Planetele și sateliții lor, Terra, Luna, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cele 9 planete principale ale sistemului solar se invartesc in jurul Soarelui in sensul acelor de ceasornic, la distante cuprinse intre minimum 45. 9 milioane de km in cazul planetei Mercur si maximum 7. 4 miliarde de km in cazul planetei Pluto. Planetele telurice sunt cele mai apropiate de Soare. Planetele gigant se afla mai departe iar si mai departe, planetele indepartate.

Mercur, Venus, Pamant si Marte, cele patru planete situate cel mai aproape de Soare sunt planetele telurice: ele sunt alcatuite din roci destul de dense. Suprafata lor - numita crusta sau scoarta este solida. Ele sunt de talie mijlocie: diametrul lor este pana la 5000 km in cazul celei mai mici (Mercur) si sub 13000 in cazul celei mai mari (Pamantul). Aceste planete au evoluat mult de cand s-au format. Ele au pierdut invelisul initial de gaz usor, iar atmosfera lor actuala provine de la gazul din interiorul acestor planete. Relieful lor s-a modificat pe parcursul timpului. Planetele gigant, situate dincolo de Marte, Jupiter si Saturn sunt mai voluminoase decat planetele telurice. Ele reprezinta adevarte planete gigant. Diametrul lui Jupiter este de aproape 11 ori mai mare decat cel al Pamantului; cel al lui Saturn de 9 ori mai mare.

Dar densitatea lor este mult mai mica: aceste planete sunt in esenta sfere de gaz. Aceste planete nu au o suprafata solida ci doar un nucleu de roci si gheata. Ele au evoluat putin de cand s-au format si si-au pastrat invelisul initial: o atmosfera densa pe baza de hidrogen si heliu (doua gaze usoare) . Au o miscare rapida de rotatie (in 10 pana la 16 h) si sunt inconjurate de inele de materie. Dupa Jupiter si Saturn urmeaza cele trei planete care sunt cel mai departe de Soare: Uranus, Neptun, si Pluto. Uranus si neptun nu sunt atat de mari ca Jupiter. Ele sunt formate in principal din gaze usoare si sunt inconjurate de inele. Se crede ca interiroul lor contine o cantitate insemnata de gheata. Pluto, cea mai indepartata este un caz aparte: ea se aseamana planetelor telurice prin dimensiunea ei mica (un diametru de 2300 km) si planetelor mari prin densitate scazuta. Cu exceptia lui Mercur si a lui Venus, principalele planete ale sistemului solar au unul sau mai multi sateliti. Astazi se cunosc in total 61. Dintre acestia 27 au fost descoperiti datorita fotografiilor realizate de sondele spatiale. In functie de dimensiune satelitii pot fi clasificati in trei categorii. Cei mai mari sunt Luna, cei patru sateliti ai lui Jupiter (Io, Europa, Ganimede si Calisto), satelitul cel mai mare al lui Saturn (Titan) si principalul satelit al lui Neptun (Triton). Ei au un diametru de peste 3000 de km.

Unii ca Luna si Calisto sunt formati din roci; altii dintr-un amestec de gheata si roci. Satelitii de dimensiuni mijlocii au un diametru intre 200 si 1600 km.

Ei se afla in jurul planetelor Saturn, Uranus, Neptun si Pluto. Majoritatea sunt formati dintr-un amestec de gheata si roci. In ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planetele Si Satelitii Lor Terra Luna Mercur Venus Marte Jupiter Saturn Uranus Neptun Pluto
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 837 cuvinte
Nr caractere:
13 493 caractere
Marime:
152.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!