Oceanul planetar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oceanul Planetar reprezinta totalitatea marilor si oceanelor Terrei ce formeaza un sistem unic si integral in functionare. Apele Oceanului Planetar insumeaza 1.362 mil. km3, deci aproximativ 97,3% din volumul total al hidrosferei. Oceanul Planetar este alcatuit din patru bazine oceanice, care, la randul lor, se compun dintr-un bazin oceanic propriu-zis si o serie de bazine maritime aflate, in cele mai multe cazuri, in apropierea tarmurilor continentale, sau intre diferite insule din arhipelaguri. Bazinele oceanice sunt: Pacific, Atlantic, Indian si Oceanul Inghetat de Nord.

Oceanele si marile influenteaza toate procesele naturale care se desfasoara pe glob, actionand direct asupra unor aspecte ale activitatii umane. Clima si vremea, resursele de apa, vegetatia si solurile, resursele alimentare, energetice si diferite ramuri ale industriei si transporturilor depind intr-o oarecare masura de ocean.

Mediul marin a deschis noi posibilitati de cautare si de obtinere a unor substante ale caror rezerve pe uscat sunt in continua scadere, sau a unor minerale care prezinta concentratii mai bogate in apa oceanelor decat pe continente (brom, magneziu, mangan etc.). Nevoia de materii prime minerale a dus la orientarea spre o geologie marina, ,,cu variate probleme de descifrare a elementelor morfostructurale a scoartei oceanice, a elementelor de topografie marina, a proce-selor de stratigrafie, sedimentologie si biologie marina." (Nestor Lupei, 1975).

Resursele minerale. Apa marilor si oceanelor are o salinitate medie de 35%o cu variatii foarte mari intre valorile maxime si valorile minime. La volumul total al apei oceanice, de circa 1,37 miliarde km3, cantitatea sarurilor dizolvate este de aproximativ 5?1016 tone, ceea ce repre-zinta o imensa sursa de materii prime. Pe langa sare, a carei separare prin evaporare, se practica din vechime, odata cu dezvoltarea tehnicii a inceput extragerea magneziului, potasiului, bromului si clorului.Unele elemente se gasesc in cantitati foarte mari,de exemplu 1 600 000 miliarde tone de magneziu, 270 miliarde tone de apa grea, 4 miliarde tone uraniu, 10 miliarde tone aur etc. Incontestabil, cantitatile mari de mangan, cupru, nichel si alte elemente din apele Oceanului Planetar ar putea satisface nevoile omenirii, la nivelul productiei actuale, pentru mii de ani.

Concentrari de substante minerale utile se gasesc indeosebi de-a lungul liniei de coasta (in regiunea de coasta), pe coastele continentale cu plaja fiind aflate concentratii cu dezvoltare pana la veritabile zacaminte detritice cu aur, diamante, platina, magnetit, rutil, zircon, colombit etc. In Japonia s-a trecut la exploatarea nisipurilor cu magnetit, din zona de coasta pana la adancimi ale apei de pana la 30 m.

,,In regiunea de coasta din sud-vestul Africii se exploateaza nisipuri diamantifere,iar in regiunea Nome din Alaska, plajele submerse contin aur si platina." (J.L.Mero, 1962). In largul coastelor Malaeziei, Thailandei si Indoneziei sunt dragate depozite aluvionare bogate in cositor aflate la pana la 40 m adancime. Depozite feromanganoase in sedimentele marine de platforma au fost cercetate pe coasta de est a Statelor Unite, Marea Baltica si in alte regiuni ale oceanelor, unde au fost puse in evidenta cantitati importante de minereuri sub forma de oxizi si carbonati. ,,Pe platforma continentala au fost aflate cantitati de fosfati evaluate la miliarde de tone." (J.L.Mero, 1966)

Sedimente si concretiuni. Zonele de larg oceanic intereseaza din punct de vedere economic prin depozitele de concretiuni sau noduli metaliferi, prin namolurile metalifere ale solului oceanic. ,,Se stie ca in argilele si namolurile de pe fundul oceanelor, continutul in

Bibliografie:

Trufas, V., Bulgar, A., (1973), ,,Oceanul Planetar", Editura Stiintifica, Bucuresti

Lupei, N., (1975), ,,Geologia in prezent si in viitor", Editura tehnica, Bucuresti

www.educativ.ro/Energia Oceanului Planetar

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oceanul planetar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 733 cuvinte
Nr caractere:
9 914 caractere
Marime:
13.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
ape, hidrologie, ocean
Predat:
la facultate , Universitatea din Oradea din Oradea
Materie:
Geografie
Sus!