Pericolele Vulcanilor Prezicerea Eruptiilor Resurse Vulcanice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Eruptiile pun direct, si indirect pericole asupra oamenilor, si a proprietatilor, atat in aer cat si pe pamant. Asemenea pericole sunt: raurile de lava, cenusa. Unele rauri de lava, mai contin cenusa incinsa, fragmente de roca si gaze. Acestea sunt mortale datorita temperaturiilor inalte, peste 850 C si vitezei ridicate, de peste 250 km/h. De asemenea, acumularile masive de cenusa vulcanica, mai ales daca sunt udate de ploaie, duc la ruinarea recoltelor de cereale.

Pericole indirecte sunt deobicei efecte nonvulcanice, care acompaniaza eruptiile. Astfel sunt, cutremurele, tsunami, ploile cauzate de cenusa, bolile si infometarea ce apar dupa eruptiile vulcanice. Tsunami sunt, uriase valuri seismice, de-a lungul oceanelor, generate de miscarea instantanee a rocilor ce alcatuiesc platforma marina. Aceasta miscare instantanee este cauzata de cutremure uriase, sau de prabusirea unei insule vulcanice, in timpul eruptiei unui vulcan. De asemenea, depozitele de materiale vulcanice pot duce la defertilizarea pamanturilor, la moarea animalelor, si, in ultimul, la foamete. Intre secolele 17-19, tsunami si foametea ce preced eruptiile vulcanice au cauzat majoritatea deceselor legate de eruptii.

Incepand cu anii 80, un alt pericol, indirect legat de eruptii a inceput sa atraga atentia: Avioanelor ce survolau zonele, le-a intrat cenusa in motoare.

Cea mai mare problema a vulcanologiei este prezicerea urmatoarei eruptii a unui vulcan activ sau adormit. Oamenii de stiinta considera un vulcan activ daca a erupt cel putin odata. Vulcanii adormiti sunt considerati un potential pericol de a erupe pe viitor. Oamenii de stiinta prezic eruptiile masurand evenimentele ce duc la o posibila activitatee, ca, de exemplu cutremure, miscari a pamantului, si eliberarea de gaze. Rata de succes este mai mare la prezicerea eruptiilor nonexplozive la vulcanii bine monotorizati. De exemplu, aproape toate fluviile de lava rezultate din eruptii in muntii Saint Helens incepand din Mai 1980 au fost prezise cu zile, chiar saptamani inainte. Cel mai mare obstacol in imbunatatirea prezicerii eruptiilor este ca doar o fractiune din peste 500 de vulcani activi in lume sunt monotorizati adecvat, cu instrumente moderne, si de catre vulcanologisti bine instruiti.

Desii eruptiile vulcanice constituie o adevarata amenintare la adresa omenirii, vulcanii pot deasemenea fi bogati in resurse. Probabil cea maimare resursa din vulcani este pamantul format din materialele ce sunt aruncate de eruptii.

Activitatea vulcanica a creat unele dintre mai frumoase si fertile regiuni ale pamantului. Inca de la inceputul secolului 20, stapanirea caldurii naturale a sistemelor vulcanice a dat o sursa, aproape nepoluanta, de energie termica si energetica. De exemplu jetul de la Geyzerele din nordul Californiei, cel mai mare camp geotermic, este suficient pentru a alimenta cu curent un orase de milioande de locuitori, precum San Francisco. Multe ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
481 cuvinte
Nr caractere:
2 877 caractere
Marime:
4.99 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Data publicare:
26.12.2009
Structură de fișiere:
  • Pericolele Vulcanilor Prezicerea Eruptiilor Resurse Vulcanice
    • Referat.doc
Predat:
la gimnaziu
Te-ar putea interesa și:
Vulcanii erup diferit, in functie de compozitia magmei ce se afla sub suprafata, cantitatea de...
Vulcan, munte sau deal format din acumularea materialelor ce au erupt prin una sau mai multe...
Vulcan, munte sau deal format din acumularea materialelor ce au erupt prin una sau mai multe...
Vulcanul este o formatie geologica de forma conica formata prin eruptia lavelor, cenuselor, si...
I Introducere Vulcan, munte sau deal format din acumularea materialelor ce au erupt prin una...
Sus!