Peștera Movile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Descoperita cu saptesprezece ani in urma Pestera movile a acaparat atentia comunitatii stiintifice si a presei pe plan mondial prin faptul ca timp de peste cinci miliarde de ani a fost complet izolata de mediul exterior, acest fapt creand conditii de mediu speciale, cu totul deosebite fata de alte pesteri.

Printre motivele pentru care acesta pestera este considerata unica in lume ar fi in primul rand faptul ca este singurul escosistem descoperit pana in prezent car functioneaza in totalitate pe baza chemosintezei, adica productia primara de materie organica se face folosing energie chimica, ce solara nefiind accesibila. Apoi mediul existent in pestera este foarte mic si fragil, dar pestera prezinta unul din cele mai bogate ecosisteme din punctul de vedere al numarului de specii care s-au dezvoltat in pestera. Alt aspect important il constituie faptul ca s-au descoperit peste treizeci de specii noi pentru stiinta, numarul acesta fiind depasit doar de pestera Mammoth din S.U.A., dar care are o lungime de peste 550 de kilometri fata de cei 300 de metri ai pesterii Movile.

Pe de alta parte, aceasta pestera contituie un model valoros pentru a intelege cum poate sa existe viata in conditii de mediu extrem de vitrege.

Localizare geografica si aspecte geologice

Pestera Movile este una dintre numeroasele pesteri din Dobrogea, fiind asezata langa coasta Marii Negre la doar cativa kilometri, la nord de orasul Mangalia. A fost descoperita in timpul unor cercetari geologice care se efectuau in acea zona pentru construirea unui combinat chimic.

Din punct de vedere geologic pestera este asezata in Platforma Moesica si dateaza din Cuaternar.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pestera Movile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
985 cuvinte
Nr caractere:
5 597 caractere
Marime:
11.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
pestera, stiintifice
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!