Orașul Paris

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Parisul este capitala si cel mai mare oras al Frantei.

Orasul este traversat de raul Sena, care imparte orasul in doua parti - Malul Drept, in partea de nord a Parisului, si Malul Stang, in partea de sud.

Nucleul istoric al Parisului este Ile de la Cite, o insula mica din care mare parte este ocupata de impresionantul Palais de Justice si de catedrala Notre-Dame de Paris.

Insula este conectata cu una mai mica, Ile Saint-Louis, care este ocupata de case construite in secolul XVII si XVIII. Caracteristicile majore ale Parisului sunt cheiurile strajuite de copaci de-a lungul Senei - in special pe malul stang cu vanzatorii ambulanti de carti (faimosii buchinisti, podurile istorice care traverseaza raul si bulevardele precum Champs-Elysees. Parisul a fost ocupat de un trib galic pana cand au ajuns aici romanii in 52 i. Hr. Invadatorii se refereau la ocupantii anteriori ai orasului ca parisii, insa au numit orasul Lutetia, care inseamna loc mlastinos. Aproximativ cincizeci de ani mai tarziu orasul s-a intins si pe malul stang al Senei, intr-o zona care a ramas si astazi cu numele Cartierul latin, si a fost redenumit Paris.

Ocupatia romana s-a incheiat in 508, cand Clovis I a facut orasul capitala dinastiei Meroviengienilor a francilor. Invaziile vikingilor din secolul IX a obligat parizienii sa construiasca o fortareata pe Ile de la Cite.

In cursul uneia dintre invazii Parisul a fost cucerit de catre vikingi, probabil sub Ragnar Lodbrok, care a primit o recompensa uriasa pentru a pleca pe 27 martie 845. Slabiciunea ultimilor regi Carolingieni a dus la cresterea puterii contilor Parisului. Odo, Conte de Paris a fost ales ca rege al Frantei de catre lorzii feudali in timp ce Charles al III-lea avea pretentii la tron. Pana la urma, in 987, Hugo Capet, conte de Paris, a fost ales de lorzii feudali dupa moartea ultimului urmas Carolingian.

In cursul secolului XI orasul s-a intins pe malul drept. Secolele XII si XIII, care includ domnia lui Filip al II-lea Augustus (1180-1223), sunt notabile pentru cresterea orasului.

Drumurile principale au fost pavate, primul Luvru a fost construit ca fortareata si mai multe biserici, inclusiv catedrala Notre-Dame, au fost construite sau incepute. Mai multe scoli de pe malul stang au fost unite in cadrul Sorbonei, care numara pe Albertus Magnus si Sf. Thomas Aquinas printre primii profesori. In Evul Mediu Parisul a prosperat ca centru intelectual si comercial, cu o intrerupere temporara cand a lovit ciuma in secolul XIV. Sub domnia regelui Louis al XIV-lea, regele Soare, de la 1643 la 1715, resedinta regala s-a mutat la Versailles.

Revolutia franceza a inceput cu luarea cu asalt a Bastiliei pe 14 iulie 1789. Multe dintre conflictele din anii urmatori au avut loc intre Paris si zonele rurale ale Frantei.

In 1870 razboiul franco-prusac s-a incheiat cu un asediu al Parisului si a Comunei Parisului, care s-a predat in 1871 dupa o iarna de foamete. Turnul Eiffel, cel mai cunoscut simbol al Parisului, a ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orasul Paris.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 735 cuvinte
Nr caractere:
8 717 caractere
Marime:
426.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
paris, geografie
Predat:
la liceu
Sus!