Obiectivele turistice din Județul Bihor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Judetul Bihor, prin frumusetea si originalitatea peisajului natural, prin monumentele istorice si prin elementele etnografice, ofera turistilor variate si bogate posibilitati de recreere si instruire.

Judetul Bihor, situat in extremitatea V NV a Romaniei, la granita cu Ungaria, in bazinele raurilor Barcau, Crisul Repede si Crisul Negru de care este si strabatut si care curg de la est spre vest, intre 46?23 48 si 47?35 21 latitudine N si 21?26 06 si 22?48 39 longitudine E, intre judetele Satu Mare (N NE), Salaj (NE), Cluj (E), Alba (SE), Arad (S) si Republica Ungaria (V). Din punct de vedere administrativ, judetul Bihor are o retea densa de asezari, cuprinzand zece orase, din care patru municipii (Oradea fiind resedinta din judet), cu 21 de localitati componente, 90 de comune, din care trei suburbane si 435 de sate. Cel mai important centru economic si social cultural al judetului si unul dintre marile orase ale tarii este Oradea cu 173. 621 de locuitori. Celelalte orase, centre social culturale (Salonta, Marghita, Beius, Alesd, Stei, Vascau, Nucet) au sub 20. 000 de locuitori fiecare.

Bogatiile naturale ale subsolului sunt reprezentate prin resursele de lignit (Popesti, Borumlaca, Varzari, Suplacu de Barcau, Osorhei), bauxite (Muntii Padurea Craiului), nisipuri bituminoase (Derna, Tatarus), petrol (Suplacu de Barcau), argile refractare (Balnaca, Suncuius), marmura (Baita, Chiscau), bentonita (Vadu Crisului), precum si prin izvoare cu ape geotermale (langa Oradea Baile Felix si Baile 1 Mai, Madaras, Rabagani si Tamaseu) si ape minerale (Tinca si Stana de Vale). Resursele solului le formeaza intinsele suprafete ocupate de paduri (cer, gorun, garnita, fag, brad, molid), pasuni si fanete naturale.

Relieful este variat, fiind dispus in trepte ce coboara de la est la vest, dinspre culmile Muntilor Apuseni spre Campia de Vest.

In est, pe teritoriul judetului, se gasesc culmile inalte vestice ale Muntilor Bihorului ce salta peste 1. 800 m si masivele Codru-Moma, Padurea-Craiului si Plopis (ses) - de inaltimi mai mici (500-1. 000 m) ce completeaza ca o trepta mult mai joasa silueta inalta a Bihorului. Aceste culmi mai coborate, ce patrund ca niste tentacule spre vest, sunt despartite intre ele de depresiunile Beiusului, pe Crisul Negru, si Vad-Borod, pe Crisul Repede. Dealurile piemontane fac trecerea spre treapta cea mai joasa, spre Campia de Vest.

Clima judetului Bihor este temperat continentala, cu influente ale circulatiei maselor de aer vestice, care transporta un aer umed. Valorile parametrilor meteorologici sunt influentate si de cresterea treptata a altitudinii reliefului de la V la E. Astfel, temperatura medie anuala descreste de la 10, 5?C in campie, la 8-10?C in zona deluroasa si a muntilor cu altitudini mici si la 2-4?C pe culmile montane inalte din E. In arealul judetului Bihor, temperatura maxima absoluta (40, 2?C) a fost inregistrata la Vascau, iar temperatura minima absoluta (-30, 5?C) la Beius. Cantitatea de ...

Bibliografie:

Berindei, I. O., Pop, Gr. P. (1972), - Judetele Patriei. Judetul Bihor, Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti.

Ghinea, D. (2002), - Enciclopedia Romaniei, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti.

www. Despre Bihor. Ro

Mohan, Gh., Ardelean, A., Georgescu, M. (1993), - Rezervatii si monumente ale naturii din Romania, Editura Casa de Editura si Comert "Scaiul", Bucuresti.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectivele turistice din judetul Bihor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 308 cuvinte
Nr caractere:
24 959 caractere
Marime:
35.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
bihor, geografie
Predat:
la liceu
Sus!