Planeta In Transformare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Planeta noastra, Pamantul, este o sfera imensa de roca si metal, acoperita cu ape si sol. Ea apartine unui grup de noua planete, care graviteaza in jurul stelei numite Soare. Pamantul este o planeta a schimbarilor. Acestea pot avea loc de-a lungul a sute de milioane de ani, ca in cazul proceselor tectonice, sau doar in cateva ore, ca in cazul alunecarilor de teren.

Acum 4500 milioane de ani, Pamantul era o imensa sfera gazoasa. Gazele s-au transformat in minerale. Treptat, metalele grele, fierul si nichelul, au coborat spre centrul Pamantului. Rocile usoare si mineralele de la suprafata s-au racit si s-au solidificat.

Daca am sectiona Pamantul prin centru am vedea cele 3 straturi ale lui: nucleul, la mijloc; mantaua formata din roca si a carei parte superioara este alcatuita dintr-o roca semifluida numita magma si invelisul exterior, mai dur, numit scoarta. Scoarta este cel mai subtire din cele 3 invelisuri si este alcatuita dintr-o multime de bucati separate, numite placi, care se imbina precum piesele unui mozaic urias. Placile tectonice care alcatuiesc scoarta pamantului se deplaseaza permanent se apropie sau se incaleca una pe alta. Aceste miscari sunt cauzate de curentii de magma de sub scoarta. Miscarile acestor placi au cauzat formarea multora dintre lanturile muntoase ale lumii. Aceste placi se deplaseaza foarte incet, doar cu cativa centimetri pe an, suficient ca de-a lungul milioanelor de ani continentele sa se indeparteze mult unele de altele. Continentele se afla inca in deriva. In fiecare an Oceanul Pacific se lateste cu noua centimetri. In 50 de milioane de ani forma si pozitia continentelor vor fi foarte diferite de cele de azi.

Atunci cand s-a format Pamantul, gazele s-au ridicat la suprafata alcatuind atmosfera. Fara atmosfera nu ar exista viata pe Pamant.

Aceasta contine un strat subtire de gaz, numit ozon, care filtreaza razele daunatoare ale Soarelui. Poluarea continua a atmosferei a dus la modificari climatice. Incalzirea climei ar putea provoca topirea ghetarilor si cresterea nivelului Oceanului Planetar. Aparitia unor gauri in stratul de ozon ar putea pune in pericol chiar existenta vietii pe Pamant.

Aproape trei sferturi din suprafata Pamantului este acoperita de apa, din care peste 97% se gaseste in cele patru mari oceane: Pacific, Atlantic, Indian si Arctic. Oceanele au existata dintotdeauna. Cu milioane de ani in urma, Pamantul era o sfera de roca fierbinte. In cele din urma, Pamantul s-a racit, determinand racirea vaporilor de apa si reantoarcerea lor pe pamant sub forma de ploi torentiale care au durat mii si mii de ani, umpland treptat toate scobiturile de pe suprafata Pamantului si formand marile si oceanele. Apele sunt cele care modeleaza continuu suprafata terestra iar vegetatia si fauna se afla intr-un permanent proces de adaptare la conditiile de mediu. Cand oamenii transforma mediul natural ei pot deranja echilibrul apei si astfel unele terenuri pot fi inundate iar altele ...

Bibliografie:

- Manual Geografie cl. a-V-a , Ed. Teora , Dorina Cheval , C-tin Furtuna

- Enciclopedie Geografica pentru copii, Ed. Aquila, Carol Varley , Lisa Miles

- Internet

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 011 cuvinte
Nr caractere:
5 567 caractere
Marime:
12.99 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
planeta, evolutie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Planeta In Transformare
    • Referat.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
In Sistemul Solar exista noua planete: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus,...
In Sistemul Solar exista noua planete:Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus,...
Astronomia este stiinta care se ocupa cu studiul astrilor(miscarea,evolutia,structura si...
dintre planete. Ea are un relief de tip lunar , cu numeroase cratere semne ale unei...
Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare, este si cea mai mica dintre planete. Ea are un...
Sus!