofatul Coresi din Barcanesti. Un moment crucial a fost alegerea Ploiestiului in 1597 de catre Mihai Viteazul ca baza pentru operatiuni miltare si a ridicat satul de mosneni la rangul de targ domnesc. Sprijinit de domnie, Ploiestii se dezvolta continuu pe parcursul sec. XVII (este sediu al capitanului de Ploiesti), devenind un important centru urban al tarii. Ridicarea sa a provocat decaderea unui alt oras aflat in apropiere, Targsor, ce va deveni un simplu sat.

Orasul Ploiesti a cunoscut o puternica dezvoltare industriala si comerciala, o data cu descoperirea si punerea in exploatare a zacamintelor de petrol din ...

Download referat

Primești referatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 167 cuvinte
Nr caractere:
6 278 caractere
Marime:
63.34 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
populatie, oras
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Ploiesti
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Situat in sud-estul Romaniei, avand o populatie de peste 250. 000 locuitori, Ploiesti e unul din...
Situated in the south eastern Romania, having a population of over 250, 000 inhabitants, Ploiesti...
Dintre orasele importante ale tarii, Ploiestiul se afla la cea mai mica distanta de capitala. Cu...
Cicero spunea ca banii sunt nervul sau nervii razboiului ; daca ar fi trait, cu siguranta ar fi...
Introducere In prezenta lucrare, am analizat situatia economica si cea industriala a...
Sus!