Muntele Athos

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sfantul Munte este o peninsula cu lungimea de 60 km o latime ce variaza intre 8-12 km , ria totala fiind de 360 Km patrati. Muntele Athos, sau Athon, dupa niste vechi traditiuni intunecate ar veni de la Athos, un supranume ce da zeului Joe (Jupiter) care avea un templu pe unul din varfurile Muntelui.

Printre celelalte temple de pe Athos, pe unul din varfurile cele mai inalte, era zidit templul zeului Apolon, care intrecea pe toate ca marime, inaltime si arta.

In zilele senine, Idolul se vedea dela Constantinopol si era adorat cu insufletire. In timpurile vechi Athosul era tot atat de renumit ca si Olimpul, faimosul munte, pe inaltimea caruia salasluiau zeii mitologiei antice.

De la poalele Athosului si pana la cele ale Olimpului se intinde ca o panza albastra, frumoasa mare Egee, semanata ca o multime de insule, a caror legende sunt cunoscute de toate popoarele. Athonul insusi, nu de putine ori a slujit de salas zeilor din Olimp.

O legenda spune, ca vreme indelungata a petrecut aici si Junona.

Muntele Athos, pe atunci era locuit de pagani. Deasupra lui se aflau 5 cetati: Dion, Olofiscus, Acroaton, Zissus si Cleone. Locuitorii acestor cetati ca si cei de prin insulele din apropiere, au adus multe jertfe sangeroase zeitatilor de pe munte, si in special lui Apolon cel de pe varful Athonului.

Lumea dornica sa cunoasca viitorul venea de prin toate partile, spre a-l consulta si toti primeau de la dansul raspunsuri potrivite, dar fireste mincinoase, ca toate raspunsurile oracolelor pagane.

Dupa poemele lui Homer, pe langa Atbon, ar fi trecut flota viteazului intre viteji, Achile, fiul lui Pele, regele Tesaliei, cand impreuna cu Agamenon, si inteleptul Ulise, au pornit razboi impotriva Troiei,? faimoasa cetate ale carei ruine se vad si astazi, pe coastele Asiei Mici. Crestinarea Athosului. Paganii care locuiau Sf. Munte, dupa o veche traditiune bisericeasca au primit crestinismul din vremile cele dintai ale erei crestine, in niste conditiuni cu totul exceptionale,

Se stie ca, dupa inaltarea Mantuitorului la cer si pogorarea Sf. Duh asupra celor 12 Apostoli, printre care erau si sfintele femei mironosite, in frunte cu Sf. Fecioara Maria, urmand poruncii Mantuitorului: ?Mergand invatati toate neamurile si propovaduiti evanghelia la toata zidirea", Sf. apostoli au tras la sorti, care incotro sa mearga la propovaduire.

In chipul acesta, s-au oranduit toti, fiecare in cate o parte a lumii. Cat despre Maica Domnului, singur Dumnezeu, dupa a Sa pronie, i-a randuit mai inainte soarta, trimitand pe arhanghelul Gavriil, care i-a vestit, ca sa mearga la muntele Athos, unde sunt cele mai multe Temple pagane.

Aceasta s-a indeplinit intocmai, in urmatoarele imprejurari: In insula Cipru, fusese randuit episcop, Lazar, cel inviat a 4-a zi din morti; hirotonit de catre apostolul Varnava, ucenicul Sf. Ap. Pavel.

Dupa un timp, oarecare, Lazar a fost cuprins de un dor nespus, de a mai vedea, odata inainte de a-si da obstescul sfarsit pe prea Sf. Fecioara; dar stiind bine, ca el nu se mai putea duce la Ierusalim, din cauza jidovilor, carel urmareau, ca sa-l ucida, a scris o epistola Maicii Domnului, prin care o ruga, cu multa staruinta si cu adanca smerenie, ca sa vina ea la Cipru, spre a-I impartasi blagoslovirea Fiului si Dumnezeului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Muntele Athos.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
5 975 cuvinte
Nr caractere:
31 375 caractere
Marime:
1.27MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
munte, credinta, divinitate
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!